Det er ikke bare Juri Vips som har endt i hardt vær etter uttalelser under videospilling. Også Kyle Larson (t.h.) har blitt suspendert for rasistiske utsagn. Dan Ticktum (t.v.) har også vekt oppmerksomhet med utsagn under videospilling, men det var ikke hovedgrunnen til at han mistet sin rolle hos Williams.

Flere kontroversielle hendelser har satt store bilsportkarrierer på spill

Bare de siste årene har det ballet på seg flere og flere situasjoner fra profesjonelle bilsportutøvere, for eksempel under strømming av videospillingen sin på nettet.

Publisert

RACING: Idrett har alltid vært et offer for tidløse kontroversielle hendelser. Det er noe som er felles både med og uten hjul. Ofte har enkelthendelser med utøvere vært knyttet til doping eller andre ulovligheter, men i de siste årene har vi begynt å se en ny trend innenfor temaet.

RACING: Idrett har alltid vært et offer for tidløse kontroversielle hendelser. Det er noe som er felles både med og uten hjul. Ofte har enkelthendelser med utøvere vært knyttet til doping eller andre ulovligheter, men i de siste årene har vi begynt å se en ny trend innenfor temaet.

Verden har blitt mindre de siste årene i takt med den teknologiske utviklingen. Sosiale medier-plattformene gjør det enklere enn noen gang før å komme med skadelige uttalelser.

Red Bull-junior Juri Vips er det siste tilfellet som viser hvor lett det er å ødelegge en karriere i dagens samfunn. Om ikke du har fått det med deg enda, kom Vips med en rasistisk uttalelse mens han spilte videospill sammen med blant annet Red Bull-kollega, Liam Lawson.

Lawson strømmet seansen, men man kunne tydelig høre utsagnet til Vips som nå er suspendert fra Red Bull-programmet. Hendelsen er svært lik det som skjedde i NASCAR-miljøet i 2020.

Uakseptabel holdning i NASCAR

Under treningen før et iRacing-løp, arrangert av TV-produsenten FOX Sports, var det flere førere som strømmet egen kjøring i sine kanaler. NASCAR-stjernen Kyle Larson skulle angivelig kun prate med noen på sitt team gjennom stemmekommunikasjonen i spillet, men kom til skade for å prate til alle istedenfor.

Kyle Larson gjorde comeback med Hendricks-teamet i 2021 etter å ha måtte stå på sidelinjen i ett år.

Det rasistiske utsagnet til Larson ble plukket opp i samtlige kanaler og ble umiddelbart offer for oppmerksomhet. Reaksjonene lot ikke vente på seg, Larson ble suspendert fra NASCAR-mesterskapet, iRacing og teamet sitt Chip Ganassi Racing.

For å kunne komme tilbake måtte Larson gjennomgå noe som NASCAR kaller «sensitivity training» og mistet hele 2020-sesongen som et resultat av utsagnet.

En annen NASCAR-fører, Denny Hamlin, var nylig gjennom noe lignende. Etter løpet på Talladega-banen i år, la Hamlin ut en tweet rettet mot nevnte Kyle Larson etter en hendelse under løpets siste runde.

Klippet, som lagt ut var hentet fra tegneseriekomedien Family Guy, viste en stereotype knyttet til asiatiske sjåfører, med navnet til Larson redigert inn i klippet. Larson, som er halvt japansk, tok seg ikke nær av innlegget til Hamlin, men tweeten falt ikke i god jord hos følgerne hans og NASCAR.

— Jeg tok ned posten jeg lagde tidligere i dag etter at jeg leste noen av kommentarene. Det var et dårlig valg av «meme» og jeg innså hvor støtende det var. Det kom helt feil ut. Jeg beklager, skrev Hamlin på Twitter kort tid etter innlegget ble lagt ut.

Hamlin var også nødt til å gjennomgå sensitivity training etter innlegget før han kunne kjøre igjen. I motsetning til Larson, var Hamlin tilbake bak rattet allerede helgen etter.

Ikke på nett, men minst like ille

Formel 2 har tidligere vært offer for kontroversielle hendelser med førere som har endt karrierer før sesongslutt. Amerikanske Santino Ferrucci kom ikke lengre enn til løpet i Storbritannia i 2018.

