Matilde Søyland (17) og Nadeen Alshaban (17) har aldri vært på billøp før, ei heller hatt interesse av å dra på billøp. Lørdag var de to av over 300 med vest og ansvarsoppgaver på vegne av arrangør NMK Elverum. I 25 minusgrader over mange timer gjennom morgenen, formiddagen og ettermidagen.

Elverums helter i bitende sprengkulde i vakre og idylliske norske vinterforhold

For at 76 førere og kartlesere skal få oppleve ett av de vakreste vinterrallyene i Norge i moderne, så er det noen som må stå opp tidlig, tre på seg smilet, hakke noen ekstra tenner og sørge for at avviklingen av sesongstarten i Rally-NM flyter så sømløst som mulig.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Vi triller inn på parkeringsplassen på andre siden av hovedveien der innkjørselen til Rogstadveien begynner. Vi registrerer 25 blå i dashbordet på elbilen vår mens pressekortet skal fram. Man skal jo ikke behøve å betale for parkering når man kommer fra media og sørger for omtale av arrangementet.

RALLY: Vi triller inn på parkeringsplassen på andre siden av hovedveien der innkjørselen til Rogstadveien begynner. Vi registrerer 25 blå i dashbordet på elbilen vår mens pressekortet skal fram. Man skal jo ikke behøve å betale for parkering når man kommer fra media og sørger for omtale av arrangementet.

Litt motvillig løsner til slutt den elektriske sideruta på bilen, og bak der står 17 år gamle Matilde Søyland og tar oss i mot. Med gul vest og åpent sinn til å gjøre en best mulig innsats til jobben hun er satt til. Hun har aldri sett et billøp før. Det skulle hun heller ikke få denne dagen.

I sprengkulda rekker hun å registrere at vi tar fram pressekortet vårt, slik at vi får gratis innpass. Som vi jo alltid gjør.

– Åja, svarer hun undrende, og spotter ned på et pressekort hun aldri har sett før.

Og antakeligvis kanskje ikke fått noen instruks om hvordan hun skulle håndtere dette. I hånda har hun en plakat med en QR-kode fra Vipps. Vi spør hva hun egentlig skulle hatt.

– 100 kroner, svarer hun.

Vindstille

Pressekortet blir meningsløst. Vi trekker opp telefonen, og scanner en QR-kode som leder oss inn til Vipps-nummer 792453, titulert med NMK Elverum - Rally parkering.

Det blir for dumt å sitte der, ovenpå, eplekjekk og påtatt overlegen med krav om effektive og optimale arbeidsforhold, mens Matilde står og yter en innsats til arrangørens beste, med alt det krever av tidlig alarmklokke og tykke nok klær til at man er sikker på å ikke komme forkjølende ut av dagen.

På vei inn til SS4, sprengkulda biter godt - men med en sol som står opp på riktig ben i anmarsj, og uten et snev av vindpust å kjenne, så kjente vi at dette blir en god dag. I alle fall for oss fra sidelinjen. Førerne hadde sitt å si om lavtliggende snøføyk gjennom dagen. Det samme hadde for så vidt kameralinsa vår også, men nok om det.

Randi Olbergsveen hadde ikke noe imot i å sitte i en varm bil denne lørdagen, og hun var også glad for at Jan Egil Myrvang også kunne stille opp mens de ventet på å ta imot rallybiler på tidskontrollen inn på SS4.

Elbilen trivdes bedre enn fryktet. Undertegnede har vært ute en vinterdag før, bokstavelig talt. For vi kan garantere at 25 blå i Innlandet føles vesentlig bedre enn fem kalde her nede i Larvik hvor vi holder til.

Med NBF-fotograf Henning Friis på vår høyre side, og Rallyradioen på vårt venstre øre, kan vi registrere at blant de over 300 frivillige som stilte opp, så har vi en større russegjeng som stiller opp for arrangøren, med en liten godtgjørelse som kommer den kommende russetiden deres til gode.

Var ikke hun Matilde i en alder som nærmer seg russetiden?

Baguette og Rød-Cola

På vei ut etter et vellykket fotoopphold en kilometer inn fra start på etappen, så passerer vi TK Inn-bilen på etappen. Tre stykk frivillige i særdeles godt humør i sprengkulda. Randi Olbergsveen bak rattet på en godt oppvarmet bil, så hun slapp de verste kuldetoktene, med god hjelp fra Jan Egil Myrvang som hun hadde fått med seg.

Disse to sørger da for at utøverne sjekker inn på etappen i tide, noterer ankomst og sørger for å holde oversikten så godt det lar seg gjøre i intervallen mellom bilene underveis i løpet.

– Også må du huske på å ta bilde av han også, skyter hun ut, i retning Fredrik Otterstad som ankom åstedet med god stemning, en halvliter Rød-Cola og en godt innpakket fin baguette med ost og skinke.

