God stemning på skogen, med en TV opp etter trestammen med Øyersjøen i bakgrunnen, tett innpå den klassiske Varaldskogen-etappen fra Rally Finnskog. Fra venstre Lasse Eriksen, Rune Nordøy, Madelen Såtvedt, Malin Såtvedt med datteren Madikken Såtvedt Eriksen, Thomas Skyrud, Ole Såtvedt, Christian Trandem, Morten Nilssen, Kristian Flåtene Nilsen og Jørgen Eriksen.

Rallylegenden samlet troppene og tok VM-runden med seg ut til Varaldskogen

Det er gjensidig aksept for at Rally Sverige måtte ut av Värmland. Men Ole Vincent Såtvedt ville fortsatt kjenne lukten av Finnskogen mens han kunne nyte den svenske VM-runden.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Tradisjonen begynte i fjor, og tanken er at den skal leve videre framover. Ole Vincent Såtvedt deltok aldri selv i den svenske VM-runden i rally, selv om han var påmeldt i 1989 før en sponsor trakk seg i 12. time.

RALLY: Tradisjonen begynte i fjor, og tanken er at den skal leve videre framover. Ole Vincent Såtvedt deltok aldri selv i den svenske VM-runden i rally, selv om han var påmeldt i 1989 før en sponsor trakk seg i 12. time.

Men selv om Rally Finnskog kanskje er hans nærmeste hjertebarn av rallyløp, så henger likevel Rally Sverige høyt. Eller Svenska Rally som man gjerne sier i grensetraktene Värmland-Innlandet.

Og når du heter Såtvedt og har hytte inne på Varaldskogen - en av de store klassikerne av norske rallyetapper - så kan det ikke ose noe mindre rally av det en røyken fra bålet man tenner opp på Finnskogen, enten det er fordi man er på rally eller generelt nyter den skogfinske naturen i Norge og Sverige.

– Ja, Engseth, Vanebo og jeg hadde bestilt hotell i Umeå i fjor. Men da vi så hvor lang tid det var mellom hver «loop», så gadd vi ikke. Svigersønnen min, Jørgen Eriksen (forøvrig etablert kartleser i norsk rally, journ.anm.), fant ut at vi heller tar det på Varaldskogen. Så da ble det bål, kos og sosialt mens vi hang opp TVen i et tre her ute, sier Ole Såtvedt til Parc Fermé.

Ole Vincent Såtvedt og Werner Seigerud var en farlig duo i Volvo på 90-tallet.
Rally Finnskog 2011 var sist Ole Vincent Såtvedt kjørte et rallyløp før han gjorde et comeback i samme løp ti år senere. Her med Erik Veiby som kartleser, i en Renault Clio S1600 eid av sistnevnte.
Ole Vincent Såtvedt og Terje Buberget imponerte stort i førstnevntes rallycomeback under Rally Finnskog i 2021. Han innrømmer at flere løp i historisk klasse frister enormt.

For ordens skyld, om du ikke kjenner godt til rally fra før tusenårsskiftet, så snakker vi forvørig om Per Engseth og Roar Vanebo i kameratgjengen til Såtvedt, to sentrale skikkelser i norsk rally og norsk bilsport over flere tiår.

Totalt møtte rundt 20 stykk opp på hytta til rallylegenden fra Kongsvinger. Mange av dem godt etablerte i rallymiljøet. Og foruten at de generelt har høy kjærlighet for sporten og for Rally Sverige, så fulgte de løpet med høy lokal interesse.

Lokal forankring i WRC 2-toppen

Ole Christian Veiby er Kongsvinger-gutt av rang med et tett forhold til Såtvedt. Men det har også Oliver Solberg. I luftlinje ligger faktisk hytta til Såtvedt nærmere hjemstedet til Solberg enn Veiby.

– Ja, Oliver bor jo bare 14 kilometer unna her. Ole Christian bor tre mil unna. Vi tenker på dem begge, og vi heier på begge. Litt synd at Ole Christian snurret, men de har kjørt fort begge to denne helga, sier Såtvedt, som dermed kan glede seg over dobbeltseier sett med lokale øyne.

Det sitter naturlig nok langt inne for en hardbarka rallyentusiast fra disse traktene at VM-runden er borte. Men samtidig er det forståelse for det, selv om reiseruta på 80 mil hever terskelen betraktelig for å reise.

– Det er klart, det er jo synd - for det hadde nok vært enda flere tilskuere om løpet var som før. Men i og med at været er som det er nå, og at man ikke kan kjøre rally bare i grushaugen. Det blir lite populært, selv om folk er interesserte og gjerne vil ha fartsprøver rundt husveggene sine, slår han fast.

Historisk klasse frister

Og om vi får se Såtvedt bak rattet igjen? Vel - han kjenner det rykker i høyrefoten, og fristelsen blir ikke noe mindre når han ser at andre førere fra hans generasjon og epoke holder seg gående med historiske rallybiler.

Selv gjorde han et innhopp i Rally Finnskog i 2021, og det vil neppe gå inn i historiebøkene som hans siste løp.

– Når Lyseng nå har begynt å kjøre Volvo, så er det blitt verre, sier Såtvedt på spørsmål om hvordan det står til med kjøretrangen.

– Det blir nok noe historisk. En veldig fin klasse og ikke noe alvor der, legger han til.

Powered by Labrador CMS