Oliver Solberg og Ken Block i forbindelse med Gymkhana GRID-showet i Sør-Afrika i 2017.

Solberg-familiens hyllest til Ken Block:

– Han gjorde så enormt mye for sporten

Han var høyt elsket på tvers av motorsportmiljøer over hele verden. Men for Petter og Oliver Solberg hadde også Ken Block en helt spesiell betydning.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Sjokknyheten om at Ken Block hadde godt bort ble møtt med vantro, sorg - men først og fremst en kollektiv hyllest fra den bredeste grasrot til den ultimate eliten innenfor all mulig nasjonal og internasjonal motorsport.

RALLY: Sjokknyheten om at Ken Block hadde godt bort ble møtt med vantro, sorg - men først og fremst en kollektiv hyllest fra den bredeste grasrot til den ultimate eliten innenfor all mulig nasjonal og internasjonal motorsport.

Målt i antall følgere på sosiale medier kunne Parc Fermé også konstatere at Ken Block var en av de aller, aller største bilsportprofilene verden over, uansett bilsportgren - og den amerikanske superstjerna har etterlatt seg enorme fotavtrykk, for ikke å si hjulspor, etter seg på flere områder.

Block har også vært enormt betydningfull for mange utøvere og profiler langt utenfor sin egen rekkevidde. Norske Andreas Bakkerud et eksempel på det, der Block tok bergenseren under sine vinger i hans enorme satsing på Rallycross-VM i 2016 og 2017, som innebar både seire, pallplasser og VM-medalje for Bakkerud - samtidig som bergenseren endelig fikk lønn for å kunne kjøre rallycross.

Petter Solberg, Johan Kristoffersson og Ken Block under den norske VM-runden i rallycross i 2017.

Men Block hadde flere nære relasjoner til Norden. Petter og Oliver Solberg har over mange år hatt svært tette bånd til amerikaneren. En ting er at de har hatt en felles samarbeidspartner i energidrikkprodusenten Monster Energy, men for Block var Petter en viktig mann å støtte seg på mens han prøvde å etablere en internasjonal karriere.

Og tilbake var Block en viktig ressurs for både Petter, men ikke minst Oliver, når det kom til å utnytte sin egen posisjon i et PR- og markedsføringsøyesmed, for Block har vært en pionér i internasjonal bilsport.

– Han gjorde så mye for sporten. Det er mulig sporten ikke brukte ham nok med tanke på hva han var i stand til. Hans profesjonalitet på markedsføring, hvordan han fikk gjennomført ting, det er vanskelig å beskrive. Det handler ikke bare om penger alltid, men minst like mye om drømmer og visjoner.

Det populære garasjebesøket

Det sier Petter Solberg i en ekstraordinær podkast-episode med Autosport denne uka, hvor han og sønnen Oliver snakker ut og hyller Block etter at dødsfallet var et faktum natt til tirsdag norsk tid.

Et viden kjent klipp som gikk viralt er fra Blocks besøk på verkstedet i Torsby i 2011, hvor den gang ni år gamle Oliver sjenert stadig rømte fra Block og hans kameramann da han fikk oppmerksomheten rettet mot seg. Dette besøket var en del av Blocks oppvarming til Rally Sweden hvor testingen og hjelpen fra Solberg var uvurderlig for hans første møte med den svenske VM-runden.

– Vi har så mange gode minner sammen. Spesielt med Gymkhana GRID, som han startet med Monster, men også da han besøkte verkstedet vårt og vi hjalp dem. Oliver var så sjenert, men Ken tok godt vare på ham. Personligheten hans gjorde at folk elsket ham, sier Petter.

Det kan også Oliver selv skrive under på. Uavhengig av Blocks posisjon i bilsporten, så er det mennesket Ken Block som har satt dypest spor i Oliver.

– Jeg likte lidenskapen hans, og ikke minst hvor snill han var. Det var derfor det var så moro å være med han, sier sønn Solberg, som i en alder av 16 år fikk være med på Blocks Gymkhana-variant ute på isen i Nord-Sverige.

– Tok sporten til folket

Block har gjort seg svært populær hos den yngre generasjonen for sine spektakulære videoer på internett, og dette har også vært en svært viktig inspirasjonskilde for Oliver oppi alt alvoret som hører med i hans storsatsing i sporten.

– Da jeg var ung, så var han en inspirasjon til hvorfor jeg likte rally. Fordi det er kult, men også fordi han lagde kult innhold og inspirerte unge folk. Som barn ble rally mer interessant på grunn av han. Med all leken og moroa.

– Han tok sporten til folket og til det amerikanske markedet. Han tok rally inn i en annen type show, og det samme med rallycross. Han gjorde alt større med en gang, med all action rundt det. Det er jo det de unge liker, slår Oliver fast.

21-åringen minnes også at han blant annet passet på døtrene hans da de var yngre og at familiene alltid har hatt gode og tette bånd. At han fikk være med på Gymkhana-opptaket i Nord-Sverige står igjen som ett av enkelthøydepunktene i Olivers karriere uavhengig av resultater og prestasjoner.

– Da jeg var barn så tok vi mye bilder sammen, og han var veldig vennlig, imøtekommende, en stor inspirasjon og et stort forbilde. Det var så inspirerende å gjøre en slik video sammen. Du kunne se at han hadde full kontroll, og det var ganske vanskelig å matche kjøringen hans, oppsummerer Solberg.

Powered by Labrador CMS