Hamilton vs. Schumacher: Disse historiske F1-rekordene må briten jobbe hardt for å slå

De siste års suverene verdensmester er i ferd med å sope med seg alt av rekorder som den tyske Formel 1-legenden sikret seg en gang i tiden.

Publisert

For da Michael Schumacher tok sitt siste VM-gull i Formel 1 i 2004, så skulle man tro at alle rekordene han hadde sanket siden midten på 90-tallet skulle være tilnærmet uslåelig. Men så kom Mercedes-epoken på midten av 2010-tallet, med en lynrask og sulten Lewis Hamilton i førersetet.

(Foto: Steve Etherington)

For da Michael Schumacher tok sitt siste VM-gull i Formel 1 i 2004, så skulle man tro at alle rekordene han hadde sanket siden midten på 90-tallet skulle være tilnærmet uslåelig. Men så kom Mercedes-epoken på midten av 2010-tallet, med en lynrask og sulten Lewis Hamilton i førersetet.

Nå er fasiten at Hamilton allerede har tatt flere av rekordene til Michael Schumacher. Og snart har han passert tyskeren på også de gjeveste rekordene.

Nylig tok Lewis Hamilton sin åttende seier på Hungaroring og Ungarns Grand Prix, og med det tangerte han Michael Schumachers rekord fra Frankrike og Magny-Cours med samme antall nummer. Vi kan i samme sleng ta et lite tilbakeblikk på rekordene han allerede har sanket, før vi går på hvilke rekorder han nå er relativt nære å slå.

Antall pole positions:
Lewis Hamilton har rykket soleklart ifra med hele 90 pole positions mot Schumachers 68. Man kan lure på om denne noen gang blir slått…

(Foto: LAT Images / Mercedes)

Flest forskjellige GP-seire:
Her har Lewis Hamilton relativt nylig gått forbi Schumacher etter at det har kommet til flere nye Grand Prix-arenaer de siste årene. Nå har han seire fra 24 forskjellige arrangører, mens Michael Schumacher følger bak med seire i 22 forskjellige GP-løp.

Seire på ulike baner:
Lewis Hamilton har vunnet på 26 forskjellige F1-baner. Michael Schumacher følger bak på 23. Av dagens førere er Sebastian Vettel nærmest med seire på 21 ulike baner, på fjerdeplass på lista - rett bak Alain Prost på 22.

Seiere fra pole position:
Michael Schumacher toppet denne med 40 seire fra pole position fram til mai 2018. Da Lewis Hamilton sikret seieren i Spanias Grand Prix, tangerte han tyskeren, og siden er det blitt 12 seire til fra fremste startspor. Altså 52 seire, og nok en Schumacher-rekord som Hamilton har brutt.

Pole position i ulike GP-løp:
25 poles på ulike løp for briten, der altså. Vettel truer bak med 23.

Pole position på ulike baner:Akkurat som han har vunnet på 26 ulike baner, så har han faktisk beste startposisjon fra 27 ulike baner.

Antall poeng:
Nå er riktignok poengsystemene endret en god del utover 2000-tallet, hvor man blant annet nå får 25 poeng framfor 10 poeng for en seier. Men Lewis leder denne statistikken offisielt med 3494 poeng, igjen foran Sebastian Vettel med 2994 poeng.

Snittpoeng per løp:
Igjen er denne statistikken påvirket av endrede poengsystemer, men i snitt har Lewis Hamilton tatt 13,81 poeng i snitt per løp, så å si likt med Sebastian Vettel er også. Tyskeren har tatt 12,32 poeng i snitt.

Snittpoeng per sesong:
Det blir på repeat dette her, men Hamilton har tatt 249,57 poeng i snitt per sesong. Vettel følger bak med 213,86 poeng i sesongsnitt.

Antall GP-løp i tet på rad:
Fra Ungarn 2014 til og med Storbritannia 2015, så var Hamilton i ledelse minst en gang i hvert løp i mellom. Det gir 18 løp på rad med minst én runde i ledelse. 

GP-løp med samme motorleverandør:
Lewis Hamilton er en åpenbar Mercedes-stjerne. Han har deltatt i 253 løp med Mercedes-motor bak seg. Det vil si alle løpene hans er kjørt med Mercedes-motor, inkludert tiden i McLaren.

Pallplasser i ulike GP-løp:
Denne toppes av både Lewis Hamilton, delt med Kimi Räikkönen - begge med pallplass i 26 ulike løp.. Michael Schumacher har tatt 25 pallplasser i like GP-løp. 

Pole positions år etter år:
Denne tok Hamilton i år da han sikret pole position under Steiermarks Grand Prix i Østerrike. Han har tatt poles hvert eneste år fra 2007 til 2020, altså 14 sesonger. Schumacher har 13 år på rad fra 1994 til 2006.

