Jens Berger mot mål på SS1 i Rally Hadeland etter å ha tatt igjen en av debutantbilene som startet foran.

Ungdomsklassen vokser – Jens (17) er ett av symbolene bak rekrutteringen i norsk rally

Fra oppveksten på en bilcrossbane til én sittpåtur i en rallybil. Det var nok til at Jens Berger fra Elverum nå er en av flere ungdommer som oppsøker rallysporten.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Numedalsrally har ikke rekorddeltakelse på 13 år i norsk rallysammenheng. Etter å ha gjennomgått samtlige startlister siden 2006 har Parc Fermé også kommet fram til at syv deltakere i ungdomsklassen denne helgen også er rekord for 16- og 17-åringene som starter bakerst i feltet.

RALLY: Numedalsrally har ikke rekorddeltakelse på 13 år i norsk rallysammenheng. Etter å ha gjennomgått samtlige startlister siden 2006 har Parc Fermé også kommet fram til at syv deltakere i ungdomsklassen denne helgen også er rekord for 16- og 17-åringene som starter bakerst i feltet.

Denne helgen er det Jens Berger, Marius Solberg Hansen, Daniel Lindfjord, Ingrid Maria Fulsås, Kristiane Hvaal Eng, Henrik Zimmermann og Sivert Granheim som utgjør de umyndige førerne bak rattet.

Fra bilcross til rally

Og førstnevnte Berger er den som også har vunnet denne klassen i de to første NM-rundene så langt. Vi tenkte derfor å ta tempen på den unge elverumsgutten for å høre om hans vei inn i rallysporten og motivasjonen bak å holde på med dette fra ungdomsalder av.

– Egentlig kjørte jeg bilcross, Men så syns jeg rally virket litt moro da, innleder Berger samtalen med da vi prater med ham etter gjennomkjøring fredag ettermiddag.

Jens Berger, her fra Sigdalsrally i januar.

På bilcrossbanen hjemme på Starmoen gikk det i Volkswagen Golf VR6. Det var forhjulsdrift som var tingen, selv om filosofien forsøksvis forandret seg da han valgte å hoppe inn i ungdomsrally.

– Til å begynne kjørte jeg Volvo, men jeg følte ikke at jeg hang helt med. Jeg ønsket meg en litt bedre bil, så da ble det en Ford Fiesta. Det er jo ganske effektive biler som er gode å kjøre, sier Berger.

Deltakere i ungdomsrally 21-22

2021:

Rally Finnskog: 4

Aurskog-Høland Rally: 5

Rally Grimstad: 0

Rally Sørland: 0

Rally Hedemarken: 3

Hittil i 2022:

Sigdalsrally: 4

Rally Hadeland: 6

Numedalsrally: 7

16 års tradisjon

Ungdomsklassen ble innført i Norge i 2006, hvor Rally Trøgstad var tidenes første løp for unge rallyførere uten førerkort. Man kan begynne fra fylte 16 år, må ha gjennomført trafikaltgrunnkurs og obligatorisk rallykurs, og kartleseren må ha C-førerlisens og kjøre bilen på transportetappene.

I debutløpet for snart 16 år siden stilte seks førere til start, og det var Kristian Taxerås Dalen som ble tidenes første ungdomsvinner. Men for det beste har deltakerantallet ligget på sjeldent mer enn tre til fem førere per løp, men utviklingen av 2022 viser en tendens til økning.

Og skal man begynne med rally i ung alder, så er det ikke dumt å vokse opp på elverum. Der kjenner alle hverandre. Og man kommer langt med gode kontakter. Én sittpåtur i en rallybil var nok til å bli frelst.

– Ja, det er jo Stig Rune (Skjærmoen, journ.anm.), det. Jeg fikk sitte på med han og slik, og det var jo ganske moro så da fikk man lyst til å begynne med det sjøl, sier den sindige og beskjedne 17-åringen.

– Det er vel ingen ulempe å kjenne han når man driver med rally på Elverum?

– Absolutt ikke. Man får utrolig god hjelp av han, responderer Jens.

Tideldrama på Hadeland

Han er ikke den som går ut og sier at han skal bli verdensmester. Rally skal være en hobby han koser seg med, selv om han naturlig nok søker utvikling. Han fyller 18 år 30. desember i år, men håpet er å kunne stille i R2-klassen neste år som voksen fører.

33. plassen totalt på Rally Hadeland var karrierebeste i NM-sammenheng, og attpåtil ble det spennende da han slo Solberg Hansen med fattige fire tideler totalt etter å ha ligget bak med ett sekund før den siste etappen.

Så det er ingen tvil om at det satses.

– Jeg syns vi har et greit tempo, men førsteprioritet er å komme til mål, så tar vi resultatet deretter, sier han.

Nå står Numedalsrally for tur. Førstereis, ettersom han debuterte på Rally Finnskog i fjor, der Numedalsrally ble avlyst grunnet pandemien. Og naturlig nok gleder han seg som den unge gutten han er til årets siste rallyløp på snø.

Rally Finnskog 2021 var debutløpet til den da nylig fylte 16 år gamle Jens Berger. Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé

– Det blir ganske moro. Det kommer til veldig fort her. Spesielt morsomt blir jo den etappen som går over fjellet her, sier Jens og viser naturlig nok til legendariske Smådøla.

Powered by Labrador CMS