Det var så vidt hatten passet for Marius Solberg Hansen da han mottok sin første pokal for pallplass i STCC.

Marius sørget for første norske pallplass i STCC på 11 år

En tidsstraff til en av hans medkonkurrenter ble avgjørende da 18-åringen steg opp på pallen for første gang i STCC-sammenheng.

Publisert Sist oppdatert

RACING: Marius Solberg Hansen slo på stortrommen forrige helg da han tok sin første pallplass i STCC-sammenheng. Det er første gang på 11 år at en nordmann har tatt en pallplass i mesterskapet, da var det også passelig at det skjedde på samme bane som Tommy Rustad sist vant på, nemlig Knutstorp.

18-åringen bruker tiden etter STCC-løpet i en gravemaskin sentralt i Vestfold. Der reflekterer han over tiden etter pallplassen og bilsportfremtiden sin. For Solberg Hansen har ingen konkrete planer for neste år, men at han ønsker å kjøre mer bil, det er det ingen tvil om.

— Jeg er egentlig usikker, jeg har ikke noen plan for neste år. Jeg har lyst til å kjøre full EM-sesong i rallycross neste år egentlig, men jeg kommer ikke videre med å kjøre rallycross. Så jeg kommer hovedsakelig til å holde meg til racing, åpner den unge lovende føreren med til Parc Fermé.

Han og teamet rundt har god erfaring med rallycross. Det er en gren de kjenner godt og som de har holdt på med i mange år. Asfaltracingen er noe som er helt nytt for de og selv om 18-åringen har brukt mange år på å kjøre bil, er dette kun hans andre sesong.

— I rallycrossen har vi en bra bil å vinne med, bra folk bra team, bra ingeniører og bra mekanikere, alt ligger til rette for å kjøre rallycross. Jeg veit at jeg kan bli europamester i rallycross og jeg har skikkelig lyst å bli europamester, men skal jeg noen vei videre så er det racing, mest sannsynlig blir det siste året med rallycross neste år, innrømmer han.

Overrasket etter pallplass

Her er Solberg Hansen i full aksjon ved en tidligere anledning i sin VW Golf TCR-bil.

Opprinnelig kjørte han inn til en fjerdeplass under det siste løpet, men etter at Mattias Andersson fikk en tidsstraff rykket det unge talentet opp til sin første pallplass i STCC.

— Det er jo helt fantastisk, vi har jobba kjempehardt for det og brukt masse penger og mye tid, så jeg mener vi har fortjent det. Det føles veldig bra, og jeg hadde ikke troa i det hele tatt at vi skulle klare tredjeplass, jeg sitter med samme følelse som etter Höljes, utrykker ungutten.

Han føler seg også overrasket over at pallplassen kom såpass tidlig som den gjorde.

— Det er jo tross alt andre året mitt i en racingbil og jeg kjører mot folk om har 200 løp i STCC, så nei det er veldig kult. Det vil jeg si, men jeg tror ikke vi har sjans på tørt. Vi har altfor lite erfaring med oppsett på bil og jeg har for lite erfaring, jeg tror de eneste sjansene jeg har er på vått, fortsetter han.

Han mener grunnen bak ligger i at konkurrentene i toppen kjører med til dels mye bedre utstyr, og at mulighetene toppteamene har utlignes med engang det regner.

— De nye bilene er det mye mer innstilliger og på vått så stiller du ikke noe av det. De nye bilene har bedre aerodynamikk og som er mye bedre enn på min og det har du ikke så mye fordel av for da går det saktere i svingene på vått, mener 18-åringen.

Får til alt

Marius Solberg Hansen har ikke gått inn i STCC-sesongen med noen spesiell målsetning, annet enn at han ønsker å få ting til. Det viktige for han er å vise seg frem til toppteamene og få gode resultater.

— Jeg føler jeg får det til så langt, jeg føler egentlig alltid uansett hva jeg har kjørt så har jeg på en måte fått det til da, forteller han.

Det var ikke bare pokal unggutten fra Holmestrand tok med seg forrige helg.

Solberg Hansen er en av Norges multikunstnere bak rattet på løpsbiler. For rallycross og racing er ikke det eneste som har preget karrieren hans fra ung alder. Også rally-sporten tiltrekker ungdommen fra Holmestrand.

Han forklarer at det kan være forvirrende å bytte mellom de ulike bilene, men at det har blitt en vane for han å omstille seg mellom bilene han konkurrer i.

Og selv om Solberg Hansen så vidt har oppfylt alderskravet om å få førerkort på bil, sitter han igjen med en helt annen følelse.

— Det føles ut som jeg er litt gammel egentlig for jeg kjører min niende sesong. Det er feil å si jeg føler meg gammel, men egentlig så gjør jeg det, flirer han.

Marius var som vanlig ikke den eneste norske med. Hans gode kompis og tidligere NM-rival Didrik Esbjug kjørte inn til en 12., 10. og niendeplass under løpene på Knutstorp.

Powered by Labrador CMS