Torstein Eriksen, Veronica Engan og Andreas Mikkelsen er et solid trekløver i Toksport WRT sitt team i tett samarbeid med Skoda Motorsport i WRC 2-klassen. Men det er kvinnen i midten som er sjefen, og de to andre får ingen nevneverdig spesialbehandling bare fordi de snakker samme språk, slår Engan fast.

Nå er Veronica blitt forfremmet til en viktig sjefsrolle i VM-sirkuset

Skodas store kundeteam Toksport WRT har åpenbart forbarmet seg over nordmenn. Nå har Veronica Engan også rykket opp i gradene som team-manager.

RALLY: Denne rollen bekledde hun allerede under sesongfinalen på Monza i fjor, og mange av arbeidsoppgavene har hun tatt med seg fra den såkalte teamkoordinator-rollen hun hadde i teamet i fjor.

RALLY: Denne rollen bekledde hun allerede under sesongfinalen på Monza i fjor, og mange av arbeidsoppgavene har hun tatt med seg fra den såkalte teamkoordinator-rollen hun hadde i teamet i fjor.

Men nå er ting mer formalisert. Og ansvarsoppgavene er blitt større. Nå er det kun teamets eier Serkan Duru som rager over henne i hierarkiet, og for så vidt er godt involvert i det praktiske rundt teamet til eier å være. Men under seg har Engan ingeniører, mekanikere og annet crew - og ikke minst; Andreas Mikkelsen og Torstein Eriksen og resten av førerne som faktisk sitter inne i bilene.

– Det er mye mer ansvar. Så jeg må sette meg enda mer inn i reglene, sier Veronica Engan til Parc Fermé, og viser til hvordan hun med enkle grep søker seg fram til vesentlige paragrafer i FIAs sportsreglement for rally og Rally-VM.

Dialog med FIA og arrangør

Ettersom Duru selv er involvert foruten eier interessene, så er det ikke «teamsjef» som blir hennes korrekte formelle tittel. De bruker begreper som «team owner» for Duru og «team manager» for Engan.

Som manager for teamet har hun mer overordnede oppgaver og egentlig nok folk til å gjøre jobben på gulvet. Men Engan er likevel vel så delaktig fysisk som det hun nå er med økte administrative oppgaver på kontoret.

Ved siden av jobben hun har hatt som teamkoordinator, så går det enkelt og greit på å holde oversikt over alt det praktiske teamet skal gjennomføre, så vel som regler og retningslinjer de må følge.

– Derfor blir jeg også teamets kontaktperson med FIA og arrangører hvis det er noe. For eksempel hvis noen av førerne blir kalt inn til juryen, sier Engan, og humrer bekreftende på at det blir litt som å bli kalt inn til rektors kontor hvis man har vært involvert i noen potensielle uregelmessigheter.

Store lovord fra teamets eier

Da vi pratet med Engan i fjor vedrørende hennes rolle som teamkoordinator, så la hun ikke skjul på at den store drømmen er nettopp å kunne spille en sentral og viktig rolle i et team på øverste nivå i rallysirkuset.

I alle fall om kartlesererfaringen hennes ikke er noe hun selv kan leve av, selv om hun i mange år har vært en svært attraktiv kartleser på markedet, både i Norge og i utlandet. Hun ble forøvrig godt introdusert for teamet da hun satt på med Eyvind Brynildsen i Arctic Rally Finland i fjor i deres vellykkede reserverolle på kort varsel, og siden har snøballen rullet.

For nå er hun i ferd med å realisere den sidestilte drømmen om likevel å kunne leve av bilsporten på høyt internasjonalt nivå.

– Jeg har alltid tenkt at dersom jeg ikke skal sitte i rallybilen, så har jeg lyst til å jobbe i et team og ha en viktig rolle. Så jeg håper jo at dersom jeg gjør denne jobben bra, så kan det forhåpentligvis by på noe større etterhvert, sier hun, og legger til at hun har fått gode og rosende ord fra teamets eier Duru.

Han har forøvrig ikke rukket å besvare Parc Fermés henvendelser, men Engan gjengir litt av lovordene hun fikk i Italia i desember i fjor.

– Vi hadde en god samtale sammen etter Monza, der vi hadde en lang prat. Han syntes at jeg gjorde en veldig god jobb og mente på sikt at jeg kunne bli en veldig god team-manager. Og det er jo manageren som driver hele teamet, på en måte, sier hun.

Veronica Engan på jobb som teamkoordinator for Toksport WRT i fjor. (Foto: Ole Martin Holmen / RAW Media)

Kjenner gutta sine godt

Hun har altså to norske kolleger med seg, som hun også har et visst ansvar for. Andreas Mikkelsen jobbet hun tett med allerede i fjor, og mindre spesielt for Veronica ble det ikke over at Torstein Eriksen inntok høyresetet hans i år.

Selv om dette ikke nødvendigvis skal ha noen påvirkning på hennes rolle og arbeidsoppgaver.

– Torstein er jeg en god venn av meg fra før. Så er det sånn at man ikke skal forskjellsbehandle noen i teamet. Så blir det jo naturlig at man snakker mer med dem, og at han kanskje lettere spør meg om ting fordi vi snakker samme språk. Så jeg må prøve å tenke meg godt om hele veien, for det er ikke riktig av meg hvis de skal få noen spesialbehandling, konstaterer hun.

Powered by Labrador CMS