Så lite skal til for at VM-tittelen i rallycross sikres denne helgen

Noen, altså Mattias Ekström, må i så fall score 14 poeng mer enn Johan Kristoffersson denne helgen. Hva er oddsen for det?

Publisert

I 2018 har Johan Kristoffersson overgått alle sine rekorder og statistikker, og for andre året på rad kan han sikre gullet lenge før sesongen er ferdig kjørt. Det kan skje allerede på Formel 1-banen Circuit of the Americas (COTA) i USA denne helgen.

(Foto: Simen Næss Hagen)

I 2018 har Johan Kristoffersson overgått alle sine rekorder og statistikker, og for andre året på rad kan han sikre gullet lenge før sesongen er ferdig kjørt. Det kan skje allerede på Formel 1-banen Circuit of the Americas (COTA) i USA denne helgen.

Han har nå 73 poengs forsprang ned til Mattias Ekström på andreplass i mesterskapet og 75 poengs forsprang på Andreas Bakkerud på bronseplass. Derfor tenkte vi å gjøre matematikken enkel under her.

Blir Johan Kristoffersson nummer én etter omgangene i Texas, så er han allerede mester mester. Om han er raskest og får 16 poeng - noe han har klart 12 ganger siden i fjor, så vil han minst få 17 poeng med semifinalen (med mindre han diskvalifiseres, vel å merke). Da er det samtidig umulig for Ekström å ta mer enn 29 poeng totalt i løpet - ergo kun 12 poeng spist inn.

Om Kristoffersson får 15 poeng, og drar med seg kun ett fra semifinale, så får han 16 poeng totalt - mens Ekström i så tilfelle teoretisk sett kan score 30 poeng. Da er det 14 poeng og 59 poengs forsprang før to løp gjenstår.

Skulle Ekström ta inn 13 poeng, så vil Kristoffersson likevel vinne på antall seire i år, gitt at det mot all formodning og sannsynlighet skulle ende med to null-poengere for ham i Estering og Sør-Afrika. Han må altså tape 14 poeng og ha 59 poeng til Mattias Ekström før de to siste rundene, før det fremdeles skal være teori som hindrer Kristoffersson i å ta gull.

Johan Kristoffersson må dermed score 16 poeng eller mindre, og fremdeles ende med null poeng i de to neste løpene, samtidig som Ekström tar full pott i de neste tre løpene på rad, for at gullet ikke går til Arvika i år igjen.

Når scoret Johan Kristoffersson 16 poeng eller mindre i en VM-runde sist? Vi skal sånn sett ikke lengre tilbake enn Estering i fjor, hvor det ble fjerdeplass etter omgangene og bare en femteplass i semifinalen. Da var dog tittelen allerede sikret.

Mattias Ekström har på sin side scoret full pott kun to ganger i karrieren. Av hans totalt 10 VM-seire, er seierne fra Höljes i 2015 og Belgia i 2016 de løpene hvor han karret til seg 30 poeng. Med andre ord cirka 2,5 år siden sist.

Powered by Labrador CMS