Jakob Rafoss er ikke bare Norges beste virtuelle rallycrossfører, men han topper også verdensrankingen. Men i likhet med mange innenfor simracing, så bor det en indre drøm om å teste ferdighetene sine bak rattet på en ekte løpsbil en gang i framtiden.

Rangert som best i verden – nå drømmer Jakob (15) om å kjøre en løpsbil helt på ekte

Han er nybakt norgesmester i virtuell rallycross, men aldri fått satset på bilsport på ekte. Men for Jakob Rafoss hadde det vært en drøm bare å prøve et eller annet. Og nå kan drømmen kanskje oppfylles.

Publisert Sist oppdatert

FoSIMRACING/RALLYCROSS: Denne uka ble det første offisielle norgesmesterskapet innenfor virtuell rallycross avgjort, hvor kvindølen Jakob Rafoss (15) har dominert fullstendig. Samtlige løp er vunnet, med finaleløpet på den norske VM-arenaen på Lånkebanen i digital form, og ingen har egentlig vært i nærheten av å tukte sørlendingen.

FoSIMRACING/RALLYCROSS: Denne uka ble det første offisielle norgesmesterskapet innenfor virtuell rallycross avgjort, hvor kvindølen Jakob Rafoss (15) har dominert fullstendig. Samtlige løp er vunnet, med finaleløpet på den norske VM-arenaen på Lånkebanen i digital form, og ingen har egentlig vært i nærheten av å tukte sørlendingen.

Det var ei heller noen oddsbombe at Rafoss skulle stikke av med NM-tittelen, da han også har vært en av få nordmenn som tidligere har kvalifisert seg til VM, har en såkalt pro-lisens innenfor iRacing-plattformen, og attpåtil er rangert høyest på den såkalte iRatingen som måler nivået og prestasjonene til alle som kjører her.

For der er han i toppen av nærmere 90.000 abonnenter verden over innenfor rallycross-segmentet.

Nærmer seg verdenstoppen

Men selv om han rent nivåmessig også kan hevde seg i VM, så var det noe med å få muligheten til å kjempe om et NM-gull på lik linje med all annen bilsport ettersom mesterskapet er underlagt Norges Bilsportforbund.

– Jeg har faktisk lagt mer innsats i denne enn det jeg gjorde i VM i fjor. Bestetiden på Barcelona hadde for eksempel vært en andreplass i VM. Nå når det snart kommer VM, så blir det mye trening. Så jeg har litt store forventer til å kunne ta en seier i VM og kunne kjempe om å bli verdensmester. Det skal jeg jo ikke si for sikkert, men det ser ut som jeg har klart å komme på et nivå som er høyt oppe i VM, sier Rafoss til Parc Fermé.

NM i virtuell rallycross ble avsluttet på Lånkebanen denne uka, og atter en gang dominerte Jakob Rafoss mesterskapet.

Han legger ikke skjul på at simracingen betyr enormt mye for ham, og det er lagt ned tusenvis av både timer, runder og løp de siste årene - som også har gjort at iRacing rangerer han som den beste rallycrossføreren på deres plattform for øyeblikket.

Gjennom innsatsen i simracingen er Rafoss også etablert av team som satser seriøst i simracingen, og SET Promotion har kommet inn i det virtuelle etter å ha etablert seg som et stort og seriøst team i internasjonal rallycross. Og Rafoss fikk også raskt innpass i dette teamet i en periode hvor han utviklet seg mye.

Kjørt over 2000 løp

Men han innrømmer at det er på tide også å ta et pust i bakken etter at NM nå er avgjort før han skal gå igang med forberedelsene til VM. Han har tilbakelagt over 2000 enkeltløp, og 1200 av dem er seire, og kjenner at det nå har vært på grensen.

– Ja, livet ble litt forandret, for jeg måtte prioritere simracingen litt høyere siden det ble så profesjonelt. Men nå etter NM tenker jeg å ta meg en liten pause. Det er blitt veldig mye spilling i det siste, og i helgene har det blitt utover natten og sånt. Men jeg har ett mål igjen, og det er å komme til 10.000 poeng på rangeren. Det hadde vært drømmen å være den første på rallycross i iRacing til å komme over 10.000, sier 15-åringen, som nå har i overkant av 9500 av disse poengene.

Det er kanskje ikke så overraskende å hete Rafoss og markere seg i bilsport. Det er flere blad Rafoss som har markert seg i norsk rallycross over flere år, og en av Europas mest etablerte rallycrossfotografer de siste tre tiårene - Jan Kåre Rafoss - er far til Jakob. For ordens skyld er Jakob da også firemening til Johannes og Andrine som har kjørt i juniorklassen og i klasse 1 under NM-løpene.

Men i likhet med pappa Jan Kåre som følger sporten fra sidelinja, så har dette også vært realiteten for Jakob. Men lidenskapen for sporten, og det å kunne utøve den, har han tildels fått utløp for gjennom stadig mer virkelighetsnære spillplattformer for han de siste 2,5 årene har markert seg helt i verdenstoppen.

Jakob Rafoss (til venstre) er allerede et godt kjent fjes i depotet i internasjonal rallycross. Som sønn av fotograf Jan-Kåre Rafoss er det mange i sirkuset som kjenner til den norske 15-åringen, noe som også gjorde at han representerte SET-teamet da de satset på simracing. Her med deres teamsjef Jussi Pinomäki, den finske føreren Tommi Hallmann og nå VM-profil Klara Andersson.

Den virkelige bilsportdrømmen

Men han innrømmer at det ligger en indre drøm i å utøve bilsporten på ekte vis. Likevel er realiteten slik at de aller fleste, Rafoss inkludert, aldri vil kunne ha de økonomiske forutsetningene på egenhånd til å gå på en satsing i bilsport. Derfor har han enn så lenge heller ikke fått kjørt noe på ekte.

Selv om det er den store drømmen.

– Det hadde vært sinnssykt kult og få kjøre ekte rallycross. Gjerne en Supercar, men annen rallycrossform eller bare en bilcrossbil i seg selv hadde jo vært knallkult, syns jeg. Men det koster selvfølgelig å kjøre mye penger. Så får vi se, det hadde vært veldig gøy bare å få prøve en bil på grus og asfalt, samme om den går fort eller ikke, bare man kan få prøve, sier Rafoss.

Navnet hans er imidlertid blitt lagt merke til, så det er opp til tilbudene og mulighetene som foreligger om Rafoss en dag kan få oppfylt drømmen om å få prøve en løpsbil på ekte. Han har allerede vært i dialog med den norske føreren David Nordgård som har flere biler tilgjengelig, om en mulig test i en av bilene.

Om det så ikke skulle bli noen karriere innenfor ekte bilsport, så er virtuell kjøring såpass i vinden om dagen at det er slettes ikke umulig å kunne gjøre mer ut av en karriere her når man får etablert seg på et høyt internasjonalt nivå som Rafoss på mange måter nå har gjort

– Drømmen alt i alt er jo kanskje å kunne gjøre noe form for motorsport, også simracing, på heltid. Det hadde vært knallrått. Vi har jo allerede Tommy Østgaard. Han er ekstremt dyktig på racingen, og han er jo nå en fulltids simracer, sier Rafoss, som enn så lenge har klart å få både sponsorer og premieringer i flere av prestasjonene han har oppnådd.

Powered by Labrador CMS