Mark Webber. (Foto: Simen Næss Hagen)

Mark Webbers tilbakeblikk på Formel 1-livet:

– Jeg var mentalt forstyrret

Han ble aldri verdensmester, men huskes likevel godt som en av toppførerne. Mark Webber er imidlertid glad for at Formel 1-bobla har sprukket.

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 1: Det er en veltalende, tålmodig og nysgjerrig Mark Webber som gjerne ville ta «et par ord» med Parc Fermé. Egentlig var Mark Webber tilstede under Porschefestivalen på Rudskogen i september for å kaste glans rundt merket han har representert siden han ga seg som Red Bull-fører etter 2013.

Parc Fermés arkivkalender 2022

Hver dag fram til julaften vil vi i redaksjonen trekke fram noen av enkeltsakene fra arkivet som har vært av det eksklusive, originale eller ekstraordinære slaget. Dette basert på nesten seks år med kontinuerlig produksjon av bilsportjournalistikk.

FORMEL 1: Det er en veltalende, tålmodig og nysgjerrig Mark Webber som gjerne ville ta «et par ord» med Parc Fermé. Egentlig var Mark Webber tilstede under Porschefestivalen på Rudskogen i september for å kaste glans rundt merket han har representert siden han ga seg som Red Bull-fører etter 2013.

En drøy halvtime senere har han gledelig og uoppfordret brettet ut om alt fra hans vennskap til norske Harald Huysman til hans tanker og råd til Dennis Hauger, om hans tilsynelatende forkjærlighet til Norge og ikke minst hvordan det er å overleve det krevende luksuslivet som sirkler rundt deg når du er en av verdens beste førere i verdens største bilsportgren.

– Jeg syns det er ålreit å være her. Faktisk på grunn av Harald. En fyr med høyt konkurranseinstinkt og en dyktig fyr i sine aktive dager. Når du er i 50-årene, så er dine beste dager forbi. Men du blir jo yngre, og får en «timelapse» i hodet når du setter deg bak rattet igjen, sier Mark Webber mens han ser sin norske venn dure rundt på det klissvåte baneanlegget i den skandinaviske Porsche-cupen.

Vi hadde i utgangspunktet en avtale på 10-15 minutter, men så lenge han ikke hadde hastverk med å dra, så tok han seg den tiden han trengte, og ønsket, for å tømme seg for gode historier og varierte tanker.

Superfascinert over Norge

Vennskapet med Huysman ble etablert da han møtte nordmannen mens Jenson Button var på vei til Formel 1 for snart 20 år siden. Men kontakten med Huysman er bare en liten del av hans forhold til Norge. Etter at han har besøkt Rudskogen flerfoldige ganger, og gjentatt bedriften i år, så har han virkelig bestemt seg for at han ikke har sett det siste av Norge.

Mark Webber og Harald Huysman har kjent hverandre i 20 år, og den australske F1-stjerna syns det var stas å se sin gode venn konkurrere igjen. (Foto: Simen Næss Hagen)

– Neste sommer skal jeg legge ferien min her. Kanskje vinteren også. Den er ikke dårlig den heller. Maten er også fantastisk her. For ikke å si damene! De er «effortless». De prøver ikke hardt en gang, og er likevel så spektakulære. Det sier jeg til og med til kona også. Hun liker det nordiske rundt seg, forteller australieren, og er på langt nær ferdig for å skryte uhemmet av de norske kulturtradisjonene.

– Se på barna her også, hvor godt de vokser opp og hvor lykkelige de her. Mange andre land har ekstremt mye å lære av Norge om hvordan de gjør «businessen» sin med tanke på utdannelse, helse, arbeidskultur og så videre, sier Webber videre.

Følger med på Hauger

Men nok Norge-prat, i alle fall som nasjon. Da vi møtte Webber i England tidligere i år var det i forbindelse med den Formel 4-test med fokus på Red Bull-junior Dennis Hauger. En fyr som Webber definitivt har bitt seg merke i.

Den gang sa han at det å komme til Formel 1 vil revolusjonere bilsportinteressen generelt i Norge.

– Det er sterkt det Dennis gjør. Ikke bare sportslig, men tenk deg å være 15 år og være så mye på reise og langt unna hjemme. Dette året har han virkelig fått testet seg for å se om han kan takle dette. Ikke bare det sportslige, men også alt rundt, sier Webber.

Han ser hvordan Hauger fokuserer på seg selv, og mener at han kan utsettes for et umenneskelig press i form av forhåpninger og forventninger fra sitt eget land, om Hauger ikke klarer å blokkere alle inntrykkene han må fordøye.

