Er tre års sportslig mareritt over for Fernando Alonso?

World Endurance-seieren var spanjolens første triumf på fem år. Samtidig ser Formel 1-statistikken lysere og lysere ut.

Publisert

Til tross for flere tunge sesonger i McLaren, er Fernando Alonso blitt sett på som både en av de mest populære og førermessig er han også blitt sett på som en av de aller beste bak rattet blant flere eksperter.

Sebastien Buemi, Fernando Alonso og Kazuki Nakajima på seierspallen på Spa sist helg. (Foto: Toyota Gazoo Racing)

Til tross for flere tunge sesonger i McLaren, er Fernando Alonso blitt sett på som både en av de mest populære og førermessig er han også blitt sett på som en av de aller beste bak rattet blant flere eksperter.

Likevel har Formel 1-statistikken vært av det dystre slaget siden han skiftet beite fra Ferrari til McLaren før 2015-sesongen, og med Honda som en svak motorleverandør bød dette på mye trøbbel både for McLaren og Alonso.

Har det nå snudd for spanjolen? Mye kan tyde på det, selv om McLaren åpenbart har mer og hente, og at «Now we can fight»-utsagnet etter femteplassen i Australia muligens var av det noe premature slaget.

Uansett - sist helg bidro Fernando Alonso til sin første VM-seier siden Spanias Grand Prix 2013. Riktignok mangler Formel 1-seieren siden den gang, men i sitt aller første løp i Langdistanse-VM for fabrikkteamet til Toyota, tok Alonso og hans teamkamerater Kazuki Nakajima og Sebastien Buemi seieren - ganske så oppskriftsmessig, på Spa-banen i Belgia.

Kunne sovet på seierspallen

– En fantastisk debut. Utrolig jobb av teamet med første- og andreplass i løpet. Sebastien, som første mann, og Kazuki videre gjorde livet mitt en del enklere, uttalte Alonso.

For det å stå på pallen igjen var en enorm lettelse.

– Jeg sa til gutta, at det var så deilig å føle på pallen igjen at jeg kunne vært her hele natten. De kunne hentet meg om morgenen, så kunne jeg sovet her, sa spanjolen.

Som kjent skal Alonso kombinere Formel 1 med Langdistanse-VM for Toyota denne sesongen. Alonso er faktisk en så stor stjerne i mesterskapet at løpet på japanske Fuji måtte bytte dato fordi opprinnelige omstendigheter ville kollidert med Formel 1-kalenderen. Og det ville i så fall betydd at Alonso måte prioritert Formel 1.

For apropos Formel 1 så er statistikken blitt av det mer positive slaget på mange år for Alonso. Siden 2015 har vi vært vant til å se han på bruttlistene jevnt og trutt gjennom sesongen, men etter syvendeplassen i Aserbajdsjan har han scoret poeng i syv løp på rad.

Brøt sist i USA

Vi må tilbake til USAs Grand Prix i fjor før vi finner Alonso på bruttlista, og dette er hans lengste «poeng-streak» siden Italias Grand Prix i 2014, der han først måtte bryte etter 15 løp på rad med poeng, og 29 løp på rad hvor han hadde fullført.

Fernando Alonso fra Aserbajdsjans Grand Prix i Baku. (Foto: Andy Hone/McLaren)

Hans verste periode var i nettopp 2015 hvor han brøt fire løp på rad fra Spanias Grand Prix til og med Østerrikes Grand Prix, og 2015 var også året hvor han fullførte på poengplass kun to ganger.

Med femteplassen i Australias Grand Prix i år har han tangert karrierebeste i McLaren-tiden. Tilsvarende plassering greide han i Ungarns Grand Prix i 2015, Monacos Grand Prix 2016 og USAs Grand Prix i 2016.

I skrivende stund ligger Alonso sammenlagt på en sjetteplass totalt. Aldri før har han vært høyere opp på sammenlagtstillingen siden han meldte overgang til McLaren i 2015, med unntak av fjerde- og femteplassen etter Bahrain og Kina.

Til helgen er det altså fem år siden han sist vant et løp, og det var attpåtil på hjemmebane på Circuit de Barcelona-Catalunya.

Powered by Labrador CMS