Oliver Solberg.

Solberg på vei mot karrierebeste etter generaltabbe fra teamkameraten

Mens konkurrentene faller fra én etter én får Oliver Solberg lønn for strevet ved å kjøre med stor sikkerhetsmargin og et sterkt behov om å komme til mål.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Lørdagens etapper har på mange måter bekreftet at Ypres Rally Belgia er ett av de tøffeste utfordringene som VM-førerne står overfor, i alle fall på asfalt. Teknisk krevende partier med mye grus i veiene, og ikke minst gigantiske og lite tilgivende grøftekanter over stort sett alle etapper, gjør marginene for feil ultra små på dette løpet.

Ypres Rally Belgia - lørdag

1) Ott Tänak, Hyundai, +1:58:55,2

2) Elfyn Evans, Toyota, +8,2

3) Esapekka Lappi, Toyota, +1:09,8

4) Oliver Solberg, Hyundai, +2:51,6

5) Adrien Fourmaux, Ford, +3:05,9

6) Takamoto Katsuta, Toyota, 5:39,3

7) Stephane Lefebvre, Citroën, +7:46,2

8) Andreas Mikkelsen, Skoda, +8:11,9

9) Yohan Rossell, Citroën, +8:50,9

10) Gregoire Munster, Hyundai, +9:12,1

RALLY: Lørdagens etapper har på mange måter bekreftet at Ypres Rally Belgia er ett av de tøffeste utfordringene som VM-førerne står overfor, i alle fall på asfalt. Teknisk krevende partier med mye grus i veiene, og ikke minst gigantiske og lite tilgivende grøftekanter over stort sett alle etapper, gjør marginene for feil ultra små på dette løpet.

Det har både Gus Greensmith, Craig Breen og Thierry Neuville fått erfare lørdag. Fredag var det Kalle Rovanperä som fikk unngjelde. Greensmith kunne fortsette selv om minuttapet ble stort da han slo i stykker bakstillinga på sin Ford Puma Rally1, mens teamkamerat Breen måtte bryte umiddelbart etter at han buttet kraftig i en grøft og slo rundt - ikke direkte ulikt Rovanperäs krasj fredag.

Kjørte av foran hjemmefansen

Men det største sjokket kom på lørdagens nest siste etappe. Hjemmefavoritt Thierry Neuville hadde levert overbevisende tempo gjennom hele dagen og seilet opp som en storfavoritt til å sa sin andre hjemmeseier på rad med et godt grunnlag før søndagens fartsprøver. Men belgieren bommet regelrett i en venstresving og traff grøfta beinhardt med bilens høyre side.

Publikum kom raskt til stedet og fikk berget bilen opp på veien igjen, men skadene var for store til at Neuville kunne fullføre løpet - om enn med et tidstap. I stedet står han bokført med to brutte etapper og et massivt tidstap før en ventet restart til søndagens etapper.

En som har holdt seg unna problemer, nærmest for en gangs skyld, det er Oliver Solberg. Riktignok er sikkerhetsmarginen stor og ønsket om å komme i mål med hel bil høyt - spesielt med tanke på krasjen fra Rally Finland i mente, men Solberg har håndtert lørdagens etapper med fortsatt progresjon og feilfri gjennomføring. Og han blir stadig bedre kamerat med bilen der siste del av lørdagens etapper har fungert relativt knirkefritt.

Oliver Solberg har fått opp farta gjennom lørdagen og kan nå dra i land sitt beste resultat i Rally-VM noen sinne.

Fikk hjelp av tidsstraff

Det gjør at Oliver Solberg i skrivende stund ligger han til en smått sensasjonell fjerdeplass. Han har vært i en duell med franske Adrien Fourmaux i hele dag, der Solberg fikk litt hjelp ved at franskmannen sjekket inn to minutter for sent før den nest siste etappen.

Dette ga ham 20 sekunders tidsstraff, men Fourmaux forklarte at trafikkork og beordring om å stoppe fra politiet gjorde at han kom for sent. Selv har Solberg for det meste satt etappetider fra femte- til syvendetid gjennom hele dagen, og er nå 14,3 sekunder foran Fourmaux totalt foran søndagens fire siste etapper.

Hvorvidt trafikkorken gjør at han får denne straffen tilgode er det foreløpig ingen signaler om, men med utgangspunkt i at tidsstraffen blir værende så har Solberg alle muligheter til å sikre karrierens beste resultat i en VM-runde. Hans beste resultat enn så lenge er femteplassen fra Rally Monza i fjor.

I WRC 2 har Andreas Mikkelsen valgt det sikre framfor det usikre. Han var ikke mange sekundene bak franske Stephane Lefebvre i tet til å kjempe om en ledelse i klassen. I stedet har Lefebvre stukket ifra mens Mikkelsen i stedet fokuserer på å sikre andreplassen i klassen.

Powered by Labrador CMS