Martinius Stenshorne returnerer denne helgen til nye løp i Formula Regional Europa.

Martinius kan bli historisk - se hvilke FRECA-rekorder han kan slå denne høsten

Martinius Stenshorne returerer denne helgen til nye FRECA-løp etter sommerpausen. I løpet av høsten kan den allerede historiske unggutten dra med seg ytterligere rekorder i mesterskapet.

Publisert Sist oppdatert

RACING: Martinius Stenshorne har imponert mange i både inn og utland denne sesongen. Denne høsten kjemper han mot Mercedes-junior Andrea Kimi Antonelli om å vinne Formula Regional Europa, og på veien dit kan de begge slå flere rekorder.

Allerede har Martinius blitt den første rookien til å ta pole position i sesongens første løp, og han har rekorden for flest rookie-seiere. Rekorden for å bli beste rookie flest ganger var det Isack Hadjar som hadde før denne sesogen med åtte seiere, mens Stenshorne allerede har blitt beste rookie i ti løp. Med åtte løp igjen av sesongen ser Stenshorne ut til å sette en rekord som kan bli svært vanskelig å slå.

Hadrien David, 2022 - 3

* Med dagens format. I 2019 og 2020 ble det kjørt flere løp per sesong.

Flest seiere

Hokksund-gutten har så langt i år vunnet fire løp. Det er eksempelvis like mange seiere som fjorårets FRECA-mester Dino Beganovic tok, men svensken gjorde det på sin side i sin andre FRECA-sesong. Med fire seiere er han uansett den rookie-føreren med flest seiere i en sesong i det nye formatet som har vært gjeldende siden 2021.

Om han også vinner fire løp til vil han tangere Gregoire Saucys rekord med åtte seiere fra 2021-sesongen, men Saucy som vant mesterskapet den sesongen hadde altså ikke rookie-status den sesongen. Åtte seiere vil også være en tangering av flest seiere totalt, uavhengig av antall sesonger kjørt i mesterskapet.

Paul Aron, 2021 og 2022 - 7

Fra de to sesongene hvor det ble kjørt mer enn 20 løp, henholdsvis 2019 (25 løp) og 2020 (24 løp) er det Frederik Vesti som i 2019 har flest seiere på en sesong med 10 seiere. Det kan dog nevens at det den sesongen kun var ni faste førere, og at om Stenshorne skulle vinne fire løp til og ta Saucys rekord på åtte seiere vil han også oppnå samme seiersandel som Vesti med 40 prosent.

Pallplasser og poles

Historien er på mange måter lik hva gjelder både flest pallplasser og flest pole positions. Stenshorne er den føreren som har tatt turen opp på pallen flest ganger denne sesongen med åtte i tallet, noe som allerede er rekord for flest pallplasser i en sesong for rookies med dagens 20 løp per sesong.

Om Martinius havner på pallen i alle åtte løp denne høsten vil han tangere Hadrien Davids rekord på 16 pallplasser totalt, mens det kreves pallplassering i fem av åtte løp for å tangere Dino Beganovics 13 pallplasser i en og samme sesong med det nåværende formatet. Aller flest pallplasser i en sesong og også totalt er det Frederik Vesti som har med 20 pallplasser fra 2019-sesongen, men igjen var dette altså en sesong med flere løp og langt færre faste førere.

Hokksund-gutten er sammen med Antonelli og Tramnitz også den føreren med flest poles så langt i år med tre i tallet, noe som allerede er rekord for flest poles i en rookie-sesong i det gjeldende formatet. 17-åringens tre pole positions må økes til ni for å tangere Paul Arons rekord for flest pole positions totalt, mens han må må opp i åtte for å slå Paul Arons rekord for flest poles i en sesong i det nåværende formatet.

Flest poeng

Stenshorne kan bli den føreren med flest poeng i en sesong. Stenshorne har nå 181 poeng, mens rekorden er Saucys 277 poeng fra 2021. Om han holder samme poengsnitt som han har gjort til nå i sesongen (15 poeng per løp) vil han ta den rekorden med 24 poengs margin.

For å ta rekorden er han dog avhengig av å vinne mesterskapet foran Andrea Kimi Antonelli, ettersom at han naturligvis vil ta rekorden om han avslutter sesongen på topp foran nordmannen.