De fem finalistene i Bilcross Jr. Challenge 2023 sammen med NBFs jury. Bakerst fra venstre: Mads Østberg, Therese Bruer Larsen, Even Frøshaug, Andrine Rafoss og Jan Åge Asgrimplass. Fremst fra venstre: Petter Bakkebø, Sunniva Sveen, Jonas Bjørnås, Lars Victor Svendby og Erling Tjelta.

Slik gikk det med bilcrossjuniorene da NBFs talentfinale returnerte

Åtte år etter at forrige vinner av Bilcross Jr. Challenge ble kåret returnerte søndag konkurransen med full bravur på Gardemoen Motorpark.

Publisert

BILCROSS: Konkurransen som altså har gjenoppstått etter et opphold på åtte år hadde over 30 søkere, og de fem utøverne som ble valgt ut fikk en innholdsrik og ikke minst variert dag i vårsola. I potten lå det 30.000 kroner, en plass i årets juniorlandsfinale i bilcross og ekstra oppfølging fra NBF inn mot finalen.

Finalister Bilcross Jr. Challenge 2023

 • Erling Tjelta (17) - NMK Egersund
 • Jonas Bjørnås (16) - NMK Bardu
 • Sunniva Sveen (16) - NMK Hamar
 • Petter Bakkebø (15) - NMK Støren
 • Lars Victor Svendby (15) - NMK Gardemoen

BILCROSS: Konkurransen som altså har gjenoppstått etter et opphold på åtte år hadde over 30 søkere, og de fem utøverne som ble valgt ut fikk en innholdsrik og ikke minst variert dag i vårsola. I potten lå det 30.000 kroner, en plass i årets juniorlandsfinale i bilcross og ekstra oppfølging fra NBF inn mot finalen.

Juryen hadde ingen enkel oppgave når de skulle plukke ut en vinner, og selv om alle øvelsene gikk på tid er det flere faktorer som spiller inn i vurderingen av hver enkelt utøver.

– Vi følger jo med på alt - hvordan de håndterer bil, hvordan de takler utfordringene de møter, hvordan de byr på seg selv også videre. Vi har jo noen tider å gå etter, men det handler om en totalpakke, forteller leder i bilcrosseksjonen i NBF Therese Bruer Larsen til Parc Fermé om hvordan juryen vurderer finalistene.

Sunniva Sveen gjør seg klar til å for aller første gang kjøre med bakhjulstrekk.

Etter å ha startet dagen med intervjuer om seg selv og egen karriere var det klart for bilcross-delen av konkurransen, hvor førerne en etter en fikk kjøre tidtatte runder med den samme helgule Volvo 240en. Der gikk det unna for samtlige, selv om flere av førerne ankom med svært lite erfaring med bakhjulstrekk.

– Det er første gang jeg kjører bakhjulstrekk, så jeg synes det gikk overraskende greit - jeg er fornøyd! sa Sunniva Sveen til Parc Fermé etter sine første runder.

Men når det første passet for mange ble læring med ny bil og bane var det fint at de fikk gjøre akkurat det samme en gang til.

– Jeg synes det gikk bra. Litt uvant bil, men jeg synes det gikk bedre denne runden, sa Petter Bakkebø etter å ha kjørt sitt andre pass.

– Det kjekkeste jeg har gjort

Etter at de unge talentene hadde fått vist frem ferdighetene i bilen var det klart for en øvelse som i større grad dyttet utøverne utenfor komfortsonen: fysiske tester ledet av landslagstrener Jan Åge Asgrimplass.

Her var det lagt opp til en krevende og intens løype som ga utøverne muligheten til å vise at de kan gi alt de har når det kreves. Flere av utøverne hadde gruet seg til denne delen på forhånd, og de ble også akkurat så slitne som de nok trodde at de ville bli.

Se bildeserie fra den varierte finaledagen nederst i saken!

Erling Tjelta var strålende fornøyd etter å ha kjørt crosskart for første gang.

Etter å ha fått testet sine fysiske grenser avsluttet finalistene dagen med å prøve seg på noe ingen av de hadde vært borti før, nemlig noen tidtatte runder med en crosskart - nærmere bestemt en Speedcar fra Extreme-klassen i crosskart. Det ble mottatt med stor begeistring fra samtlige førere, som var glade for å få prøve noe nytt og spennende på slutten av finaledagen.

