Det ble jubelscener og «burnouts» uten like da Shane van Gisbergen vant sitt første NASCAR-løp.

Total utklassing fra Supercars-mesteren — tangerte 60 år gammel rekord

At Shane van Gisbergen er en av tidenes multikunstnere i bilsportverden er det liten tvil om. Og natt til mandag norsk tid viste han igjen hvilket talent han er.

Publisert Sist oppdatert

NASCAR: Det skulle ikke bli en hvilken som helst debut for verken løp eller fører. Først ble starten utsatt over lengre tid etter at tungt nedbør gjorde banen ukjørbar. Deretter bestemte arrangøren seg for å korte ned løpsdistansen for å kontre tapet av dagslys.

NASCAR: Det skulle ikke bli en hvilken som helst debut for verken løp eller fører. Først ble starten utsatt over lengre tid etter at tungt nedbør gjorde banen ukjørbar. Deretter bestemte arrangøren seg for å korte ned løpsdistansen for å kontre tapet av dagslys.

Til tross for at nedkortingen av distansen virket mot strategien til «kiwien» - og at alt håp om seier så ut til å være ute da han lå på en 18.-plass mens det kun gjenstod et titalls runder, satt Supercars-mesteren inn høygiret og viste hva han var laget av.

Én etter én plukket han plassene fra vante ringrever som Kyle Larson, Kyle Busch, Joey Logano, og Chase Elliot. Til slutt gjenstod det kun én passering for ledelsen. 

Van Gisbergen i aksjon i Supercars tidligere i år. For NASCAR-løpet måtte han bli vant til å sitte på venstresiden av bilen.

Rett etter en omstart kastet van Gisbergen seg på innsiden av Justin Haley. Haley kom med en kontra som Supercars-profilen lett gjennomskuet, og gjentok deretter ledelsen på ny etter at Haley bommet på den neste svingen.

Til tross for at løpet gikk på såkalt overtid, vant van Gisbergen med flere sekunders ledelse da målflagget ble vist, og ble med det også den første føreren på 60 år som vinner et NASCAR-løp på debut.

— Jeg har ingen ord akkurat nå!!! Utrykte van Gisbergen på sin Facebook side kort tid etter at han fikk løfte trofeet. 

— Jeg kan ikke tro det, det å vinne et NASCAR-løp med Trackhouse Racing, det er en drøm blitt virkelighet!!! Tusen takk til Justin Marks (eier av teamet journ. anm.) for at dere tok meg med i Project 91, følger han opp litt senere. 

Dette er ikke første gang New Zealenderen gjør noe i en bil som får alle til å sperre opp øynene.

I 2021 startet han New Zealand Grand Prix fra depotet og kjørte seg inn til seier. I 2022 kjørte han inn til fire pallplasser, hvor én av de var seier i New Zealands nasjonale rallymesterskap. 

Shane van Gisbergen under fjorårets VM-runde på New Zealand.

Han fulgte også opp med å delta i WRC2-klassen under VM-runden i New Zealand hvor han tok tredjeplass.

NASCAR-bragden gikk heller ikke umerket her hjemme.

— Det diskuteres ofte hvem som er verdens beste bilsportutøver. Det er et spørsmål uten fasit. Men jeg tror ikke det er Verstappen eller Hamilton. Jeg tror det er Shane Van Gisbergen, som vinner alt han prøver seg i, skriver Atle Gulbrandsen på Twitter.

Supercars-ekspert Fredrik Sørlie utrykte seg også om kjøringen til van Gisbergen før løpet i det hele tatt var i gang.

— Jeg har sagt dette i mange år. Denne fyren er verdens beste bilsportutøver. Ja, det har vært mange store, men ingen så prangende og imponerende som SVG, skriver Sørlie på Facebook etter at van Gisbergen satt bestetid i treningen før løpet.

I en tidligere versjon av saken skrev vi at Shane van Gisbergen kjørte mot Justin Marks. Det riktige er Justin Haley. Feilen ble rettet 20:17.

Powered by Labrador CMS