Ole Christian Veiby.

Numedalsrally: Veiby i VM-form mens Halland tok lokal storeslem

Vintersesongen ble avsluttet med et prikkfritt - og igjen dramatisk - fjelleventyr i Numedal.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: En jevn vekst i deltakelse kombinert med thrillerfighter mellom mange førere i alle klasser har gjort årets NM-sesong i rally mer fargerik enn på lenge. Numedalsrally var tilbake igjen etter koronaavlysning i fjor og avsluttet tradisjonen tro vintersesongen med flere av de mest krevende og spektakulære vinterveiene i Norge.

I toppen var det som ventet en fast kvartett i Ole Christian Veiby, Eyvind Brynildsen, Frank Tore Larsen og Marius Aasen som skulle prege de øverste plassene.

Samtidig var det spenning tilknyttet VM-fører Gus Greensmith og hva han kunne utrette i en Rally2-bil, og det var også spennende å se om Anders Grøndal kunne nærme seg gammelt topptempo med en nyinnkjøpt Skoda Fabia Rally2.

Det som tidlig ble klart var at Greensmith ikke hang på de raskeste, som ventet, og Grøndal minimerte også tidstapet han har hatt i de to andre løpene, uten at han var noen trussel i toppen enn så lenge.

Aasen-tabbe på siste etappe

Og i toppen var det Veiby som viste storform, men ikke med større margin enn at han ikke hadde råd til feil dersom totalseieren skulle være hans. For bak hadde Aasen satt opp et forrykende tempo, og til tross for ikke å ha hatt samme flyten som på de to første løpene, så lå også Brynildsen og Larsen som gjedda i sivet i kampen om den siste pallplassen.

Dramatikken skjedde selvfølgelig igjen på den siste etappen hvor Aasen spolerer en god andreplass ved å kjøre av inne på motorbanen mot slutten av den avgjørende Smådøla-etappen, i sydgående retning. Og det stod også om sekunder - igjen - mellom Larsen og Brynildsen, hvor førstnevnte leverte en kanonetappe og tok Power Stage-seieren totalt, og knep samtidig andreplassen med 6,5 sekunds margin.

For Veiby var dette en viktig seier både i NM-sammendraget, men også ikke minst med tanke på neste helg. Da stiller han nemlig opp som en av vinnerkandidatene i WRC 2-klassen i den svenske VM-runden, i nettopp samme bil som han har kjørt denne vinteren.

Ola Jr. Nore i sin nye Ford Fiesta Rally4.

Nore stjal seieren

Og intet NM-runde uten at de andre klassene også skulle få kjørt seg. Det lå an til en spennende avslutning hvor Steve Røkland hadde i overkant av seks sekunder på Ola Jr. Nore før siste etappe. Røkland med sin overlegne fart i norsk tohjulstrekk skulle nå utfordres med Nore som stilte opp i en nyere og mer potent Rally4-bil.

Nore satset derfor alt for å ta igjen forspranget. Men Røkland gjorde tilsynelatende alt for å forsvare ledelsen mot en sulten Nore. Det gikk som det fort gikk, for Røkland gjorde en ellers sjeldent førerfeil og kjørte av få kilometer før slutt. Dermed ble det NM-seier for Nore i sitt aller første løp med Rally4-bil i Norge. Morten Storsveen tok andreplassen, 2:59,7 bak Nore, mens Markus Bakken sikret tredjeplassen med nesten to minutter opp til Storsveen igjen.

Syv tidelers margin

Mest lokal begeistring ble det nok i klassen for eldre tohjulsdrevne biler. Volvo-fører Mats Peder Hvambsahl hadde ledelsen før siste Smådøl-etappe, men den lokale helten Jan Egil Halland ville vise hvor Smådøl-skapet skulle stå og leverte en monsteretappe av dimensjoner.

Riktig nok litt hjulpet av at Hvambsahl også gjorde en førerfeil, men den røde BMW-baronen leverte akkurat det han trengte. For som om det ikke har vært kjempet om nok tideler tidligere denne sesongen, så skilte det bare syv tideler totalt i mål i favør Halland, som med det tok sin niende seier på hjemmebane. Atle Redalen, en annen lokal helt, tok tredjeplassen, drøye minuttet bak Halland.

Jan Egil Halland. Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé

I klassen for nyere firehjulsdrevne biler var det Martin Nygård som atter en gang hadde kontroll fra start til mål. Dog var det spenning i kampen om andreplassen hvor Petter Sæves Waskaas hadde 2,5 sekund å gå på til Thomas Kvam, men Waskaas endte med å dra av veien nedover Smådøla. Dermed ble det andreplass til Kvam, et minutt og ti sekunder bak Nygård, som igjen tok Even Moan med snaue halvminuttet.

Fullstendig resultatoversikt finner du her!

Parc Fermé kommer tilbake med flere bilder og reportasjer fra Numedalsrally gjennom helgen...

Powered by Labrador CMS