Tommy Rustad.

Mesternes mester like rundt hjørnet: – Det er stadig noen som prøver å spørre meg ut

Tommy Rustad har gitt seg som aktiv bilsportutøver, men over nyåret vil han bli en av bilsportprofilene som får mest oppmerksomhet blant det norske folk.

Publisert Sist oppdatert

BILSPORT: Ikke alle er forunt å ha en 1,5 million TV-seere på seg hver eneste uke. Men fra første nyttårsdag og i potensielt ti uker framover så vil den allsidige bilsportprofilen Tommy Rustad spille en av hovedrollene i ett av de mest populære NRK-programmene gjennom året.

BILSPORT: Ikke alle er forunt å ha en 1,5 million TV-seere på seg hver eneste uke. Men fra første nyttårsdag og i potensielt ti uker framover så vil den allsidige bilsportprofilen Tommy Rustad spille en av hovedrollene i ett av de mest populære NRK-programmene gjennom året.

Mesternes mester (MM) har siden 2009 vært en prestisjefylt serie med høy stjerne for forhenværende idrettsutøvere fra alle grener i alle aldre. Kun med forutsetning av at man har gitt seg med sin profesjonelle karriere.

Parc Fermé begynte allerede tidligere i år på helt generelt grunnlag å undersøke hvorfor det aldri før har vært med bilsportutøvere i Mesternes mester tidligere, hvor castingansvarlig, tidligere sandvolleyballproff og tidligere MM-deltaker Jan Kvalheim forklarte gangen i dette.

Mesternes mester 2021

Produsent: Nordisk Film TV
Programleder:
Aksel Lund Svindal
Premiere: lørdag 1. januar NRK TV kl. 18:00 og NRK1 kl. 20:10
Øvrig sendeflate: Sendes hver fredag på NRK 1 og NRK TV. Finale 4. mars
Deltakere 2021:
• Anja Hammerseng-Edin (38), håndball k
• Nils Jakob Hoff (36), roing
• Nadya Khamitskaya Andersen (39), dans
• Ida Njåtun (30), skøyter
• Øystein Pettersen (38), langrenn
• Linn-Kristin R. Koren (37), håndball

• Bjørn Einar Romøren (40), hopp

• Madelene Rubinstein (26), judo

• Tommy Rustad (53), bilsport
Tidligere vinnere:

• Sesong 1, 2009: Dag Otto Lauritzen
• Sesong 2, 2010: Daniel Franck
•Sesong 3, 2011: Finn-Christian Jagge
•Sesong 4, 2012: Tor-Arne Hetland
•Sesong 5, 2014: Marco Elsafadi
•Sesong 6, 2015: Aleksander Hetland
•Sesong 7, 2016: Thor Hushovd
•Sesong 8, 2017: Anders Jacobsen
•Sesong 9, 2018: Gro Hammerseng-Edin
•Sesong 10, 2019: Pål Anders Ullevålseter
•Sesong 11, 2020: Eirik Verås Larsen
•Sesong 12, 2021: Aksel Lund Svindal

Roet seg etter opptakene

Tilfeldighetene skulle likevel ha det til at de omsider hadde klart å få med en bilsportutøver til årets sesong, med opptak som ble gjort allerede i juni.

Over et halvt år er altså gått, og derfor har det svingt i oppmerksomheten rundt dette for Rustad.

– Det har vært lite tema en periode nå ja. Det var jo mye snakk rundt opptakstidene og rett etterpå, så sloknet det litt etter det, med noen drypp innimellom. Men siste uka har vokst opp igjen nå som de har begynt å kjøre reklame, sier Rustad til Parc Fermé.

Naturlig nok kan han ikke si noe om gangen i det. I tidsperioden under opptakene på tre uker ble utøverne som fortløpende røyk ut innlosjert i et eget hus i nærheten. Dette gjør at det ikke har vært mulig for utenforstående å legge sammen to og to for å finne ut når man eventuelt har røket ut.

Snakker med varsomhet

Hos Tommy er det kun hans få aller nærmeste som har fått lov til å vite utfallet. Derfor er det en tydelig trent mann i å snakke på en måte som ikke avslører noen detaljer overhodet på hvordan det har gått.

– Jeg må alltid tenke meg om litt. Inkludert nå når jeg prater med deg. Men jeg har jo lært meg til å håndtere dette, flirer Rustad, som fortiden er på hytta på fjellet med familien for å forberede nyttårsfeiring - og ikke minst Mesternes mester-premiere.

Det er svært sjeldent veldig relevante øvelser og utfordringer som har direkte relevans med bilsport å gjøre. Derfor er det ingen automatikk i å finne de ultimate styrkene og svakhetene til mannen som er den eldste blant deltakerne.

Selv om han på forhånd har vært rimelig klar på å snakke seg godt ned på de fysiske forutsetningene.

Både kropp og hode fikk kjørt seg, forteller Tommy Rustad. Her fra en av øvelsene i første program.

Spent på klippen

Og etter at opptakene er gjort og øvelsene er gjennomført, fortsatt ukjent i hvilket omfang, så er i alle fall konklusjonen følgende:

– Man havnet absolutt utenfor komfortsonen ved flere anledninger. Ingen tvil om det. Det var ganske stort mangfold og varierte øvelser hvor man fikk brukt både kropp og hue, konstaterer 53-åringen.

Han har dog ingen formening eller forventning om hvordan han tror han kommer til å framstå under programmet.

90-graderen er en beryktet øvelse i Mesternes mester. Her er Tommy Rustad med hopplegenden Bjørn Einar Romøren ved sin side.

– Der er jeg litt spent sjøl. Du har jo kameraer hengende over deg fra halv 8 om morgenen til halv 11 på kvelden. Enkelte dager var det kanskje mer fokus på meg, mens det var knapt noe noen andre dager. Men de er på skulderen din og om du finner på noen ablegøyer så er dem der med en gang. Mye er planlagt, men ganske mye er også impulsivt. Det er jo masse opptak som ikke blir brukt, så man er jo ikke sikker på hvordan dette blir klippet ned, sier Rustad.

God kjemi med Svindal

Programlederen som tar over stafettpinnen etter Dag Erik Pederse er fjorårets vinner og tidligere toppalpinist Aksel Lund Svindal. Som i 2022 også skal bli racingfører. Ikke unaturlig ble det også god kjemi mellom Svindal og Rustad, i likhet med mange andre av de andre deltakerne.

Men deres felles bilinteresse var ikke til å komme utenom.

– Han prata en del bil, spesielt nå etter i sommer. Jeg fikk jo tidlig vite om hans prosjekt med Porsche. Men han er veldig interessert, og når du snakker med ham så blir han veldig interessert og opptatt av det du har å fortelle. Han gir så enormt mye av seg sjøl, samtidig som han sjøl også engasjerer seg veldig. En veldig fin fyr, sier Rustad om programlederen.

Powered by Labrador CMS