Ole Christian Veiby og Stig Rune Skjærmoen har vunnet de to siste NM-rundene, men har fortsatt syv poeng å gå på i kampen om NM-ledelsen.
Ole Christian Veiby og Stig Rune Skjærmoen har vunnet de to siste NM-rundene, men har fortsatt syv poeng å gå på i kampen om NM-ledelsen.

Tetter seg til i NM-toppen – flere felt av sjikane på siste etappe

Ny totalseier for Ole Christian Veiby med grei margin. Men Power Stage skulle som vanlig «bjuda på» atter en gang.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: At det var lave odds på Polo-seier i form av Ole Christian Veiby eller Frank Tore Larsen i Rally Sørland er kanskje ikke helges største bombe. Heller ikke at NM-leder Eyvind Brynildsen også var å regne i toppen i årets første grusløp der Rally Sørland som vanlig innleder sommersesongen i rally.

Seierspallen ble til slutt identisk med Numedalsrlaly, med Veiby på topp foran Larsen og Brynildsen. Sistnevnte leder fortsatt NM, men forspranget er skrumpet betraktelig inn etter at Veiby nå har tatt to seire, mens Larsen også henger med i kampen med én seier og to andreplasser som tellende så langt i år.

Marius Aasen var denne gangen noe mer hektet av, og selv om det så svært lovende ut for Anders Grøndal etter to etapper, så endte han med et ødelagt framhjul etter et ublidt møte med det sørlandske rallyterrenget.

Nye tidelsmarginer

Men som det alltid har vært år, så er det ekstra dramatikk på den siste etappen som følger samme Power Stage-prinsipp som i VM ved at det deles ut ekstrapoeng. Det gjør at det blir en kamp om tideler, og Rally Sørland ble intet unntak.

Tre-poengeren gikk denne gang til Eyvind Brynildsen, med bare ett tidel på Ole Christian Veiby på den siste 16 kilometer lange etappen. Larsen måtte nøye seg med ett Power Stage-poeng denne gangen, 2,6 sekunder bak Brynildsen. Totalt i mål ble det dog en relativt komfortabel seier for Veiby med nesten 21 sekunders margin til Larsen, som igjen hadde bare ni sekunder ned til Brynildsen.

Dramatikk skulle det bli i klassen for tohjulsdreven biler. I NM-sammenheng var Steve Røkland som vanlig aldri truet, men han fikk svensk besøk i kampen om den totale klasseseieren, der det unge stjerneskuddet Isak Reiersen (18) stilte opp i en nymotens Ford Fiesta Rally4.

Og Reiersen kjørte imponerende godt med tanke at han er førsteårs senior i rallysammenheng, og vant i utgangspunktet klassen. Dog verdt å nevne at han kjører en bil som på papiret er på langt nær mer konkurransedyktig enn Røklands 208 R2 fra 2014, men erfaringen fra sistnevnte var ikke nok til å demme opp for tempoet som Reiersen leverte.

Kostbar sjikane

Men så var det en liten hake da. På Power Stage var det satt ut en sjikane som utbetaler tidsstraff ved berøring. Denne var Reiersen uheldig og traff, og en seier på 5,1 sekunder ble i stedet snudd til en andreplass med 9,9 sekunder. Uansett tar han ikke NM-poeng, og da hadde vi i stedet en positiv overraskelsesmann på andreplass i NM-sammenheng.

Marius Holtet, som vi skrev om forrige uke, gjorde en knalldebut i NM-sammenheng i sin nyinnkjøpte Fiesta Rally4, tilsvarende bil som Reiersen. Noresund-gutten klokket seg da inn til en i praksis andreplass, 2:36,4 bak Røkland. Morten Storsveen tok tredjeplassen i NM-klassen, 28 sekunder bak Holtet igjen.

Forøvrig er det verdt å nevne at hele 14 førere ble felt av sjikanen på den siste etappen. Foruten Reiersen gikk dette også utover NM-leder i nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler. Christian Sagli hadde i utgangspunktet andreplassen klar i sin klasse, ni sekunder bak Mats Peder Hvamsbahl. I stedet måtte han la Kristian Hvambsal passere på totallista, med 5,1 sekunders margin når straffen var utdelt.

Blant de eldre firehjulsdreven bilene var det lite overraskelser å melde. Martin Nygård fortsetter å dominere klassen og tok Tony Caspersen med ett minutt og to sekunder sammenlagt etter seks fullførte etapper på totalt 106,8 kilometers distanse. Petter Sæves Waskaas fullførte på en tredjeplass, 9,6 sekunder bak Caspersen.

Se hele resultatlisten her!

Parc Fermé kommer med mer fra Rally Sørland gjennom helgen…

Powered by Labrador CMS