Denne helgen er det duket for nye opplevelser for Lars Victor Svendby.

Sykdom utsatte rallycrossdebuten – men nå får Lars Victor (15) endelig sjansen

Årets andre NM-runde i rallycross er like rundt hjørnet, og der blir det mulig å stifte bekjentskap med et nytt fjes.

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: Denne helgen er det klart for andre runde i årets Rallycross-NM på Gardemoen Motorpark, og med over 100 førere til start på tvers av de ulike klassene skal det ikke stå på aktiviteten på banen denne helgen.

RALLYCROSS: Denne helgen er det klart for andre runde i årets Rallycross-NM på Gardemoen Motorpark, og med over 100 førere til start på tvers av de ulike klassene skal det ikke stå på aktiviteten på banen denne helgen.

Og utover de fire Supernasjonal-klassene med NM-status finner vi også juniorene opp til og med 21 år som denne helgen kjører årets andre norgescuprunde. Totalt stiller 17 juniorer til start, og en av de gjør det for aller første gang. 

Lars Victor Svendby fra Eidskog får nemlig sin debut denne helgen. Den skulle i utgangspunktet ha kommet under åpningsrunden på Melhus i mai, men 15-åringen ble da holdt igjen av sykdom.

Hjemmebane

Under Bilcross Jr. Challenge tidligere i år fikk Lars Victor Svendby bryne seg på en rekke utfordringer. Denne helgen er det tid for Rallycross-debut på banen i bakgrunnen.

Når det først ble ble en utsatt sesongåpning passer det i og for seg bra at debuten kommer på Gardemoen Motorpark ettersom det er Svendbys hjemmebane da han representerer NMK Gardermoen. Selv tror han dog ikke at det vil gjøre oppgaven som ligger foran han nevneverdig enklere.

– Jeg tror ikke det spiller noen rolle at jeg er hjemmefører. Konkurransen er så hard og de andre i klassen har et så høyt tempo og såpass mye rutine at det blir tøft å henge på, forteller Svendby til Parc Fermé.

Unggutten har frem til nå kjørt bilcross, og han deltok blant annet i finalen i talentkonkurransen Bilcross Jr. Challenge tidligere i år nettopp på Gardemoen Motorpark.

Ny bil - ny verden

Lars Victor Svendby, her i intervju med Andrine Rafoss som også blir å finne på startstreken under helgens runde i Rallycross-NM.

Han er som nevnt kjent med banen, men utover det blir det en overgang å gå fra biler som ikke akkurat er kjent for å være lettkjørte i bilcross til en Volkswagen Golf MK1 som han skal kjøre rallycross med. 

– Nei det er jo en del forskjeller. Alt fra å drive med vekting av bil og kjøre på tid til å sitte i møte sammen med de andre i klassen kvelden før løpet er jo nytt for meg. En ting jeg har fått kjenne på er jo forskjellen på selve bilen. Golfen har ett helt rått understell og er lett på rattet med servostyring. Det er jo en helt annen verden å kjøre i forhold til en gammel Saab 99 som er omtrent like lettkjørt som en gammel buss, forteller 15-åringen om overgangen til en ny disiplin. 

Som debutant vil Svendby naturligvis møte sterk motstand fra en rekke førere. For eidskogingen handler dog både helgen og resten av sesongen hovedsakelig om å lære og teste ut en ny disiplin. 

– Ambisjonene og målet for helga er å ta seg rundt og prøve å henge seg på de andres tempo. Videre handler det om å bruke denne sesongen som et testår, forteller Svendby. 

God hjelp fra pappa

Lars Victor viser stolt fram sin førstegenerasjons Volkswagen Golf, og konstaterer at denne er en helt annen verden å kjøre, enn en gammel Saab 99 i bilcross hvis kjørbarhet sammenliknes med en gammel buss.

På vei inn i sin første rallycrossesong er det fint å ha en rutinert far ved Jonas Svendby. Faren går inn i sin 24. sesong som bilsportutøver, og han har gjennom årene kjørt både i rally, rallycross og bilcross. Likevel handler det for Lars Victor primært om å finne ut av ting på egenhånd. 

– Det er jo fint å ha noen til å hjelp seg og til å komme med tips og triks, men for det meste lar han meg teste og finne ut av ting selv. Men selvfølgelig kommer det noen kommentarer på hva som kunne ha blitt gjort annerledes, og som regel har han jo rett da han selv går inn i sin 24. sesong som bilsportutøver, sier Svendby om farens støtte. 

Powered by Labrador CMS