Harri vant Rally Sweden for 19 år siden – så brast han i gråt over sønnens pallplass

Elfyn Evans’ seier i Rally Sweden var sterk. Men det var Kalle Rovanperä som stjal showet. I bakgrunn stod en far med blanke øyne og bristende stemme.

Publisert

(TORSBY): – Det føles bra på de raske veiene, men jeg sliter mer på de tekniske partiene. Der har jeg mer å lære, sa Kalle Rovanperä til Parc Fermé før én etappe gjenstod.

Harri Rovanperä trengte litt tid for seg selv mens sønnen Kalle ble omkranset av journalister og fotografer da han ankom målområdet i Torsby søndag ettermiddag. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

(TORSBY): – Det føles bra på de raske veiene, men jeg sliter mer på de tekniske partiene. Der har jeg mer å lære, sa Kalle Rovanperä til Parc Fermé før én etappe gjenstod.

Likenäs, den eneste etappen søndag, og attpåtil Power Stage som gir inn til fem ekstra VM-poeng. En rask etappe, og i teorien noe som passer Kalle godt.

Hvem stakk så av med disse fem poengene? Jo, det var Kalle. Men ikke bare det. Han knuste sin teamkompis Sebastien Ogier, tidligere seks ganger verdensmester, og knep med det pallplassen. Tidenes yngste fører på pallen, i en alder av 19 år.

– Han trenger ingen råd av meg

I regnværet i Torsby stod en rørt pappa Harri. Harri Rovanperä, mannen som totalvant Rally Sweden i 2001, og således hans eneste VM-seier i karrieren. Blank i øynene. Rørt over hva han nettopp har vært vitne til av sønnen.

– Nei, det er bare fordi det regner og blåser, humrer Harri over at han er så blank og rød i øynene.

Parc Fermé får en liten prat med han. Vi lurer på hva han tenker, 19 år etter sin egen bragd, der sønnen bare var noen måneder gammel. Og at det nå var hans tur til å oppleve suksess i den svenske VM-runden.

– Ahh. Det er. Det er… Utrolig, er ordene Harri lirker ut før han knekker sammen på nytt.

Etter en liten pustepause lurer vi på, som sportsjournalistene vi er, om han ga noen tips og råd til Kalle for Power Stage. Det skilte altså fem tideler opp til Ogier på tredjeplass.

– Nei. Nei, nei - det gjorde jeg ikke. Han vet godt hva han skal gjøre. Han trenger ingen råd av meg, sier Harri.

Teamsjefen i ekstase

I «teamteltet» står landsmannen og mangeårig VM-rival, Tommi Mäkinen, og akkurat har bevitnet at to av sine førere sikrer pallplass. Og ingen av dem er Sebastien Ogier. 

– Alle lurer jo på; hva i helvete var det som skjedde nå? Mange tenker på mesterskap og slikt. Så kommer Kalle og går bare «flat out», sier Mäkinen til Parc Fermé, som ikke ga noen teaminstrukser og lot dem kjøre som de ville.

– Var dere forberedt på et slikt resultat fra Kalle?

Harri Rovanperä og Tommi Mäkinen konkurrerte mot hverandre på tidlig 2000-tall. I helgen hadde på seg de samme teamfargene og jublet for felles suksess fra Toyota-leiren. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

– Vi vet jo at han er god, men hvor langt kan han dra den? Nei, dette trodde vi nok ikke. Så knuser han dem alle på Power Stage. Du så jo hvor forbanna de andre var, de skjønte jo ingen ting, humrer Mäkinen.

Imponert Ogier

En som lot seg mer imponere enn å være forbanna var den tapende duellanten, Sebastien Ogier. Han tok seg god tid til å skryte av sin 17 år yngre teamkamerat og konkurrent.

– Skikkelig velfortjent. Han gikk virkelig for det på Power Stage, sier Ogier til Parc Fermé.

– Skjønte du i mål at tiden din neppe kunne holde?

– Du vet jo ikke hva de andre gjør. Selv kunne jeg nok tatt større sjanser. Det følte jeg da jeg kjørte over mål. Men han hadde jo en knalletappe. Vi som vanligvis kjemper om mesterskapet var på de samme tidene, mens Kalle virkelig gikk for det. Det så ikke ut som han tenkte så mye, og sånn skal det nære når du er ung med et slikt talent, oppsummerer franskmannen.

Powered by Labrador CMS