Otterstad er et godt lokalt motorsportnavn, og Fredrik Otterstad visste godt hva han gikk til under Rally Elverum. Her i selskap med Randi Olbergsveen og Jan Egil Myrvang.

Disse har vært på rally før. Og de har vært ute om vinteren før. Det fantes altså ikke én eneste sur mine ved at det var sprengkaldt.

På vei mot bilen, og bålpanna oser i det fjerne for å kompensere for årets vakreste vinterdag hittil. Matilde står der fortsatt, godt og vel 2,5 time etter at vi ga oss selv litt bedre samvittighet enn vi først la til rette for.

I godt selskap

Men denne gang var hun ikke aleine. Venninnen Nadeen Alshaban hadde «joinet». Heller ikke hun hadde vært på billøp før. Men hun har i det minste bodd på Island, så minusgradene var ikke ukjent terreng for henne.

Russegruppa vi hørte på radioen ga plutselig mening. Dette er jo russekullet 2005. Så de har startet langt over et år i forveien. Et lettelsens sukk var et faktum der bankkortet virkelig kom mer til fornuft enn pressekortet.

– Det var noen andre som hadde hørt om billøpet. Så fikk vi kontakt med de, jeg tror de kjente noen som skulle være med, sier Søyland og Alshaban.

– Og dette er første gang dere er på et billøp?

– Ja. Vi så none biler som kjørte inn der i stad. Men vi har ikke sett de kjøre fort, sier Matilde, og peker opp innkjørselen til SS4.

Det er i utgangspunktet helt greit å la seg rynke litt på nesen når man synker under 20 minusgrader. Det var ikke tema for Matilde Søyland og Nadeen Alshaban. 17-åringene tålte kulda godt og lot veden fra bålpanna, strålene fra sola og lyden av rallybilene varme dem ekstra godt.

Solstrålene varmet

De syns det var kaldt tidlig på morgenen, men når sola kom så ble det litt bedre. Selv om gradestokken skulle vise seg å ikke ha flyttet seg nevneverdig. Men det er noe med å få sola i fjeset mens bålpanna gjør jobben for dem.

– Været har jo vært ganske fint da, er de begge enige om.

For første gang på billøp, uten noen bakgrunn, historikk eller interesse for å ha tatt del i et billøp før. Men likevel med visshet om at de er to av over 300 som NMK Elverum har vært avhengig av for at de kan kunne stelle i stand det som kanskje blir ett av de beste NM-rundene på kalenderen i år.

Mens jentene står tilbake og venter på at flere, forhåpentligvis hyggelige, tilskuere finner veien til parkering for å komme seg inn til andre turen gjennom Rogstadveien, så tar vi en snartur inn til servicen.

Ingen billetter eller parkeringsavgifter å spore, men tre svært hyggelige vakter geleider oss til en svært optimal parkeringsplass.

Espen Strand, akkompagnert av Atle Sebastian Nystrand og onkelen Jan Øyvind Nystrand holdt vakt ved inngangen til Starmoen hvor serviceplassen til NM-runden fant sted.

Ikke altfor tidlig

Og en mer sommerlig mottakelse kunne vi vel knapt fått, med en varm velkomst anført at ett stykk Strand og to blad Nystrand. Vi snakker selvfølgelig om Espen Strand og Jan Øyvind og Atle Sebastian Strand.

De to førstnevnte har vært med på billøp før, og det å tre på seg en gul vest var ikke noe nytt. For Atle Sebastian var dette første gangen. Han angrer ikke. Sprengkulda til tross.

– For oss er det ikke noe problem å være med. Vi trengte ikke å være her før ved åtte-ni-tiden, så det var heller ikke så tidlig som det noen ganger kan være. Så står vi her til siste bil har kjørt ut av servicen, konstaterer Jan Øyvind Nystrand.

Dette er altså åtte mennesker vi har hilst på innenfor en kort tidsperiode og kort radius på Elverum. Mellom 300 og 350 av dem har bidratt med stort og smått. Og sørget for at Rally Elverum kom ut som et svært vellykket arrangement.

Både ved at været var på deres side, men at også alt ble gjennomført relativt prikkfritt, til at de ikke har arrangert en NM-runde på 11 år.

Og det takket være en dog arrangørstab, en vellykket avvikling - og ikke minst nærmere 350 andre med gul vest, med god samvittighet og godt pågangsmot i den deilige, norske vinterkulda. For som løpsleder Morten Fossum sa til Parc Fermé før helgen:

– Vi er 300-350 stykker som har ulike oppgaver. Funksjonærsjefen har sagt at vi aldri har vært med ferdig med å skaffe folk så tidlig. Kanskje litt farlig å si nå så nære løpet, men han har aldri hatt så kontroll som nå.


Powered by Labrador CMS