Alexey Lukyanuk.

Russisk rallyprofil tar avstand fra krigen – nå setter han all rallykjøring på vent

Den doble europamesteren Alexey Lukyanuk er ikke redd for å ta et standpunkt i forbindelse med krigen mellom Russland og Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Ikke alle russiske idrettsprofiler går nødvendigvis ut og tar et standpunkt vedrørende konflikten i Øst-Europa som nå har eskalert til væpnet krigføring hvor russiske styrker har invadert Ukraina.

Størst oppmerksomhet har kanskje den russiske tennisstjernen Andrey Rublev fått der han gikk fram til et TV-kamera hvor han skrev «No war please» i forbindelse med en match i Dubai, men tenniskollega og landsmann Daniil Medvedev også har uttalt at han er «for fred».

I bilsportverden har det vært eller tyst. I forbindelse med helgens VM-runde Rally Sweden ble det ikke satt noe fokus eller spørsmål rundt Nikolay Gryazin, den hittil mest profilerte rallyføreren fra Russland.

Sitter stille i båten

I Formel 1 er søkelyset satt rundt Nikita Mazepin og hans far Dmitri, for deres innflytelse på Haas-teamet kombinert med Mazepin-familiens tette kontakt med president Vladimir Putin. Mazepin risikerer å miste setet sitt, og det er nå også satt en stopp i pengestrømmen mellom pappa Mazepins firma og Haas-hovedsponsor UralKali og teamet. Dette ble også markert i den siste testdagen i Barcelona ved at teamet fjernet både logoen og de russiske gjenkjennelige fargene på bilen.

Selv har Mazepin gått ut, uten å ta noe standpunkt i konflikten, men bedt om forståelse for at han kun holder fokus på sitt og ting han kan gjøre, hvor han ikke han kontrollere hva som blir sagt og gjort i forbindelse med krigen.

Men er det en russisk bilsportutøver som nå tar bladet fra munnen, så er det Alexey Lukyanuk. 41-åringen fra St. Petersburg var ute og meldte sitt standpunkt allerede i 2015 i kjølvannet av Russlands annektering av Krim-halvøya, og grunnen til at Lukyanuk engasjerer seg er fordi han har familie og slektninger på begge sider av grensene mellom Russland og Ukraina.

Dropper kjøring inntil videre

Og krigføringen tar han på ingen måte i forsvar, og Lukyanuk er tydelig i sitt standpunkt i sosiale medier søndag, sammen med et bilde han delte av rallybilen sin fra 2015 som markerte hans ønske for fred den gang.

– Vi trenger ingen krig. Vi er for sport, vennskap og fred. Jeg har et ukrainsk etternavn, selv om jeg bor i Russland. Min kartlesers familie er halvt ukrainsk med slektninger der. Vi har venner og slektninger på begge sider av grensen. Vi stemmer for fred, skriver Lukyanuk i sosiale medier søndag.

Og han går lenger enn bare ord. Mens Russland nå opplever sterk sanksjonering på tvers av idrettsgrener og arrangementer verden over, så velger Lukyanuk nå i praksis å utestenge seg selv inntil krigen har fått en avslutning, uavhengig av hva ulike bilsportforbund tar av avgjørelser rundt russiske utøvere senere.

– Allerede i 2015 valgte vi å bruke en fredfull dekor på bilen. Nå trenger vi fred framfor noe, og vi håper og tror på en rask og fredelig løsning. Mens folk fortsatt dør, så vil ikke vi kjøre noe rally, konstaterer han.

Powered by Labrador CMS