– Det er viktig at det ikke puttes for mye press på ham. Han gjør ikke dette for Norge. Han gjør det for sin egen del. Man blir selvfølgelig stolt over å være fra sitt hjemland om man oppnår drømmen. Men det var ikke slik at Australia var det første jeg tenkte på da jeg våknet om morgenen. Jeg tenkte kun på min egen «performance».

«Mentalt forstyrret»

Han vet godt hva han snakker om. Når han ser tilbake på seg selv i tiden som Formel 1-fører, så var det en Mark Webber han ikke kjenner igjen. En Mark Webber han er totalt ferdig med å være. Men han klarer først nå å innse hva som krevdes av ham som person for å overleve toppidrettslivet.

– Jeg var fokusert. Og jeg var egoistisk og høy på meg selv. Helt utrolig. Jeg kunne umulig være lett å bo med. Jeg var tøff overfor familien, og jeg måtte ofre alt for jobben. Det var aldri noen «second chance». Selv om jeg kanskje var tilstede fysisk, så gjorde sirkuset meg mentalt forstyrret, innrømmer en åpenhjertig Webber om livet som toppfører i Formel 1.

– Når du ser slikt tilbake på det - er det da noe du angrer på?

– Joda, det er nok alltid noe man angrer på. Men fordelene av å få leve et slikt liv er så store at det på mange måte ødelegger alt av ulemper.

– Du må jo ofre ekstremt mye? Hva med fødsler, bryllup, begravelser og slikt?

– Jaja, jeg har mistet og gått glipp av veldig mye. Men jeg var kun opptatt av meg selv. Det fantes aldri noe alternativ. Derfor føltes det aldri feil å ofre alt rundt seg. Gjennom 15 år i Formel 1-sporten var jeg aldri borte én dag fra jobb.

Fortsatt i det gode selskap

Han figurerer fortsatt i Formel 1-sfæren. Titt og ofte er han gridreporteren for TV-produsenten, og han er fremdeles godt på fornavn med de etablerte førerne.

– Jeg har fremdeles mange venner på griden. Jeg følger dem tett og prater med de ofte.

Mark Webber (høyre), i selskap med Lewis Hamilton og Sebastian Vettel, tilbake til 2013. De to sistnevnte kjemper om VM-gull i år, og australieren har fortsatt god kontakt med dem begge. (Foto: Red Bull Content Pool)

– Hvem har du mest kontakt med?

– Max (Verstappen) og Sebastian (Vettel). Og litt med Lewis (Hamilton). Egentlig med de fleste.

– Sebastian, ja? Dere har jo en historikk dere to også?

– Åjada, det var mye styr. Men nå er vi gode venner, selv om vi har to ganske forskjellige liv, sier Webber.

Vettel og Webber var som kjent knalltøffe teamkompiser fra 2009 til 2013 i Red Bull. Vettel som ung og uredd, og Webber som den eldre og rutinerte som aldri klarte å stoppe sin yngre kollega fra å ta fire VM-gull på rad. Dette i perioden hvor Webber fikk sitte i den beste bilen på griden.

Monaco framfor Australia

Men Red Bull-kontrakten og Formel 1-prestasjonene gjorde ham berømt. Han har fått levd et kjendisliv til det fulle. Med bolig i Monaco hvor han har fått dratt med seg sin nærmeste familie. I fyrstedømmet spiser han en og annen lunsj med Daniel Ricciardo, kanskje hilser på Andreas Mikkelsen som passerer på sykkel, eller det måtte være andre fra Red Bull- eller bilsportfamilien generelt - som det ikke akkurat er få av i Monaco.

– Beliggenhetsmessig fungerer ikke Australia i det hele tatt. Å bo i Monaco er veldig sentralt på alle måter, sier Webber, uten at det er noe tema å snakke om det lave skattenivået som også lokker til seg bilsportutøvere og andre profiler med høy inntekt.

Berømmelsen er han imidlertid ikke så opptatt av lengre. Nå nyter han livet ved å representerte Porsche, fremdeles gå med Red Bull-emblemet på seg og gjøre et og annet mikrofonoppdrag for Formel 1-sporten.

– Det er jo ålreit at folk likte det du gjorde, og liker sporten. Noen sporter er jo som religion for folk, enten det er snakk om Formel 1, fotball eller tennis. Men jeg tenker ikke noe på at man har vært noen helt. Det finnes mange flere helter som gjør viktigere ting enn det jeg har gjort, for eksempel innenfor medisin og slikt. Jeg kjørte kun bil. Jeg reddet ikke verden, sier Webber.

Powered by Labrador CMS