Gullvinnerne fra crosskartsesongen 2023. Fra venstre Mats Samuelsen Lislevand (650 ccm), Simen Johansen (125 ccm), Dennis Vik (Junior Extreme), Nikolai Haldammen (Xtreme), Jørgen Sørlie (85 ccm) og Simen Rønning Billingsø (250 ccm).

Crosskart-NM:

Disse stakk av med årets gullmedaljer

Spenning til siste slutt på Starmoen da NM og norgescup når bilsportens rekrutteringsgren på grus fikk sine verdige mestere og medaljører.

Publisert

CROSSKART: Atter en gang et stort startfelt i en NM-runde i crosskart med 125 utøvere fordelt på syv klasser, hvor av fire med NM-status, to med norgescupstatus og én oppvisningsklasse. Sistnevnte tilhører Mini-klassen med de aller minste, der det ikke foretas noen offisiell tildeling av resultater og poeng.

85-klassen er kanskje minst på motorvolum blant mesterskapsklassene, men den klart største i startfelt. Her stod kampen mellom Jørgen Sørlie fra NMK Aremark og Linus Gimle Egner fra NMK Krabyskogen. Sistnevnte stakk av med A-finale-seier og med det var gullet avgjort. Peder Johansen og Alvin Brøderud kjempet om bronsemedaljen, der Johansen sikret seg den siste medaljen i 85-klassen.

I 125-klassen var Simen Johansen fra NMK Grenland storfavoritt så lenge han holdt seg innenfor de seks beste. Han ble nummer fire, mens Jonas Sørlie tok finaleseieren. Dermed var sølvmedaljen hans, med tre poengs margin opp til Johansen. Patrick Ruud sikret tredjeplass i finalen og bronsemedalje sammenlagt.

Vi dobler motorvolum og hopper opp til 250-klassen. Der skulle det bli ekstremt spennende mellom Simen Rønning Billingsø fra KNA Kongsvinger og Eirik Steinsholt fra NMK Grenland. Det var riktig nok Ferdinan Hjertstedt som vant finalen, men han havnet utenfor medalje. Billingsø ble nummer tre i løpet, Steinsholt nummer fem, og med det gikk gullet til Kongsvinger med ett fattig poengs margin til Grenlands-føreren. Sebastian Myhr Bjerkli ble nummer seks i finalen og endte med bronse sammenlagt.

Fra to-takter til fire-takter og 650-klassen var allerede satt med mindre noe spesielt skulle skje. Ikke det største startfeltet gjennom sesongen, men på Elverum fylte A-finalen seg opp, og storfavoritt Mats Samuelsen Lislevand sikret både finaleseier og gullmedalje sammenlagt. Andreplass og sølv gikk til Sondre Brendryen. Veteranen Pål Rye Smørsteen var tilbake og tok tredjeplassen i finalen, men det var i praksis allerede klart at Jan Terje Samuelsen kunne sikre seg bronsen.

Den største NM-klassen finner vi i Extreme, og der var det relativt åpent mellom Nikolai Haldammen fra KNA Kongsvinger og Markus Gimle Enger fra NMK Krabyskogen. Førstnevnte kunne sikre NM-gullet uten å vinne et eneste løp, mens Gimle Enger måtte vinne finalen for å bli norgesmester. Dog var et Thomas Eek Murstad som hoppet inn og vant finalen. Haldammen ble nummer tre, men gullet var allerede sikret da Gimle Enger var uheldig med finalekjøringen. Det ble til slutt tett kamp om bronsemedaljen der Sindre Trøyterud til slutt trakk det lengste strået med ett poengs margin til Jan Emil Wilsberg, og bare tre poeng unna Espen Isaksætre og Alexander Heum.

I Junior Extreme var Dennis Vik allerede mester. Anniken Lindfjord og Henrik Farmen hadde en intern kamp om sølvmedaljen, men Lindfjords fjerdeplass i finalen holdt til sølvmedalje - og således eneste kvinnelige medaljør i crosskart denne sesongen - mens Henrik Farmen ble nummer tre både i løpet og sammenlagt i norgescupen.