Under følger de ulike rekordene han fortsatt vil kunne ta for å toppe andre prestisjefylte lister

Antall seire

Michael Schumacher. (Foto: Azhar Zainal)

Antall seire totalt:
Michael Schumacher er kjent for sine 91 enkeltseire i Formel 1. Lewis Hamilton nærmer seg med stormskritt. Etter Ungarns Grand Prix har briten nå 86 seire. Skal den historiske Schumacher-rekorden ryke allerede i år?

Antall seire per Grand Prix:
Michael Schumacher har åtte seire i Frankrikes Grand Prix. Hamilton har seks i Canada og fem i både Ungarn, USA, Kina og Storbritannia.

Antall seire på hjemmebane:
Alain Prost har seks seire i Frankrikes Grand Prix. Men i fjor fikset Hamilton biffen og har selv seks fra Storbritannias Grand Prix. I år får han to forsøk på å toppe denne alene, selv om Storbritannias Grand Prix formelt kjøres som én runde.

Seire år etter år:
Her tok Michael Schumacher seire i 15 år på rad fra 1992 til 2006. Lewis Hamilton debuterte i 2007, og noe av det unike med hans karriere er nettopp at han har vunnet hvert eneste år i Formel 1-karrieren. Nå over 14 sesonger, neste år vil han mest sannsynlig tangere Schumacher, og tar han enda ett år i toppen, så vil han også ta over en sterk statistikktrone også her.

Pallplasser

Antall pallplasser totalt:
Her er ikke oddsen spesielt høy for at Schumacher må la denne ryke også. Tyskeren tok 155, mens Lewis Hamilton nå har 153 pallplasser. Det skal nok mye til om ikke den britiske Mercedes-stjerna passerer den store legenden fra Tyskland, om ikke allerede i år.

Pallplasser på rad:
Dette er kanskje den seigeste for Hamilton å ta. Michael Schumacher presterte 19 pallplasser på rad fra USA 2001 til Japan 2002. Hamilton har selv klart 16 på rad fra Italia 2014 til Storbritannia 2015, men da han sesongåpnet i år langt utenfor pallen, og med en forkortet kalender, så er dette en rekord som må gå over minst én sesong til.

Pallplasser år etter år:
Holder Hamilton ut i toppen i to år til, så tar han denne. Med mindre Sebastian Vettel holder på ett år lengre og fremdeles tar pallplasser. Schumacher har 15 sesonger på rad med pallplasser. Hamilton har foreløpig 14, mens Vettel har 12.

Pallplasser på ulike baner:
Toppes av Kimi Räikkönen med pallplasser på 30 ulike baner, som den eneste som er på 30-tallet. Hamilton er selv oppe i 29 baner, og med Mugello og kanskje Portimao og Imola på plakaten så kan han fort gå forbi finnen.

Pole position

Pole positions på rad:
Ayrton Senna tok åtte «poles» på rad gjennom 1988 til 1989. Hamilton tok syv på rad i 2015.

Intervall mellom første og siste pole position:
Hamilton har over 13 år og én måned kjørt 246 løp mellom første og foreløpig siste pole. Kimi Räikkönen tok imidlertid denne rekorden med glans under sin pole position på Monza i 2018. Det indikerer 283 løp over 15 år, to måneder og fire dager.

Pole position uten seier:
Ayrton Senna har 36 løp fra beste startspor som han ikke vant. Hamilton har 31. Også her er det muligheter innen kort tid, vet du.

Antall løp fra første rad:
Michael Schumacher startet 116 løp fra første eller andre startspor. Denne har Hamilton nå knust. Hele 142 av 253 løp, altså over halvparten, har Hamilton startet fra første rad.

Ledelse i løp

Ledelse i antall runder:
En statistikk Michael Schumacher topper med 5111 runder i sin karriere. Men Lewis Hamilton innehar en solid andreplass her med 4619 runder, altså over 1200 flere runder enn Sebastian Vettel på tredjeplass på listen. Men da mangler Hamilton altså i underkant av 500 runder i front, det vil si rundt 8-9 hele Grand Prix-løp litt ettersom hvor lang banen er.

Ledelse i antall kilometer:
Henger litt hånd i hånd med avsnittet over, hvor Schumacher har vært i tet i 24.148 kilometer. Det vil si at Lewis Hamilton med sine 23.316 kilometer i tet må lede et løp i minimum 832 kilometer til, altså ikke mer enn i underkant av tre løp i sin helhet.

Ledelse fra start til mål:
Denne deler Hamilton sammen med franske Alain Prost. Totalt 19 løp hver har de hvert i ledelse hver eneste runde fra start til mål. Noen ganger virker det som at Hamilton i vesentlig flere løp har ligget alene i front, men pitstrategiene kan ha gitt løpet en midlertidig leder. Da faller man i så fall ut på denne statistikken, men han trenger altså bare ett løp til for å ta denne rekorden alene.

Powered by Labrador CMS