Fredrik (17) bitt av basillen - nå vil han gå fra gokart til rallycross

Academy-klassen i RallyX Nordic hadde et spennende innslag med norsk lisens sist helg. Nå har bergenseren Fredrik Damm Larsen lyst til å gå «all in».

Publisert

Om han er den nye Andreas Bakkerud? Vel, det får tiden vise. Men nå ligger i alle fall veien åpen for at en ny bergenser skal begynne å vise seg fram i rallycross.

Fredrik Damm Larsen i bilen de kjører med i RX Academy-klassen, en Renault Clio. (Foto: Privat)

Om han er den nye Andreas Bakkerud? Vel, det får tiden vise. Men nå ligger i alle fall veien åpen for at en ny bergenser skal begynne å vise seg fram i rallycross.

Logoene fra flere motorsportinteressere bedrifter fra bergenstraktene var å finne på bilen til 17-årige Fredrik Damm Larsen sist helg. Etter å ha kjørt gokart i flere år tenkte han det var på tide å teste ut bil med tak på og grus under hjulene, og fikk derfor muligheten til å kjøre RX Academy, der alle kjører hver sin identiske Renault Clio RS.

Han endte riktig nok sist av de kun åtte bilene på startstreken, men likefullt fikk han en fullverdig opplevelse bak rattet på en rallycrossbil denne helgen. Og at det var Academy-klassen han fikk kjøre syns han bare var et stort pluss.

Svært krevende baneforhold satte en liten ekstra «edge» på rallycrossdebuten til Fredrik Damm Larsen. (Foto: RX Academy)

– Å debutere i rallycross er en drøm som har gått i oppfyllelse. Å kjøre Academy setter jeg enormt pris på. Opplegget deres er utrolig profesjonelt og lærerikt der vi blir fulgt opp fra A til Å, sier Damm Larsen til Parc Fermé.

Stor overgang

Overgangen fra en liten rørramme på bakken til stor bil var gigantisk for 17-åringen som har kjørt gokarten siden han var 10 år gammel.

– Utover det har jeg kun kjørt et par bilcrossløp, så spranget var stor og spennende for meg. Det var rått å stå på startplaten mot dyktige førere som har kjørt i flere sesonger, konstaterer bergenseren.

Det var litt av en ilddåp han fikk som rallycrossfører. Banen ved dragraceanlegget i Tierp utviklet seg etterhvert til det svært krevende og ekstreme for førerne. Banekarakteren endret seg raskt fra rent og fint til hullete, ujevnt og uforutsigbart, noe som krevde sitt fra bilene.

Drømmer om VM

Det fikk Fredrik også kjenne på.

– Farten kom seg mer og mer for hver runde jeg kjørte. Det var en krevende bane å kjøre på med dype hull og dårlig feste. Jeg lå også an til en finaleplass, men i semifinalen fikk jeg opp en motorfeil-kode, der jeg mistet motorkraften. Da kom jeg i mål som nummer fire i stedet, sier han.

Mangel på finale i debuten spiller ingen rolle for 17-åringen. Det er rallycross han nå virkelig ønsker å satse på.

– Jeg ser tilbake på denne helgen med at dette er noe jeg virkelig vil. Nå vil jeg fortsette å jobbe knallhardt for å kjøre full sesong i RX Academy neste år, og kanskje få testet en Supercar Lites. Min største drøm er å kunne konkurrere i Rallycross-VM en gang, sier Damm Larsen. 

Powered by Labrador CMS