Det er duket for storinnrykk på Starmoen Motorbane utenfor Elverum denne helgen når årets NM- og NC-sesong i crosskart skal avgjøres. Og som vanlig er det de aller yngste som er med og preger startlistene atter en gang.

Crosskart-NM:

Slik er kampen om medaljene før den store finalen

I noen klasser er det dødt løp. I andre klasser kan det bli nerver helt til siste runde. Vi gir deg oversikten over alle mesterskapskandidatene i årets Crosskart-NM.

Publisert

CROSSKART: Denne helgen er det duket for NM-finale i crosskart, som sammen med gokart regnes som et svært viktig springbrett på breddenivå for de aller yngste bilsportutøverne i landet. Det er NMK Elverum og Starmoen Motorbane som er vertskap for crosskartsirkuset, og alt skal avgjøres på én dag gjennom hele lørdagen.

CROSSKART: Denne helgen er det duket for NM-finale i crosskart, som sammen med gokart regnes som et svært viktig springbrett på breddenivå for de aller yngste bilsportutøverne i landet. Det er NMK Elverum og Starmoen Motorbane som er vertskap for crosskartsirkuset, og alt skal avgjøres på én dag gjennom hele lørdagen.

125 deltakere er påmeldt fordelt på de syv faste klassene, og vi understreker at bredden blant de aller minste holder seg godt. Med henholdsvis 20 Mini-førere og hele 33 85-førere utgjør dette 40 prosent av hele startfeltet utøvere som primært tilhører barneskolen.

Mini kjøres utenfor mesterskap, mens NM-status tilhører 125-, 250-, 650- og Extreme-klassen. 85- og Jr Extreme har norgescupstatus.

Og det er mange om beinet om de ulike valørene, og gullkampene er for det mest åpne. Det er slik helgens NM-finale er den sjette for sesongen, hvor de fem beste løpene teller. Altså strykes den dårligste løpshelgen om du ikke har stått over minst ett løp allerede.

Mye skal gå galt om det ikke er Simen K. Johansen som blir årets norgesmester i 125-klassen.

Simen er storfavoritt

I 125-klassen ligger Simen Johansen fra NMK Grenland godt an etter å ha vunnet tre av fem løp så langt i år. Så lenge han ikke blir dårligere enn nummer seks, så er NM-gullet hans dersom Jonas Sørlie skulle vinne. Johansen har en syvendeplass som dårligst tellende løp, og er ti poeng foran Sørlie om vi trekker fra hans sjetteplass som svakeste løpet så langt i år.

Før strøkne løp ligger sørlendingen Vetle Try tilsynelatende an til bronsemedalje, men er i realiteten bare fem poeng foran Timian Johan Trevland Hansen fra NMK Tønsberg. Men vi skal ikke glemme Patrick Ruud som ikke stilte til start i sesongåpningen.

Trekker vi fra de tre sistnevntes laveste poengscore, så er det faktisk Ruud som ligger best han der han i realiteten er ett poeng foran Try. Også Isak Stjern Rød og Even Aleksander Hoff Knai kan i teorien ta bronsemedaljen dersom de har ekstra tur med seg.

Tett i realiteten

I 250-klassen må man heller ikke se seg blind på strøkne resultater for å få fullstendig oversikt. Før vi trekker fra svakeste løp, så er det Simen Rønning Billingsø fra KNA Kongsvinger som leder klassen med ni poeng på Sebastian Myhr Bjerkli.

Eirik Steinsholt ligger offisielt på en bronseplass før NM-finalen på Elverum. Men når det dårligste løpet skal strykes, så sitter han plutselig på en kjempefordel i kampen om gullmedaljen.

Eirik Steinsholt har bronseplassen, men det er før vi begynner å stryke runder med dårligst poengfangst. Steinsholt har nemlig en null-poenger å fjerne, som betyr at han i realiteten leder med to poeng på Billingsø. Sistnevnte er med andre ord nødt til å vinne, og vil i så fall slå Steinsholt med bare ett poeng dersom Grenlands-føreren blir nummer to.

