Fra venstre Knut Eirik Knudsen, Kristian Sætheren, Niklas Abrahamsen og Felix Heiberg forsøker seg i de danske traktene i et forsøke på å oppnå den internasjonale racingdrømmen.

Dette er nordmennene som hevder seg i dansk racing om dagen

Én av de har valgte å gi seg med skihopp til fordel for racing. Resten har holdt på med bilsport fra ung alder av. Det de alle har til felles er at de ønsker å kjøre på aller høyeste nivå. Bli kjent med fire nordmenn som bevisst har valgt å bruke Danmark som sitt springbrett.

Publisert Sist oppdatert

RACING: På motsatt side av Kattegat finner man gruppe nordmenn som ikke finnes interessert i røde pølser og tax free-varer. De er opptatt av å besøke noen av Danmarks ypperste motoranlegg for å bygge erfaring og vise seg frem.

RACING: På motsatt side av Kattegat finner man gruppe nordmenn som ikke finnes interessert i røde pølser og tax free-varer. De er opptatt av å besøke noen av Danmarks ypperste motoranlegg for å bygge erfaring og vise seg frem.

Det dreier seg ikke om kostnadene for disse. Skal man tro Niklas Eker Abrahamsen (17) er prisen for å kjøre i Danmark i grove trekk like som i Norge. Abrahamsen forteller at det som trekker opp budsjettet primært er fergeturer og dekk.

Han og to andre nordmenn deltar nemlig i DS3 Cup i den sørlige delen av Skandinavia. En klasse som også er populær i Norge, men som kjøres parallelt i GT4-klassen her hjemme.

Vil vise hva han er laget av

Grunnen til at Abrahamsen velger å satse i Danmark handler for han mest om å få muligheten til å vise seg frem for teamet sitt, og overbevise danskene om at han har det som trengs for å kjøre i den ypperste standardbilklassen i landet, TCR Danmark.

Niklas Abrahamsen presenterer stolt bilen han skal konkurrere med i årets sesong.

— Målet er å kjøre i TCR Danmark og skal man få muligheten til det så må man vise seg frem for teamene. Det er utrolig moro med den oppturen Racing-NM har fått men teamene i Danmark følger ikke så nøye med på hva som skjer hjemme, sier han til Parc Fermé.

17-åringen er del av Insight Racing i rekrutteringsklassen. Teamet har også biler i TCR-klassen der en annen nordmann, Kristian Sætheren (24), kjører på fulltid.

Han føler de har god kjemi. Sætheren har også vært behjelpelig med å gi tilgang til videomateriale fra da han kjørte i klassen. Det er viktig for Abrahamsen da dette hjelper han i forberedelsene mot løpene på baner han ikke kjenner så godt.

Fra skihopp til racerbaner

Det er blitt en liten stund siden Sætheren kjørte i DS3 Cup. De siste årene har han vært opptatt med å delta i TCR-klassen. Men før det mener han at det var tilfeldige årsaker som gjorde at han endte opp i Danmark.

— Det hele startet med at vi kjøpte oss en DS3 Cup-bil, og da havnet vi naturlig der. Siden den gang har vi holdt oss i Danmark på grunn av at det er et bra miljø der og stor interesse for motorsport og ikke minst god konkurranse, sier Sætheren.

Kristian Sætheren i full aksjon i TCR-klassen forrige løp.

Han hadde aldri drevet på med bilsport før 2017. Tidligere var hønefossingen nemlig skihopper. De eneste gangene Sætheren har kjørt i Norge er de gangene cupen har vært innom de norske banene. Etter dette falt valget på TCR, en klasse det ikke kjøres utelukkende med i Norge. Da ble det enkelt å fortsette i Danmark.

— Jeg ha kommet meg inn i et bra team. Fra dag én har jeg blitt tatt godt imot, selv om jeg kom inn uten erfaring. Alle har vært veldig hjelpsomme. Jeg har også valgt å kjøre TCR og det finnes ingen klasse for det i Norge. Da virket TCR Danmark som den beste serien for meg her i Norden, avslutter han.

TF Motorsport sine stjerneskudd

Man trenger ikke å se så veldig langt vekk før man oppdager et annet helnorsk team. TF Motorsport er etablert av den norske racingprofilen Thomas Faraas. I teamet har han to svært lovende førere på 16 og 21 år.

Knut Eirik Knudsen (21) har vært lengst i TF Motorsport. Han kjører i DS3 Cup med samme ambisjon om å kjøre TCR som Abrahamsen. Han fikk i år selskap av Felix Heiberg (16) som gjør steget til cupen etter én sesong i GT5 i Norge.

Felix Heiberg under sesongens første løp.

For Heiberg sin del handlet opprykket til DS3 Cup primært om å få kjøre løp i biler som er like.

— Da jeg kjørte GT5 i fjor var det masse ulike biler og jeg ønsket å kjøre i en klasse der konkurransen er lik, noe man får i DS3 siden alle bilene er like. Her kommer det an på sjåfør og riktig oppsett på bil, forteller Heiberg.

Heiberg mener cupen er en bra måte å komme seg litt lengre frem i motorsporten.

— Det er en veldig tøff klasse å kjøre i. Her gir man ikke ved dørene, avslutter han.

Vil ut av Danmark neste år

Knudsen har deltatt i cupen i fire år, tre av de med TF Motorsport. Han legger også vekt på viktigheten av å kunne vise seg for danskene.

– Det er lettere å bli oppdaget i Danmark. Det er mye større team og det er mer profesjonelt. Noe som fører til at man får navnet sitt ut der og det kan gi større muligheter senere, sier Knudsen.

Han har tatt valget om å kjøre i Danmark fordi han syns racingen der er mye større enn i Norge. Han mener også at det er et høyere nivå på førerne. Valget falt omsider på klassen fordi det skiller svært lite mellom bilene.

Knut Eirik Knudsen sikret seier i årets første løp i DS3 Cup for TF Motorsport.

— Alle bilene er like. Man har ingenting å gjemme seg bak hvis man mangler tempo og man må bare jobbe med seg selv og det å bli en bedre fører, forteller han.

Knudsen skal kjøre ferdig årets sesong i Danmark, før han tar turen til Sentral-Europa for å kjøre Renault Clio Cupen. Deretter håper han på å gjøre steget til TCR Europa.

Powered by Labrador CMS