Max erklærte tilskuerne som vinnere. En av dem var Luis fra Hadeland som besøkte F1 for aller første gang

Mange tanker gikk til tilskuerne etter søndagens fadese på Spa-Francorchamps. Her får vi høre hvordan det var å oppleve den regntunge helgen fra sidelinja.

Publisert

For Luis Araya fra Gran på Hadeland har vært en bilsportentusiast i mange år, men én ting har lenge stått på ønskelista; nemlig å se et Formel 1-løp i virkeligheten. I fjor fikk han bursdaggave fra flere kamerater en billett som gjelder all kjøring tilknyttet Belgias Grand Prix på legendariske Spa-Francorchamps, med fast sitteplass i Pouhon-svingen.

Luis Araya på vei til Spa-Francorchamps og et Formel 1-arrangement for aller første gang i sitt liv. (Foto: Luis Araya)

For Luis Araya fra Gran på Hadeland har vært en bilsportentusiast i mange år, men én ting har lenge stått på ønskelista; nemlig å se et Formel 1-løp i virkeligheten. I fjor fikk han bursdaggave fra flere kamerater en billett som gjelder all kjøring tilknyttet Belgias Grand Prix på legendariske Spa-Francorchamps, med fast sitteplass i Pouhon-svingen.

Værmeldingen i forkant tok slettes ikke feil, men det ville ikke Araya bry seg om. En ting var å se Formel 1-bilene i levende live for første gang, men jammen skulle han også få oppleve Dennis Hauger og Formel 3-sirkuset på nært hold i samme slengen. Snakk om å få i både pose og sekk.

– Det var veldig moro å følge med på Dennis on site selv om det ikke gikk veien denne helgen. Men vi har blitt utrolig bortskjemte med prestasjonene til Dennis i år, og det er tydelig at Dennis har blitt lagt merke til. For de jeg kom i prat med i løpet a helgen begynte å spørre om Dennis da jeg sa jeg var i fra Norge, sier Araya til Parc Fermé.

Lett å bli kjent med folk

Luis fikk også fanget dette øyeblikket mellom Dennis Hauger som hadde tatt seg forbi Arthur Leclerc nedover mot Kemmel-strekningen. (Foto: Luis Araya)

Planen var at de skulle være en gjeng som dro, men det endte med at bare Araya fikk dratt. Men det var ikke vanskelig å bli kjent med folk likevel.

– Det var ikke noe problem å komme i prat med folk. Alle har samme interesse, jeg ble kjent med flere på turen og de fleste jeg snakket med snakket engelsk veldig greit, så kommunikasjon var ikke noe stort problem. Veldig mange av de beklaget også været som var i helgen og sa jeg burde komme tilbake når det var pent vær. Men jeg fikk oppleve Spa i sol en liten stund etter F3-løpet på lørdag, sier hadelendingen.

Men mange av tankene gikk altså til publikum som måtte stå ute i det ufyselige været som preget banen under all kjøring fra fredag til søndag. Det toppet seg altså med at hovedingrediensen for helga, selve Belgias Grand Prix i Formel 1 søndag ettermiddag, rett og slett i praksis ble avlyst på grunn av værforholdene.

De fikk riktig nok se oppvarmingsrunder bak sikkerhetsbilene på søndagen, som også til slutt gjorde at løpet formelt ble tellende med halve poeng i mesterskapet, men det ble altså aldri noe action på søndag. Løpets «pole sitter» og formelle vinner, Max Verstappen, mentefor at han mente at det var

– Høydeforskjellen gjør inntrykk

Uværet spilte ingen rolle. Det krydde som vanlig av folk over hele banen i Belgia. (Foto: Luis Araya)

– Jeg hadde et håp om det helt til slutten, men når regnet ikke lettet så var det ikke vanskelig å tenke seg hvilken vei det bar, konstaterer Araya.

– Hvordan vil du beskrive det å være tilskuer med sånne forhold i så mange timer?

– Det var en våt opplevelse i helgen, men samtidig en opplevelse som man tar med seg videre. Jeg var på banen et par timer før første løpet, men på søndag skulle jeg nok ha vært på plass enda tidligere. Det var kø flere kilometer før man kom til avkjøringene man skulle av på, som var merket av med hvordan parkeringsbillett man hadde kjøpt, sier han.

– Og hvordan stod opplevelsen til forventningene?

Luis Araya ble - kanskje ikke overraskende - ekstremt fascinert over hvor bratt det faktisk er opp Raidillon etter Eau Rouge. (Foto: Luis Araya)

– Jeg hadde masse forventninger i forhold til at jeg var en førstereisgutt. Jeg hadde sitteplass billett i Pouhon noe som var veldig bra, og jeg fikk se masse der på fredag og lørdag når det var perioder med tørt. Spa er en av de banene jeg synes ser artigst ut å kjøre på, men det som imponerte meg mest er de store høydeforskjellen på banen. Kort og godt et fantastisk anlegg som jeg var rundt og opplevde i fra flere steder. Høydeforskjellen fra Eau Rouge opp til Raidillon gjør inntrykk, sier han.

Ga mersmak til tross for uværet

La du merke til flagget på toppen av Raidillon? Vel, her er det. (Foto: Luis Araya)

På toppen rakk han også å henge opp et norsk flagg, og brukte også noe av tiden her oppe på å se Dennis Hauger. Blant annet fikk han dokumentert duellen med teamkamerat Arthur Leclerc som han hadde side om side nedover Kemmel-strekningen.

– Når du tenker tilbake; hvilke minner står sterkest igjen?

– Minnene som står igjen er vel hvor stort anlegg det egentlig er, og hvor utrolig mange Verstappen fans det er. Det var Red Bull og Verstappen uansett hvor man snudde seg. Også var det morsomt å se at det var folk i absolutt alle aldre til stede, enten det var barn i barnevogn eller ungdommer som hadde med seg besteforeldre på tur.

– Lewis Hamilton mener dere hadde fortjent å få igjen billettpengene. Nå var dette riktig nok en gave du hadde fått, men hva tenker du som tilskuer om denne uttalelsen?

– Kunne til dels ha vært enig med Hamilton hvis hele helgen hadde blitt avlyst, men det var et av flere løp som ble avholdt i helgen, kjempe synd det ble som det ble men været som har vært kan vi ikke gjøre noe med. For min del gir det mersmak å reise tilbake, og det blir ikke siste gangen jeg reiser på F1-løp, selv om jeg ikke skulle få noe penger igjen.

Pommes frites og majones er høyst obligatorisk når man besøker Belgia og Spa-Francorchamps. (Foto: Luis Araya)
Powered by Labrador CMS