Sjokkert pappa Petter forstår ikke hva han er vitne til under VM-runden i Finland

Telefonen hans har gått varm, og Petter Solberg sitter nå og lurer på hva i all verden han var med på å lage for 20 år siden.

Publisert

– Jeg fatter ikke hva som skjer, sier Petter Solberg, når Parc Fermé ringer til Finland for å sjekke stemninga i Hyundai-teltet.

Da Parc Fermé ringte Petter Solberg for en kommentar om sønnens kjøring lørdag, så måtte han fra med FaceTime for å gi et bilde av hvor sjokkert han er over Olivers innsats så langt i den finske VM-runden. (Foto: Timo Anis / Parc Fermé)

– Jeg fatter ikke hva som skjer, sier Petter Solberg, når Parc Fermé ringer til Finland for å sjekke stemninga i Hyundai-teltet.

Det holder ikke med en vanlig telefonsamtale. Petter ønsker øyekontakt og slår om til FaceTime for å vise med sitt eget vesen hvordan denne løpshelgen oppleves for en mildt sagt emosjonell og nervøs pappa.

Sønnen Oliver Solberg har i løpet av lørdagens kjøring av Arctic Rally Finland opplevd det meste en kan oppleve i en WRC-bil i løpet av en løpsdag, kanskje utenom å ta en etappeseier eller legge bilen på taket. Han har menget seg i toppen på enkeltetapper, han har gjort førerfeil og tapt tid, han har kjørt på fine forhold og vanskelige forhold.

21 år siden Petters første poengfangst

Oliver Solberg. (Foto: Romain Thuillier / Hyundai Motorsport)

Ekstra spesielt for familien Solberg er at denne helgen ligger på datoen likt 21 år siden Petter Solberg tok sine første VM-poeng under Safari Rally med Ford i 1999. Da kjørte han inn til en femteplass. Sønnen ligger nå på en sjetteplass, og med høyt tempo og litt flaks, så kan Oliver tangere det hans egen pappa gjorde for 21 år siden.

– Det er jo lett å si at dette hadde man aldri trodd. Men det hadde man virkelig ikke. Å sette seg inn i WRC-bil og ta det tempoet med en gang… Nei, vi hadde et ørlite håp om at han kanskje kunne være på tempoet til Gus Greensmith. Han kjører på ingen måte dårlig han heller, sier Petter videre.

I forkant av løpet sa teamsjef Andrea Adamo at dette var et løpt helt uten press og forventninger for Oliver. Oppdraget er først og fremst å kose seg, samt skaffe erfaring, og ikke minst bare «sjekke ståa» om hvordan han egentlig ligger an. Uten at de hadde noen forutsetninger for å forvente at han setter stabile topp fem-tider gjennom dagen.

– At han er på dette tempoet er ikke noe jeg er overrasket over, egentlig. Det jeg er overrasket over er at han er på dette tempoet med en gang. Tanken var at han skal kjøre fortere og fortere og kanskje være her på slutten av løpet. Men han er på dette tempoet nå, også kjører han likevel bare fortere og fortere, er teamsjef Adamos kommentar etter lørdagens kjøring.

To fartsetapper gjenstår før vi får fasit på unge Solbergs VM-debut i WRC-bil. Han har gjennom lørdagen kjempet en innbitt kamp mot den syvdoble verdensmesteren Sebastien Ogier, der de begge har hatt så å si tilsvarende ulempe ved å starte vesentlig tidligere på veien.

Satte press på Ogier

(Foto: Oliver Solberg Media Office)

Da Solberg gjorde en feil og måtte rygge på SS7, så stakk Ogier forbi unggutten på sammenlagtlista i den innbitte kampen om sjetteplassen. Men på etappen senere, nærmere bestemt i den siste ordentlige svingen 100 meter før mål, så kjører Ogier av og står bom fast i brøytekanten.

Petter har snakket med Ogier og videreformidler altså at det mer eller mindre direkte er Olivers skyld at verdensmesteren dro av.

– Ogier sa det han, at han virkelig har følt seg presset av Oliver i dag. Han har virkelig kjørt for å holde unna for Oliver. Og de har ikke hatt det lett å starte der de har startet. Så bare det at Oliver har fightet med Ogier i dag, og at Ogier måtte kjøre så hardt at han til slutt kjørte av. Nei… Jeg har ikke ord. Jeg fatter virkelig ikke hva som skjer, forteller en matt far.

At Ogier var tilsynelatende presset av Oliver er én ting, men Petter understreker at det har ligget et press på Oliver som i utgangspunktet ikke er meningen skal være der. Men alle forutsetninger 19-åringen har hatt for å komme dit han er i dag, så er det ikke alltid bare en fordel å hete Solberg til etternavn og være sønnen til en tidligere verdensmester og en av sirkusets mest populære enkeltpersoner gjennom tidene.

– Man kan bare forestille seg hvilket press det er. Det blir jo sagt i forkant at det ikke skal være noe press og forventinger. Men klart det er det. Herregud. Og det å takle det som han gjør, og kjøre som han gjør, det kan jeg virkelig ikke sette ord på, sier han.

Powered by Labrador CMS