FIA gir grønt lyst til russiske og hviterussiske bilsportutøvere – men på visse betingelser

Det blir ingen total boikott av russisk og hviterussisk deltakelse i bilsport tilknyttet FIA, selv om de ifører nasjonene strenge sanksjoner forøvrig.

Publisert Sist oppdatert

BILSPORT: Mye tydet på at FIA ville følge samme linje som IOC og en rekke andre internasjonale idrettsorganisasjoner når det kommer til å bannlyse alle idrettsutøvere fra Russland og Hviterussland i konkurranser underlagt de respektive forbund og organisasjoner.

Nå har FIA-president Mohammed Ben Sulayem på vegne av det internasjonale bilsportforbund kunngjort hvilke føringer de vil legge fram til den neste internasjonale motorsportforsamlingen som skal holdes i Bahrain 20. mars, etter at de holdt en ekstraordinær forsamling tirsdag.

For mange var det kanskje overraskende nok at bilsportutøvere fra de nevne nasjonene ikke utestenges på samme måte som i en del andre organisasjoner. I ett punktene skriver FIA følgende:

– Russiske/hviterussiske utøvere, individuelle deltakere og funksjonærer kan delta i internasjonale/regionale konkurranser kun ved nøytral egenskap og representert under FIAs flagg, med forbehold om en spesifikk forpliktelse og overholdelse av FIAs prinsipper om fred og politisk nøytralitet, inntil videre.

Det betyr at utøvere i store internasjonale mesterskap som eksempelvis Nikita Mazepin i Formel 1, Daniil Kvyat i Langdistanse-VM, Alexandr Smolyar i Formel 3, Nikolay Gryazin i Rally-VM og Timur Timerzyanov i Rallycross-VM kan delta under forutsetning av at de følger FIAs tydelige betingelser. Men de vil altså ikke notorisk utestenges.

Utover dette utestenges all annen form for bilsportarrangement tilknyttet FIA i Russland eller Hviterussland inntil videre. Det samme gjelder bruken av flagg eller annen nasjonalsymbolikk tilknyttet Russland eller Hviterussland i internasjonale sammenhenger.

Det presiseres også at form for farger, flagg og annet visuelt uttrykk ikke skal komme til syne under noen som helst måte. En tolkning av dette kan eksempelvis være Haas sin opprinnelige dekor som viser det tydelige russiske flagget, noe som ble fjernet før den siste testdagen i Barcelona forrige uke.

Hele listen av FIAs uttalelser, krav og betingelser kan du lese her.

Powered by Labrador CMS