Oliver Solberg ville «bjuda på» publikum med et par piruetter ute på banen, noe som nå belønnes med strenge reaksjoner fra FIAs dommere.
Oliver Solberg ville «bjuda på» publikum med et par piruetter ute på banen, noe som nå belønnes med strenge reaksjoner fra FIAs dommere.

Rally Portugal:

Oliver showet for publikum – nå kan han miste en potensiell seier

Mens fansen reiste seg for den norsk-svenske 21-åringen, satte FIA foten knallhardt ned.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Piruetter og Solberg-familien er blitt en velkjent kombinasjon, til publikums store forlystelse. Men å gjøre dette når en fartsetappe er over setter ikke dommerne i FIA nevneverdig pris på.

Etter lørdagens siste fartsetappe, publikumsetappen inne på rallycrossbanen i Lousada, tok Solberg et par piruetter til ære for publik

– Det er herlig å være her. Atmosfæren her er fantastisk. Jeg fikk tatt et par «donuts» for fansen, selvfølgelig, så jeg er veldig fornøyd, sa Solberg etter målgang, etterfulgt av at han var fornøyd med dagen hvor han «ga fra seg» 15 sekunder til Gus Greensmith i trygg og sikker kjøring, vel vitende om at han bør ha margin nok til å sikre en WRC 2-seier søndag.

Ett minutts straff

Like fornøyd er han neppe med dommerne, eller rettere sagt regelverket. I WRCs sportsreglement paragraf 34.1.3 framkommer det klart og tydelig at oppvisningsskjøring er kun tillatt dersom det står i tilleggsreglene til løpet. Noe det ikke gjør for Rally Portugal.

Tvert imot står det i paragraf 12.21 i tilleggsreglene for løpet at oppvisningskjøring er strengt forbudt overalt grunnet mangel på egnet sted, og at alle hendelser vil straffes med fem minutters tidstillegg. Med andre ord har Solberg brutt en klar regel.

Likevel slipper Solberg unna med ett minutts straff, framfor fem, som gjør at 21-åringen nå er bakpå med 25 sekunder til Greensmith, framfor å lede med 35 sekunder. Han har fire etapper og 5,5 mil på å ta igjen dette søndag, hvilket betyr at han må være rundt halvsekundet på kilometeren raskere enn sin britiske teamkamerat gjennom hele dagen for å ta tilbake seiersposisjonen.

Visste ikke om regelen

Parc Fermé har ikke lykkes med å få en kommentar fra Solberg foreløpig søndag morgen, men like etter at vi publiserte saken la Solberg ut følgende tweet.

I dommeravgjørelsen framkommer det at Solberg ikke ante at reglene var så strenge, og at han først og fremst ville lage et lite show for publikum ettersom etappen er å tolke som en showetappe lagt til rette for nettopp publikum.

Han anså det derfor ikke som en utfordring av sikkerheten, selv om bakgrunnen for en slik regel er satt nettopp av hensyn til sikkerhet.

– Etter å ha undersøkt saken i detalj konkluderer juryen med at føreren ikke respekterte reglene. Stedet hvor hendelsen skjedde var imidlertid på en del av en spesialetappe som var satt opp for konkurransekjøring og avgrenset med betongbarrierer. Når de formildende omstendighetene rundt denne saken er vurdert, så konkluderer juryen med at straffen ovenfor er passende, heter det i dommernes avgjørelse.

Dette er ikke første gang en fører straffes for å ta piruetter i god tro. I fjor ble Sebastien Ogier kalt inn på teppet hos dommerne for å gjøre piruetter foran publikum i Rally Spania. Ulikt Solbergs hendelse skjedde dette ikke på en fartsprøve, men på en større avgrenset plass i forbindelse med målseremonien.

Franskmannen ble imidlertid bøtelagt med 1500 euro, tilsvarende drøye 15.000 kroner, og fikk ingen sportslig straff for løpet - som han fant og følgelig feiret med piruetter.

Powered by Labrador CMS