Dennis Hauger fikk naturlig nok mye oppmerksomhet under Bilsportgallaen i høst, men til Idrettsgallaen førstkommende helg er han mer eller mindre helt fraværende. Her flankert av sine nærmeste; manager Harald Huysman, lillesøster Emilie, pappa Tom Erik og mamma Carina.

Dennis nådde ikke opp hos juryen til den eneste aktuelle kategorien i Idrettsgallaen

Bilsporten har med ett unntak knapt vært representert på den årlige Idrettsgallaen, og årets utgave blir ikke noe annerledes.

Publisert Sist oppdatert

BILSPORT: 2021 var et enormt sterkt bilsportår. Det ble på mange måter toppet av Dennis Haugers Formel 3-gull, men utover dette leverte også Andreas Mikkelsen to internasjonale gullmedaljer - i EM og WRC 2 - og i sistnevnte kategori ble også Torstein Eriksen mester som kartleser.

BILSPORT: 2021 var et enormt sterkt bilsportår. Det ble på mange måter toppet av Dennis Haugers Formel 3-gull, men utover dette leverte også Andreas Mikkelsen to internasjonale gullmedaljer - i EM og WRC 2 - og i sistnevnte kategori ble også Torstein Eriksen mester som kartleser.

Samtidig er også Fredric Aasbøs Formula Drift-gull og Andreas Bakkeruds EM-gull i rallycross også høyt verdsatt i bilsportmiljøet.

Men ett av de sterkeste bilsportårene til tross; ingen bilsportutøvere er nominerte til årets idrettsgalla. Mange hadde kanskje ventet at i alle fall Dennis Hauger sitt internasjonale gjennombrudd i år, hvor han blant både folk og medier ofte nevnes i samme setninger som andre store norske idrettsutøvere. Men verken han, Mikkelsen, eller de andre for så vidt, var verken aktuelle eller nådde opp.

16 kandidater til årets navn

Parc Fermé har vært i kontakt med toppidrettssjef og juryleder Tore Øvrebø som forklarer bakteppet. Og det er kun Formel 3-føreren han så vidt nevner som en mulig aktuell kandidat.

– Eneste mulighet for Dennis Hauger var klassen «Årets navn», og der nådde han ikke opp i et usedvanlig sterkt felt, sier toppidrettsjefen til Parc Fermé.

I «Årets navn» det totalt 16 idrettsutøvere som er nevnt; Kristian Blummenfelt (triatlon), Magnus Carlsen (sjakk), Tiril Kampenhaug Eckhoff (skiskyting), Erling Braut Haaland (fotball), Håndballjentene, Caroline Graham Hansen (fotball), Viktor Hovland (golf), Jakob Ingebrigtsen (friidrett), Therese Johaug (langrenn), Salum Ageze Kashafali (friidrett), Maren Lundby (hopp), Sturla Holm Lægreid (skiskyting), Casper Ruud (tennis), Sandvolleyballandslaget Mol/Sørum, Birgit Skarstein (roing) og Karsten Warholm (friidrett).

I kategorier som «Årets mannlige utøver» og «Årets gjennombrudd» er Hauger enkelt og greit ikke kvalifisert utifra statuttene til Idrettsgallaen. Hovedårsaken er at Norges Bilsportforbund ikke er underlagt Norges idrettsforbund.

Toppidrettssjef og juryleder til Idrettsgallaen, Tore Øvrebø.

Kan nomineres til én pris

Tidligere var «Åpen klasse» en høyaktuell kategori for bilsportutøvere og andre sterke idrettsutøvere i litt mer perifere grener for den gjennomsnittlige nordmann. Denne klassen er i midlertid blitt fjernet de siste årene for å skape flere nominasjoner til «Årets mannlige»- og «Årets kvinnelige utøver».

Fordi Norges Bilsportforbund står utenfor Norges Idrettsforbund vil heller ingen bilsportutøvere bli nominert til disse prisene, ifølge toppidrettssjefen, som viser til intervjuet vi gjorde med ham om samme sak for fire år siden.

– Nå som «Åpen klasse» er tatt vekk, så er det kun to priser som kan være aktuelle for en bilsportutøver. Det er «Utøvernes pris» og «Årets navn». Det gjelder dersom utøverne selv finner en prestasjon god nok, eller en prestasjon fra en idrettsrelatert aktivitet blir en naturlig del av «Årets navn»-nominasjonen, sier Øvrebø.

Dermed er det én teoretisk sjans til at Dennis Hauger kan få en pris for sitt Formel 3-gull, men det er i så fall opp til andre idrettsutøvere selv.

Sist en norsk bilsportutøver var nominert til en pris til den tradisjonsrike gallaen var Petter Solberg og Andreas Mikkelsen i Idrettsgallaen 2016 for henholdsvis VM-gullet og VM-bronsen i 2015-sesongen i deres respektive grener. Disse ble nominert til nevnte «Åpen klasse».

Solberg er forøvrig den bilsportutøveren som har dominert gallaen mest i etterkant av sitt VM-gull i 2003. Hele fire priser av fire mulige tok Solberg med seg hjem, «Årets navn», «Årets forbilde», «Utøvernes pris» og «Åpen klasse». Han vant også «Åpen klasse» året før for VM-sølvet og at han vant sin første VM-runde.

Powered by Labrador CMS