Ellers har også Troy Petersen, Ferdinan Hjertstedt og Aron Stjern Rød sjans på å ta bronsemedaljen. Selv om Stjern Rød er plassert sist i rekken av kandidatene, så sørger også hans null-poenger fra Smådøl-løpet at han i praksis ligger bedre enn sine to rivaler som foreløpig er plassert foran han.

Klare medaljekandidater i 650

I 650-klassen har det vært svak deltakelse hittil i år hvor bare åtte førere har tatt poeng, der runden på Bollandsmoen til og med utgikk på grunn av for lav deltakelse. Og her kunne atter et svakt startfelt allerede sørget for at Mats Samuelsen Lislevand allerede var norgesmester.

Konsmo-føreren har en ledelse på åtte poeng på Sondre Brendryen fra Melhus, så trønderen har derfor likevel muligheter til å snappe NM-gullet fra Lislevand om sistnevnte er uheldig i finalen.

Jan Terje Samuelsen har også i teorien allerede sikret seg minimum bronsemedalje, men kan også på sin side ta sølv med hell og lykke i finalen - men vil uansett være akkurat ett poeng bak gull om alt skulle klaffe.

Nikolai Haldammen er til tross for sin unge alder en veteran å regne i norsk crosskart. Skal han sanke atter et NM-gull? Det kan fort skje uten at Kongsvinger-gutten har tatt en eneste finaleseier denne sesongen.

Kan bli mester uten å vinne

I den største NM-klassen, Xtreme, så er det helt åpent mellom to førere. Trekker vi fra Nikolai Haldammens fjerdeplass fra Smådøl og Markus Gimle Engers åttendeplass fra sesongstarten på Finnskogbanen, så skiller det bare tre poeng før helgens NM-finale. Med andre ord kan de ende poenglikt dersom Enger vinner og Haldammen blir nummer to.

Så er det verdt å nevne at Haldammen kan potensielt bli norgesmester uten å vinne en eneste runde så lenge Enger ikke vinner og ellers havner bak ham. Skulle sistnevnte vinne, så vil de ende poenglikt, men Enger vil ta gullet som følge av finaleseieren.

Jan Emil Wilsberg har 12 poeng opp til Enger i gullkampen etter strøkne poeng, men kjemper en egen tøff bronsekamp mot Sindre Trøyterud som bare er tre poeng om vi fjerner det dårligste løpet. Også EM-sølvvinner i rallycross, Espen Isakstre, og Stian Raen har også teoretiske sjanser til å ta medalje.

Jørgen Sørlie (#7) og Linus Gimle Enger (#66) ligger i praksis poenglikt. Så norgescupgullet i 85-klassen kommer til å ose av spenning helt til siste slutt.

Hva så med norgescupklassene?

Selv om 85-klassen er den største av samtlige, så har vi kun fire utøvere som kan ende på medaljeplass. Jørgen Sørlie og Linus Gimle Enger ligger i praksis poenglikt når vi fjerner deres svakeste løp. Sørlie har en fjerdeplass å stryke, mens Gimle Engers B-finale og 14. plass fra Finnskogbanen gir ham enda flere poeng å stryke.

Med andre ord, første mann til mål i bunn og grunn. Skulle dog Sørlie ende opp med en svak finaleplassering, så er Enger nødt til å ende på pallen skal han snyte rivalen fra NMK Aremark for gullet.

Ellers skiller det ti poeng mellom Peder Johansen og Alvin Brøderud når vi tar vekk deres svakeste løp. Med andre ord har sistnevnte en teoretisk sjans på bronsemedalje, men er avhengig av både sterk innsats og litt flaks og medvind.

I Junior Extreme er det heller ikke den største deltakelsen. Dennis Vik er allerede norgescupvinner, mens Anniken Lindfjord både i teori og praksis er syv poeng foran Henrik Farmen. Marius Ulland Teigen kan også i teorien ta bronsemedalje, men da skal han levere et enormt løp samtidig som utøverne foran må ha skikkelig uflaks.

Finaleløpet starter med oppvarming allerede 07:30 lørdag morgen, og vil kjøres fortløpende med tre innledende omganger fra samtlige klasser før det gyves løs på de avgjørende finalene.

Powered by Labrador CMS