Ayla øyner IndyCar-drømmen igjen: – Dette redder helt klart karrieren min

Nåløyet var enda trangere i år. Men Ayla Ågren kom seg igjennom. Og nå vil hun ikke bare være listefyll.

Publisert

– Nei, jeg er ikke med bare for å være med. Da kan man like gjerne bli hjemme, sier Ayla Ågren til Parc Fermé, klar og tydelig på at hun har ambisjoner om å hevde seg mot flere av verdens beste kvinnelige racingførere.

Ayla Ågren har all grunn til å smile bredt etter gladnyheten hun fikk mandag morgen. (Foto: W Series)

– Nei, jeg er ikke med bare for å være med. Da kan man like gjerne bli hjemme, sier Ayla Ågren til Parc Fermé, klar og tydelig på at hun har ambisjoner om å hevde seg mot flere av verdens beste kvinnelige racingførere.

Hun har akkurat landet etter å ha flydd fra USA, der hun bor til vanlig, og «hjem» igjen til Norge og Slemmestad. Det er under et døgn siden hun mottok nyheten om at hun er én av seks førere som får en sjanse til å kjøre W Series neste sesong.

I fjor stod samtlige kandidater som var forhåndsplukket basert på meritter og søknad på bar bakke. I år var de 12 beste automatisk kvalifisert til neste sesong. Med totalt 18 faste førere på griden betød det at det var plass til kun seks nye førere for 2020. 

Slipper å tenkte på penger

Under årets «shootout» fikk kandidatene teste Formel 3-bilene som benyttes i W Series. Denne håndterte Ågren med glans. (Foto: W Series)

Denne gangen ble Ayla funnet god nok etter at hun var med på en ny shootout der hun også fikk prøve den relevante Formel 3-bilen for første gang. Og det er svært viktig for karrieren hennes, ettersom hun de siste to sesongene ikke har fått til en fullverdig sportslig satsing i USA.

– Jeg hadde ikke fått noen indikasjoner på at jeg kom til å bli tatt ut. Men jeg satt hjemme alene da de tok kontakt, og de spurte om jeg var disponibel. Altså, da ble jeg litt satt ut. Men så klart - man blir utrolig glad, forteller Ågren om telefonen hun fikk fra W Series.

– Og hva betyr dette for karrieren min? Berger det hele din sportslige karriere?

– Helt klart. Dette er en andre sjanse jeg har fått. Dog virket det mer positivt i USA nå enn de siste to årene. Samtidig har jeg jo erfart på at det er forskjeller på å bli å få ja fra en sponsor før man faktisk få pengene på konto, sier Ågren.

W Series har ikke bare bemerket seg, dog ikke uten kontroverser, at de tillot kun kvinner til å kjøre. De utvalgte utøverne skal nemlig ikke trenge å ha med seg en eneste krone. Verken til reise, opphold eller kjøring.

Dekker reisene fra USA

Og det at Ågren har bosted i USA er ikke til ulempe for henne.

– Nei, de dekker alt av reise og opphold. Det er jo helt vilt. Dette er en mulighet man ikke får mange ganger, og man kan ikke bare kaste den vekk, sier hun.

W Series er Europa-basert gjennom at mesterskapet kjøres sammen med DTM. Dermed blir det en ny sportslig hverdag for Ågren, som i 2014 gjorde seg kjent for å vinne den amerikanske Formel 1600-klassen - som første jente i historien.

Mesterskapet har også markedsført seg med at drømmen er å eksportere en kvinne hele veien til Formel 1. Ågren legger dog ikke skjul på at det fortsatt er Indy-stegene som gjelder for henne og at drømmen fortsatt en dag er å kjøre IndyCar.

Kommunikasjon med ingeniør er en av flere faktorer som Ågren scoret godt på for å være én av de seks nye utøverne til W Series for 2020. (Foto: W Series)

– Per nå er det fullt fokus på W Series, men jeg har fortsatt mange kontakter i USA og kjenner flere teameiere i både IndyCar og IndyLights. Noen har også gitt meg enkelte forespørsler om å kjøre, men det har jo med budsjett å gjøre. Men jeg vil si at med et godt resultat i W Series, så bør en IndyLights-sjanse absolutt være mulig, tror hun.

– For å hjelpe - ikke splitte

Hun har fått en stor, positiv innstilling til mulighetene som W Series gir, selv om hun tidligere også har gitt klare meninger om at hun ikke ønsker kjønnssplittelse i bilsporten. Og det var dette som var kjernen til debattene som oppstod da serien ble presentert for et år siden

– Første gang jeg hørte om W Series, så visste jeg ikke helt ha de stod for. Men de har jo vært tydelig på at det ikke er for å splitte, men for å hjelpe jentene. Og nå er jeg i en av bilene deres også.

– Og alle får pengepremier uavhengig av resultat?

– Absolutt, men en ting er at man får gratis kjøring og vinner pengepremier. Men bare se på Jamie Chadwick, som vant nå. Hun har kommet inn i Formel 1-teamet til Williams, og Alice Powell fikk mulighet til å kjøre et løp i IMSA i USA. Det er ting som leder til så mye annet enn Formel 1 også, sier Ågren.

Powered by Labrador CMS