Carlos Sainz og Max Verstappen er to av de heteste navnene på Formel 1-griden.

Silly season i Formel 1:

Slik ligger det an hos de ulike teamene

Ryktene flyr i alle retninger. Hva er egentlig status hos de ulike teamene?

Publisert

FORMEL 1: Årets silly season åpnet med en eksplosjon da det ble klart at Lewis Hamilton går til Ferrari i 2025. Siden den gang har ryktene florert med alle mulige scenarioer for hvordan brikkene vil falle på plass i andre team.

FORMEL 1: Årets silly season åpnet med en eksplosjon da det ble klart at Lewis Hamilton går til Ferrari i 2025. Siden den gang har ryktene florert med alle mulige scenarioer for hvordan brikkene vil falle på plass i andre team.

Hva man kan stole på og ikke er svært vanskelig å si da både førere og team fortsatt holder flere muligheter åpne. Hele 13 førere står uten kontrakt neste sesong, og enhver overgang som faller på plass vil påvirke hvor andre førere ender opp. 

I Ferrari er det klart at Charles Leclerc skal kjøre sammen med Lewis Hamilton, mens Lando Norris og Oscar Piastri har fastsatt sin fremtid hos McLaren. I alle andre team er situasjonen fortsatt usikker. 

Kan Red Bull-sagaen sende Verstappen ut?

Carlos Sainz er en ettertraktet mann i førermarkedet.

Red Bull er suverene på banen, men vinteren har bydd på et eneste stort kaos av banen. Det er fortsatt vanskelig å spå utfallet av det som her utviklet seg til et sammensurium av en maktkamp, og selv om gemyttene har roet seg noe er ikke det synonymt med å få et kollektiv bestående av begge eier-grupperinger, Ford, Christian Horner, Helmut Marko og Verstappen-leiren til å fungere sammen helt til 2028, da Verstappens kontrakt løper ut. 

Uavhengig av en eventuell Verstappen-exit sitter Sergio Perez utrygt i det andre setet. Daniel Ricciardo har lenge blitt linket til en retur, men han må heve prestasjonene betraktelig for at det skal bli aktuelt. Yuki Tsunoda leverer bedre i RB-teamet, men veien ser likevel relativt lang ut frem til et Red Bull-setet for japaneren. 

I etterkant av Australia Grand Prix hvor Carlos Sainz tok seieren i Verstappens fravær har han i større grad seilet opp som en kandidat til å komme inn i Red Bull. Spanjolen står uten kontrakt neste sesong, og teamsjef Christian Horner ønsker ikke å utelukke muligheten. Andre kandidater er Alex Albon og til og med Fernando Alonso. 

Mercedes venter på Verstappen

Det skal nok noe til for at Max Verstappen skal forlate Red Bull, men etter vinterens kontroverser er ingenting umulig.

I Mercedes er spørsmålet hvem som skal erstatte Hamilton og kjøre sammen med George Russell. Her er kandidatene mange, men før noen andre signeres ønsker man å fullstendig utelukke muligheten for en overraskende Verstappen-overgang.

Mye skal skje for at Verstappen faktisk forlater Red Bull, men om det først skulle skje sitter Mercedes og Toto Wolff klare. Wolff har uttalt at en forhold mellom Mercedes og Max Verstappen er noe som må skje på et eller annet tidspunkt, og at Red Bull-føreren er et naturlig førstevalg til å erstatte Hamilton. 

Om Verstappen blir værende i Red Bull er det flere kandidater som seiler opp til det ledige Mercedes-setet. Carlos Sainz, Fernando Alonso og Alex Albon er også her noen av førerne som nevnes som hete kandidater, mens Andrea Kimi Antonelli er en joker som plutselig kan bli sendt rett inn i Mercedes etter kun en sesong i Formel 2. 

Må Aston Martin finne en erstatter?

Fernando Alonso har fortsatt ikke bestemt seg for om han skal fortsette Formel 1-karrieren, og i så fall for hvilket team.

Hva som skjer i Aston Martin kommer sannsynligvis til å komme helt an på om Fernando Alonso blir i teamet eller ikke. Om spanjolen signerer en ny kontrakt er sjansen stor for at det er han og Lance Stroll som fortsetter. 

