Tre gokart-ungdommer får sjansen på juniorlandslaget

Alle skal de forsøke seg i utlandet i år. Alle har de en drøm om noe stort. Og alle er de litt forbauset over at de får representere juniorlandslaget i norsk bilsport.

Publisert

(BÆRUM): Vi snakker om Mina Pedersen (15), Stian Lie (15) og Philip Sebastian Ruud (12). Tre ungdommer som kanskje har havnet litt i skyggen av utøvere som Dennis Hauger, Jenny Jakobsen og Martinius Stenshorne som de siste årene markerte sterk utvikling på den internasjonale gokart-arenaen.

Mina Pedersen, Philip Ruud og Stian Lie i forbindelse med treningssamlingen til Norges Bilsportforbund sist helg. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

(BÆRUM): Vi snakker om Mina Pedersen (15), Stian Lie (15) og Philip Sebastian Ruud (12). Tre ungdommer som kanskje har havnet litt i skyggen av utøvere som Dennis Hauger, Jenny Jakobsen og Martinius Stenshorne som de siste årene markerte sterk utvikling på den internasjonale gokart-arenaen.

Nå er det deres tur, sammen med en flust andre sultne ungdommer i både gokart, crosskart, baneracing, dragracing, bilcross - ja, alt som finnes av bilsport med lavere aldersgrenser, til å vise seg fram.

Før årets sesong ble det klart at disse tre skal få bli med på juniorlandslaget til Team Norway, steget under det prestisjefylte satsingslandslaget som får tettest oppfølging fra talentutviklingsgruppa til bilsportforbundet.

Tøff konkurranse

Men det å være på Team Norway Junior er en stor fjær i hatten for alle dem.

– Det er jo overraskende, fordi det finnes så mange andre gode talenter som like gjerne kunne fått denne plassen. Også får du plassen. Det er stas, sier Haugesund-gutten Stian Lie til Parc Fermé.

https://parcferme.no/annen-motorsport/isabell-13-i-pappa-tommys-hjulspor-forste-gang-jeg-kjorte-da-var-jeg-stolt/

Vi møter dem i forbindelse med treningssamlingen som NBF Talentutvikling inviterte til forrige uke. Her fikk de samlet seg sammen med flere landslagskamerater og andre unge og håpefulle som også fikk tilbudet om å bli med.

Stian og Mina kjenner hverandre godt fra før, mens Philip er noen år yngre og en av de aller yngste som bilsportforbundet har plukket seg ut. Alle med et felles mål om å bli gode på fast underlag i framtiden.

– Jeg skal holde meg på asfalt, sier Ruud kontant, og innrømmer at han ser opp til hva Dennis Hauger har fått til i gokart, og nå i Formel 4.

Mange turer til utlandet

Philip Sebastian Ruud i godt humør under samlingen, her sammen med Tord Raugstad. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

Samme inspirasjon har Stian.

– Det han gjør er helt utrolig. Den største sjansen Norge noen gang har hatt til å komme med en fører til Formel 1. Det er jo den store drømmen det, også for meg. Men da må alt klaffe, og litt til, sier Lie, som til høsten skal begynne på den helt nye toppidrettslinja i Haugesund som har gokart som egen linje.

Mina Pedersen har markert seg som en av de aller raskeste jentene i Norge. Nå gleder hun seg til å vise seg fram i utlandet.

– Jeg håper jo på å komme meg til A-finalene i alle løpene. Til helgen skal jeg kjøre et løp jeg håper på å vinne, sier Mina, som søndag reiste til Italia for å teste og forberede seg til årets første utfordring.

Italia som gjelder

Det er et par år mellom Mina Pedersen og Isabell Rustad, men det hindrer dem ikke fra å ha det gøy med hverandre, enten det er på treningsmatta eller på gokartbanen. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

For det blir mye utenlandsturer, selv om de har hatt for vane å kjøre i Norge. Men det er langt ifra noen ferie å dra på løp og testing i utlandet.

– Læreren min er gjerne litt sur når jeg kommer tilbake fra tur. Jeg får jo en del fri, humrer 12-årige Ruud.

– Ja, du kaller det fri?

– Haha, det er jo ikke fri da, skyter Mina inn.

– Det går greit. Man er jo ikke borte hver dag. Også må man gjøre leksene mens man er i utlandet, sier Ruud.

Det er Italia som gjelder for de fleste av dem. Det er også der vi har sett utøvere som Dennis Olsen, Dennis Hauger og Martinius Stenshorne levere sterke resultater. Stian Lie forklarer hvorfor.

– Grepet er annerledes, og nivået er mye høyere. Du møter svært gode konkurrenter. Så man får veldig god trening av det. Men franskmenn og italienere er ikke veldig gode i engelsk da, skal sies, sier Lie.

Ønsker jentene velkommen

Philip Sebastian Ruud, Mina Pedersen og Stian Lie. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

Mina er altså den eneste gokart-jenta på juniorlandslaget. Jenny Jakobsen er også tatt ut, men har et mål om å kjøre baneracing i år. Derfor representerer Mina nå gokart-jentene.

Det å kjøre gokart kan på mange måter kalles populært blant jenter sammenliknet med en del andre grener. Men Pedersen tar gjerne imot flere.

– Ja, jeg syns det er ganske få. Det er ikke så lett å få jentene med. Mange driver jo med andre sporter, som håndball og ridning. Men det er jo kjedelig, flirer 15-åringen, som også skal få prøve seg i pappa Erik Nilsens Shortcar denne sesongen.

– Det kan godt komme inn flere jenter, ja, sier Stian Lie.

– Ja, jeg har jo faktisk blir kjørt fra mange jenter i blant. Og det gjør jo ikke noe om det kommer flere jenter, sier 12-årige Philip Ruud alvorlig.

Dette forbauser Mina litt, som ellers ikke legger skjul på at det er stas å kjøre fra gutta.

– Jøss, dette var jo rart å høre. Gutta blir jo litt grinete når jeg kjører fra dem, humrer hun. 

Mina Pedersen. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)
Powered by Labrador CMS