– Det er helt utrolig hvor gøy det var. Det er det kjekkeste jeg har gjort, uten tvil! Det her var helt rått, sa Erling Tjelta.

– Helt rått! Det må være høydepunktet for dagen, sa Jonas Bjørnås.

Lars Victor Svendby var også godt fornøyd med å ha fått prøve crosskart, selv om han hadde blitt såpass godt vant til banekonfigurasjonen brukt i bilcross-konkurransen at han halvparten av rundene glemte å kjøre innom den alternative ruten som ble brukt i corsskart-konkurransen.

– Det var artig, men jeg glemte meg litt da! Det var to runder jeg tok hovedsporet. Jeg var så vant til den første løypa at jeg glemte meg helt vekk. Det var mer enn nok med giring og alt annet.. men man lærer så lenge man lever! sa Svendby etter sine runder i crosskarten.

Vinneren gruet seg

Vinnere av Bilcross Jr. Challenge

 • 2023: Erling Tjelta - NMK Egersund
 • 2015: Sølve Østebø - NMK Vikedal
 • 2014: Robin Hatling Hansen - NMK Steinkjer
 • 2013: Fredrik Tålesen - NMK Hamar
 • 2012: Sander Løvhaug - NMK Bardu
 • 2011: Benjamin Eriksen - NMK Ringsaker
 • 2010: Petter von Zernichow Olsen - NMK Konsmo
 • 2009: Jonas Dalseth Jacobsen - NMK Hålogaland
 • 2008: Morten Rønning - NMK Namdal

– Juryen har vært så godt som enstemmig i avgjørelsen. Vinneren har vist en god bilfølelse og kontroll, vært stabil i alle øvelser og vist progresjon. Vi har også sett på det sosiale spiller, og vi føler at vinneren har klart å være sosial på en god måte, forteller Therese Bruer Larsen om juryens avgjørelse.

Og vinneren ble NMK Egersunds Erling Tjelta. 17-åringen var ikke overraskende godt fornøyd med å vinne Bilcross Jr. Challenge etter at han på forhånd faktisk hadde gruet seg til konkurransen.

– Det var deilig! Jeg har gått og gruet meg til dette lenge, så det var fint, forteller Tjelta til Parc Fermé.

– Det har vært en opplevelse og jeg føler jeg har lært mye, det var veldig gøy! fortsetter han.

Tjelta vant altså 30 000 kroner og en plass i juniorlandsfinalen. Riktig nok trengte ikke unggutten som ble nummer to i fjorårets juniorlandsfinale den billetten ettersom at han kvalifiserte seg dit forrige helg, men de 30 000 kronene vil komme godt med til den finalen.

– Jeg får jo forhåpentligvis bygd en bra bil med de pengene, også må jeg bare gjøre mitt beste og se om det går veien, avslutter årets vinner av Bilcross Jr. Challenge.

Bildeserie - Bilcross Jr. Challenge:

Her får Erling Tjelta vite at det er han som er vinneren av Bilcross Jr. Challenge 2023.
Erling Tjelta hadde all grunn til å smile som årets vinner av Bilcross Jr. Challenge. Her med Andrine Rafoss.
Erling Tjelta.
Årets finalister i Bilcross Jr. Challenge. (f.v. Sunniva Sveen, Jonas Bjørnås, Petter Bakkebø, Erling Tjelta og Lars Victor Svendby).
Lars Victor Svendby.
Petter Bakkebø i intervju med Andrine Rafoss.
Jonas Bjørnås.
Sunniva Sveen i intervju med Andrine Rafoss.
Erling Tjelta.
Årets finalister. Fra venstre: Jonas Bjørnås, Erling Tjelta, Petter Bakkebø, Lars Victor Svendby og Sunniva Sveen.
Jonas Bjørnås klar for å gi full gass.
Sunniva Sveen på vei inn i den helgule Volvo 240en som utøverne kjørte i bilcross-delen av konkurransen.
Årets finalister blir introdusert til den fysiske testen av Jan Åge Asgrimplass.
Petter Bakkebø.
Jonas Bjørnås under den fysiske testen.
Lars Victor Svendby.
Sunniva Sveen i full fart mot toppen.
Sunniva Sveen under den fysiske testen.
Erling Tjelta i aksjon under de fysiske testene.
Lars Victor Svendby.
Powered by Labrador CMS