Slik forklarer verdensmeteren hvorfor han er så overlegen

– Man kan ikke ha flaks i 1,5 år. Det gjelder å skape seg den flaksen man får.

Publisert

I fjor var han så overlegen som man aldri har sett noen i Rallycross-VM før, og i år virker han enda et hakk råere. For mens Johan Kristoffersson var mest overlegen i andre halvdel av sesongen i fjor, så har han hittil i år vunnet fem av de seks første løp.

Johan Kristoffersson. (Foto: Simen Næss Hagen)

I fjor var han så overlegen som man aldri har sett noen i Rallycross-VM før, og i år virker han enda et hakk råere. For mens Johan Kristoffersson var mest overlegen i andre halvdel av sesongen i fjor, så har han hittil i år vunnet fem av de seks første løp.

Sesongen åpnet nok litt tøffere enn hva den har utviklet seg til å bli, for 29-åringen fra Arvika tok ikke en eneste kvalikseier før Q3 på Silverstone. Siden gikk det slag i slag, og ikke før Petter Solberg tok Q3-seieren i Höljes har noen andre toppet listene etter omgangene.

«Søndagstur»

Men han har vært der når det gjelder, og med unntaket av femteplassen i Belgia har ingen andre tuktet Kristoffersson. Han klarte å «knabbe» til seg finaleseierne i Spania og Portugal selv om han innledningsvis slet med å holde mer følge.

De tre siste løpene på rad, England, Norge og Sverige, har han i samtlige løp scoret 30 poeng av maksimalt 30 mulige. Så han virker å være tilbake der vi så han mesteparten i fjor.

– Ja, nei, altså. Bilen er bra, og jeg trives jeg, men vi jobber med finjusteringer hele veien. Jo mer man kjører, jo mer trygg blir man med bilen og med endringene du gjør, sier Johan Kristoffersson til Parc Fermé.

– Det ser ut som du er på søndagstur når du kjører?

– Akkurat, og det er sånn det skal være når bilen er bra. I starten av denne helgen var jeg ikke så komfortabel, men jo mer jeg kjørte jo tryggere ble jeg, sier den regjerende verdensmesteren i etterkant av runden i Höljes.

40 poengs ledelse

Han var overlegen igjen i Höljes, og har nå 40 poengs forsprang ned til Andreas Bakkerud på andreplass. Det betyr at han kan score null poeng i Canada i begynnelsen av august og fremdeles vite at han leder VM når de reiser tilbake «over dammen» igjen.

Men Kristoffersson smir mens jernet er varmt og er på mange måter sin egen lykkes smed. I Belgia var han ikke helt der oppe, og i Tyskland i fjor var kanskje en liten utladning etter at VM-gullet var sikret i runden før.

Foruten dette er det ingen som har plukket seire som ham siden Mattias Ekström åpnet 2017 med et hattrick. Og få, om noen, er så sjeldent innblandet i kaos, problemer og uflaks som det Kristoffersson er.

– Det gjelder å ha det siste lille «edget» for å skape seg den luken du trenger, og det er noe alle drømmer om. Men man kan ikke ha flaks i 1,5 år. Det er umulig, så du må jobbe med detaljer for å få flaksen til å sprette din vei. For du kan heller ikke vinne med uflaks underveis, sier Kristoffersson.

Føler på motstanden

Suvereniteten han viser i rallycrossen er ikke nødvendigvis noe nytt for Kristoffersson. I tillegg til å være god til å kjøre bil har han åpenbart en egen evne og egenskap til å holde seg unna «utur» og skaffe seg det albuerommet og «flaksen» man trenger for å være best.

Johan Kristoffersson feiret som en rockestjerne da han sikret årets femte seier av seks mulige. (Foto: Simen Næss Hagen)

– I Carrera-cupen for noen år siden vant jeg 13 av 13 løp. Folk trodde da at jeg ikke hadde noe motstand.

– Men føler du motstanden fra de andre nå?

– Joda, det gjør man. Jeg kjenner på en måte at jeg har kontroll i heatet. Eller, helt kontroll har man aldri i et heat, og her er det i tillegg høye curbs og en vanskelig joker, men man kjenner seg ganske så trygg selv om marginene er små.

– Venter du på at denne «flaksen» en dag tar slutt?

– Jeg venter ikke nødvendigvis på en smell, men jeg er forberedt på at det blir tøffere. De andre er superraske, noe man ser på for eksempel Timmy som på farten ligger helt jevnt med meg. Så man må bare jobbe så godt jeg lar seg gjøre for å få stang inn der man trenger det, sier Kristoffersson.

Powered by Labrador CMS