Ferrucci hadde allerede vært innblandet i hendelser tidligere den sesongen, og han gjorde seg ikke populær i paddocken blant førerne eller FIA. Men løpet på Silverstone skulle gjøre at begeret til slutt rant over for Trident-teamet som han da kjørte for.

Ferucci måtte ty til racing i hjemlige trakter etter kontroversen i Formel 2. Her under et NASCAR-løp.

Først hadde amerikaneren kjørt fra Formel 2-depotet til startplaten uten hansker, mens han angivelig skal ha trykket på telefonen. Deretter presset han lagkameraten sin, Arjun Maini, av banen ved flere anledninger. Så presterte Ferrucci med vilje å kjøre på bilen til Maini etter målflagget.

Dommerne så selvsagt rødt etter hendelsen, spesielt ettersom at teamet kunne bekrefte at hendelsen hadde skjedd med overlegg. Ferrucci ble så kalt til møte med dommerne, men valgte å avstå. Det gjorde ikke dommerne noe blidere.

Da dommen falt ble Ferrucci utestengt fra fire løp, han fikk en bot på 60.000 euro og en bot på 6000 euro for å ha kjørt uten hanske med telefonen i hånden. Med dagens kurs tilsvarer det nesten 700.000 kroner. Ikke helt overraskende ble også kontrakten mellom Ferrucci og Trident avbrutt på stedet.

De kontraktsmessige implikasjonene av det som har skjedd vil bli behandlet av advokatene våre. Aldri i løpet av disse 12 årene med sportslig aktivitet har det noen gang skjedd noe i likhet av dette. Vi beklager «showet» som vi beklageligvis har tilbudt, uttalte Trident-teamet kort tider etter hendelsene på Silverstone.

Droppet av Williams og Red Bull

Dan Ticktum er kjent som en meget kontroversiell fyr. Han ble blant annet utestengt i ett år etter en påkjørsel han gjorde med vilje under en sikkerhetsbil i hans junior-år.

Ticktum har også hatt for vane å være relativt ufiltrert i det offentlige. I 2020 beskrev han blant annet Yuki Tsunoda som en «dum liten idiot» og truet ved en anledning å kjøre på en av sine medkonkurrenter, noe han i senere tid angret på å ha sagt.

I 2019 ble briten droppet fra Red Bulls juniorprogram fordi han ikke presterte etter forventningene.

— Programmet er resultatbasert, og han hadde et dårlig år i Japan. Det funket ikke. Han fikk sjansen, han fikk muligheten. Det er opp til disse førerne å ta de med begge armene, sa Red Bull-sjef Christian Horner etter kontraktbruddet i 2019.

Dan Ticktum hadde en svært lovende karriere foran seg rettet mot Formel 1, men på få år klarte han å bli kastet ut både av Red Bulls program, og deretter Williams sitt.

Heldigvis for han fikk han en ny sjanse hos Williams-teamet og var utnevnt som utviklingsjåfør. Men det skulle ikke vare lenge før Ticktum igjen fikk fyken. Mange trodde opprinnelig at briten fikk sparken for å ha sunget at Nicholas Latifi er «en bæsj» mens han spilte videospill.

Men flere kilder skal derimot ha rapportert at kontraktavbruddet kom som følge av Ticktums kontroversielle natur og at teamet hadde mottatt klager rundt Ticktums oppførsel. Han fikk kjørt ferdig Formel 2-sesongen det året, men forsvant fra mesterskapet året etter.

– Viktig påminnelse

I apparatet rundt Dennis Hauger har de ikke noe utpreget behov for å kommentere Red Bulls ferske suspensjon av Vips. Selv om dette later til å tale for Haugers fordel innad i Red Bull-systemetS, så hevder manager Huysman at de ikke vier de omstendighetene en tanke.

– Vi er helt kalde i forhold til det. Vi tenker ikke på det, og ferdig med det. Vi involverer oss ikke i det på noen måte, slår Huysman fast overfor Parc Fermé.

Likevel vil han ikke stikke under en stol at det som skjedde rundt Vips er noe man noterer seg for øret og virkelig tar på fullt alvor, selv om tanken ikke har streifet ham en gang at Hauger skal havne i tilsvarende situasjon som Vips.

– Dennis er en rolig person og har uansett ikke sånne ord i vokabularet sitt. Men det er en grei påminnelse at det er sånn verden er nå i 2022. Og det gjelder ikke bare utøvere, men alle mennesker generelt, sier manageren.

Powered by Labrador CMS