Om noen skal inn for spanjolen kan det hende det blir en annen spanjol, nemlig Carlos Sainz. Yuki Tsunoda kan også ende opp her, godt hjulpet av Honda som kommer inn i Aston Martin fra 2026-sesongen. I sitt junior-akademi sitter Felipe Drugovich og Jak Crawford og venter, uten at det ser utt il å åpne seg muligheter for de to per nå. 

Lance Stroll har heller ingen sikker fremtid, men det er grunn til å tro at noen flere prestasjoner på nivå med kanadierens løp i Australia vil holde til å fortsette i pappas team. Om han likevel skal ut av teamet kan 2025 være god timing ettersom Aston Martin da går inn i Langdistanse-VM med en omfattende satsing. 

Skal Ricciardo inn i Red Bull – eller ut av Formel 1?

For Daniel Ricciardo kan årets sesong ende opp med en ny sjanse i Red Bull, men da må han heve prestasjonene betraktelig. Om ikke det skjer, og han fortsatt blir slått av teamkamerat Yuki Tsunoda, kan Formel 1-karrieren derimot være over. 

Liam Lawson venter på sidelinjen, og etter et imponerende innhopp for nettopp Ricciardo i fjor høst vil det være meget overraskende om ikke han får en mulighet i 2025. Da må noen ut. 

Haas – hvem skal ut?

I Haas står både Nico Hülkenberg og Kevin Magnussen uten kontrakt neste sesong. Her ser det ut til å bli et spørsmål om hvem som skal ut. 

Oliver Bearman imponerte nylig i sitt innhopp for Ferrari, og skal kjøre seks fredagstreningdr for Haas denne sesongen. Med mindre Formel 2-sesongen går rett vest er det stor grunn til å tro at et av Haas-setene er satt av til den unge briten.

Så langt har Haas levert en sesong langt over forventning der Hülkenberg har plukket mest poeng, mens Magnussen trekkes frem som en viktig lagspiller. 

Hem blir med inn i Audi-æraen?

Kanskje kan både Magnussen og Hülkenberg fortsette i Formel 1 om Magnussen får fornyet tillitt i Haas mens Hülkenberg går til Sauber. Det har lenge vært snakket om at Audi ønsker seg en tysker i en av bilene når de kommer inn i sporten, og 

Carlos Sainz har lenge vært linket til Sauber blant annet grunnet farens sterke bånd til Audi. Det er fortsatt en mulighet for spanjolen, men etter å ha vist seg frem svært positivt i sesongens første løp er kanskje ikke Sauber gode nok. Sainz er inne i sine beste år i karrieren, og kan som nevnt havne i et av toppteamene. 

Hva gjelder Valtteri Bottas og Guanyu Zhou er situasjonen usikker. Begge to er avhengig av å vise seg frem for å få fornyet tilitt i Sauber. Om ikke Hulkenberg, Sainz eller noen andre etablerte førere truer med å erstatte de to er også Sauber-juniorene Theo Pourchaire og Zane Maloney aktuelle. 

Blir Gasly og Ocon værende i Alpine-kaoset?

Alpine har hatt en vanskelig sesongstart, og det er vanskelig å si hvordan situasjonen vil utvikle seg her. Teamet har ønsket å komme i gang med nye kontraktssamtaler med Gasly og Ocon, men det spørs om de to er like interesserte. 

Om ingen bedre tilbud kommer er det grunn til å tro at de begge vil holde ut litt til, men om det åpner seg muligheter i et av toppteamene kan Alpine måtte se seg om etter en erstatter eller to. 

Selv om Gasly og Ocon i liten grad nevnes i forbindelse med toppteamene per nå kan ikke eksempelvis Carlos Sainz signere for tre ulike team. Når toppførerne har bestemt sin fremtid kan både Ocon og Gasly bli attraktive kandidater for flere team. I så fall kan førere som Jack Doohan, Kush Maini og Victor Martins håpe på en Formel 1-sjanse. 

Nytt blod hos Williams?

I Williams er det grunn til å tro at det vil skje endringer. Logan Sargeant må imponere for å ikke bli byttet ut med en fører som Andrea Kimi Antonelli eller Frederik Vesti som begge linkes inn som erstattere grunnet sine Mercedes-bånd. 

Alex Albon har i utgangspunktet kontrakt også neste sesong, men med så mange topp-seter åpne kan han likevel forsvinne fra teamet. 

Silly season ruller videre hver eneste dag, mens selve Formel 1-sesongen fortsetter neste helg i Japan. 

Powered by Labrador CMS