Absurd avbrudd under «The Great Race»: – For en australsk grunn til ta ut sikkerhetsbilen

Man tuller ikke med dyreriket i Australia. Selv ikke under årets største billøp.

Publisert Sist oppdatert

RACING: Sist helg ble tradisjonsrike Bathurst 1000 gjennomført, dog et par måneder senere enn vanlig, og som sesongavslutning det prestisjefylte Supercars-mesterskapet i Australia.

Seierherrene ble forøvrig Chaz Montert og Lee Holdsworth, etter at de fram til få runder før slutt kjempet en tøff kamp mot Shane van Gisbergen og hans teamkamerat Garth Tander før de mistet totalt grepet mot slutten som følge av dekkproblemer.

Forøvrig var van Gisbergen allerede kåret til mester før avslutningsløpet på legendariske Mount Panorama.

Bathurst 1000 - kjent under tilnavnet «The Great Race» siden begynnelsen av 60-tallet, er et løp som kjøres med en distanse på 1000 kilometer, og da en varighet på i overkant av seks timer. Derfor er det slettes ikke uvanlig med opptil flere sikkerhetsbilsituasjoner underveis i løpet, noe som teamene også enkelt og greit må kalkulere inn i løpsstrategien.

En solid ledelse er ikke nødvendigvis en solid ledelse alltid, med andre ord.

Lee Holdsworth og Chaz Mostert stakk av med seieren av Australias mest prestisjefylte racingløp.

Fant ikke veien ut

Men det skulle bli sikkerhetsbil av historiske årsaker da cirka to tredjedeler av løpet har vært kjørt. Ikke at det nødvendigvis er noe nytt at den australske faunaen kan spille en nøkkelrolle i ulike motorsportarrangementer, også Bathurst 1000, men aldri før har det skjedd at et maurpinnsvin har avbrutt dette løpet tidligere.

Med 56 runder igjen og Holdsworth i ledelse foran van Gisbergen måtte sikkerhetsbilen ut for andre gang i løpet, denne gangen rett og slett på grunn av et stakkars maurpinnsvinn som hadde forvillet seg ut på banen og ikke fant veien ut med det første. Det gikk ikke akkurat i rakettfart heller da det firbeinte vesenet forsøkte å krysse banen, omsvermet av Australias raskeste førere i de raskeste standardbilene i racingsammenheng.

– For en australsk måte for å få sikkerhetsbil på, utbrøt TV-kommentator Neil Crompton da TV-bildene var et faktum.

Slapp med skrekken

Bildene viser hvordan maurpinnsvinet forsøker febrilsk å finne en åpning i muren, før vi får en reprise av snartenkte racingførere som må foreta unnamanøvre for at denne lille krabaten fortsatt kunne leve et uskadd og videre lykkelig liv sørøst i Australia.

Blant annet Macauley Jones og Kurt Kostecki var svært nære av å ende maurpinnsvinets dager, men klarte på mesterligvis å bremse ned og svinge unna mens gulflagget veivet for full hals.

– Denne må vi ta vare på. Denne lille stakkaren finner ikke veien ut. Så vi er nødt til å få bilene under kontroll. Vi har sett kenguruer, hester, trær, vann og deler fra biler. Men vi har aldri enn et maurpinnsvin, la kommentatoren til.

Powered by Labrador CMS