Ole Christian Veiby og flere fra norgeseliten bruke Sigdalsrally sist helg til å finpusse kreftene før Rally-NM starter med et brak på Elverum denne helgen.

Duket for pangstart på Rally-NM: – Ser helt magisk ut ute på skogen

16 mil, med to kveldsetapper fredag. Helgens NM-åpning har et nostalgisk format over seg, men arrangøren er bevisste på ikke å ta tilbake Snøfreser'n-navnet.

Publisert

RALLY: – Det ser helt magisk ut ute på skogen nå, sier løpsleder Morten Fossum til Parc Fermé.

RALLY: – Det ser helt magisk ut ute på skogen nå, sier løpsleder Morten Fossum til Parc Fermé.

Fredag er det gjennomkjøring for førere og kartlesere, før det braker løs med to kveldsetapper allerede samme kvelden. Forholdene rundt Elverum tilsier et perfekt vinterrally og med det en perfekt start på NM-sesongen i rally.

Lengste løpet siden 2014

Rally Elverum har lagt lista og satt standarden. Hele 16 mil med etapper fordelt på to dager er et løpsformat som oftest tilhører historien til, med noen unntak som er prøvd i nyere tid. Vi må tilbake til Rally Finnskog i 2014 for å finne en lengre NM-runde, den gang med hele 19,1 mil med fartsetapper.

Men lange løp får gjerne en blandet mottakelse blant utøvere.

– Vi hadde jo håpet på flere biler og var hårete og tenkte at vi kunne komme over 100. Men med den økonomien som er nå, og at mange kanskje tenker litt på lengden i forhold til dekkbruk og så videre, så skjønner vi jo at ikke alle vil kjøre et så langt løp, sier Fossum videre.

Derfor er det blant annet ingen publikumsetappe inne på Starmoen i år, ettersom arrangøren så for seg å bruke hele plassen relatert til serviceområdet. Samtidig er det duket for en folkefest på Elverum, ti år siden sist NMK Elverum arrangerte NM-runde i rally.

Møystad gård blir hovedattraksjonen hvor de har brøytet opp en sløyfe ute på jordet på slutten av etappen som også er Power Stage, som gir bonuspoeng i NM. Her legges det tilrette for gode publikumsplasser og med det en strålende avslutning på løpet.

Lå i brakk etter forrige NM

Ellers er etappeoppsettet kompakt med korte transportetapper og følgelig et tett tidsskjema som gjør at løpet er ferdig før nattemørket senker seg. Etappenes beliggenhet er gamle kjenner for dem som har kjørt rally på Elverum tidligere, eksempelvis under glansdagene som Rally Snøfreser'n som strakk seg fra 70-tallet til tidlig 2000-tall, den gang arrangært av NAF Asker og Bærum, nå Asker og Bærum Motorsport.

– Snøfreser'n-navnet tilhører liksom den gang de arrangerte, men nå er det vi som står for arrangementet så da var det egentlig ikke noe tema å bruke det navnet igjen. Men det er nok mange som fortsatt vil kalle løpet for Snøfreser'n, sier Fossum.

Morten Fossum, løpsleder for Rally Elverum.

Etter NM-runden i 2012 sank rallyaktiviteten betraktelig i klubben. Så tok det seg gradvis opp igjen med en gjenfødelse av Romjulsrally, som ble en tradisjonsrik tjuvstart på det neste året for rallymiljøet, som hadde sin faste dato den femte juledagen i romjula.

– Etter at jeg ble grenleder for rallyen og fikk med et par til, så tok vi opp rallytreningene og fikk igang Romjulsrally igjen. Og etter det begynte vi å tenke tanken på at det hadde vært moro med NM igjen. Så nå fikk vi muligheten til å søke, sier Fossum.

Kun positivitet fra lokalmiljøet

Den lokale støtten har vært enorm, som gjør at de på arrangørsiden slår på stortromma for å kickstarte rallysesongen på en overbevisende måte.

– Det har vært enormt, egentlig. Alt fra lokale sponsorer, til at vi har med kommunen og fylkeskommunen. Alt har vært positivt. Vi har ikke møtt noe motgang eller annen negativitet. Vi har ikke fått et eneste nei fra grunneiere når vi skulle sette opp etappeoppsettet, sier løpslederen.

På den frivillige siden har de heller ikke møtt på noe motbør, noe mange arrangører ofte sliter med når et løp skal avvikles.

– Vi er 300-350 stykker som har ulike oppgaver. Funksjonærsjefen har sagt at vi aldri har vært med ferdig med å skaffe folk så tidlig. Kanskje litt farlig å si nå så nære løpet, men han har aldri hatt så kontroll som nå, gliser løpslederen.

Powered by Labrador CMS