Hedda Hosås under spektakulære scener på den italienske øya Sardinia hvor andre og tredje runde av Extreme E kjøres denne uka.

Norske Hedda (21) holdt unna for Carlos Sainz - etterpå ble rallylegenden sendt til sykehus

Hun har fått en ny sjanse i Extreme E-sirkuset igjen, og denne gangen har hun fått kjenne på høyt internasjonalt bilsportnivå på kroppen.

Publisert Sist oppdatert

TERRENGRALLY: Hun har fått mye oppmerksomhet for sin inntreden i Extreme E, et internasjonalt elektrisk bilsportmesterskap av nyere dato som har tiltrukket seg flere av de største stjernene i internasjonal bilsport, enten det er som utøvere eller grunnleggere av team.

TERRENGRALLY: Hun har fått mye oppmerksomhet for sin inntreden i Extreme E, et internasjonalt elektrisk bilsportmesterskap av nyere dato som har tiltrukket seg flere av de største stjernene i internasjonal bilsport, enten det er som utøvere eller grunnleggere av team.

For Hedda Hosås fra Voss ble oppdaget via sin danske rallycrossatsing med Ulrik Linnemann da Veloce Racing trengte en reservefører for kvinner, ettersom alle team deler bil med én av hvert kjønn.

Men denne helgen ble hun kontaktet av intet mindre enn Formel 1-verdensmeter Jenson Button sitt team, JBXE, for å stemme inn for Molly Tayler - i tospann med den svenske rallycrossprofilen Kevin Hansen.

– Det var rett og slett bare helt tilfeldig at jeg fikk sjansen. Det var egentlig Veloce som fikset dette for meg. Egentlig skulle reserveføreren for Extreme E kjøre for Xite, og da dukket denne sjansen opp hos JBXE, og det ønsket Veloce at jeg skulle gjøre. Så det er veldig bra for min utvikling, sa Hosås til Parc Fermé før hun gikk på dobbeltrunden i Sardinia som er kjørt denne uken og avsluttes denne helgen.

Den svenske rallycrosstjernen Kevin Hansen har fått selskap av norske Hedda Hosås som reservefører hos JBXE på Sardinia denne uka.

Thriller-semifinale

Det ble kjørt kvalifiseringer og finaler onsdag og torsdag allerede denne uken. Hosås har fått én sjanse som reservefører tidligere, under sesongstarten i Saudi-Arabia i år, men det ble kun trilling med tekniske problemer, slik at hun har fått sin klare ilddåp i mesterskapet denne uken.

Og semifinalen torsdag ble det definitive høydepunktet for Hosås, som har desidert minst erfaring, forberedelser og CV ellers å vise til blant konkurrentene. Derfor stod hun for en prøvelse hun aldri har vært i nærheten av tidligere.

Teamkamerat Hansen satte opp et forrykende tempo på sin runde i semifinalen, før de skulle inn til veksling hvor Hosås skulle ta bilen i mål. Med et forsprang på rundt halvminuttet, til en runde som tar cirka fire minutter, så var det ikke hvem som helst som kom jagende bak.

Nemlig to ganger verdensmester rally, og far til Formel 1-føreren med samme navn, så hadde den spanske legenden Carlos Sainz siktet innstilt mot unge Hosås fra Voss. Klokka løy heller ikke, der Sainz spiste seg kraftig innpå gjennom avslutningsetappen.

Men Hosås gjorde ingen feil, gjorde jobben sin prikkfritt under sine forutsetninger og holdt unna for den spanske rallystjerna fra 80-, 90- og 2000-tallet med rundt ti sekunders margin. Dermed berget hun semifinaleseieren, til store følelsesmessige utbrudd for både Hosås og teamkamerat Hansen.

– Jeg var så redd for at han kom til å ta meg igjen! Jeg tenkte at han kom til å gjøre det. Men jeg klarte å holde fokus, og det gikk veldig bra. Så ja, jeg er superhappy, sier Hosås til Parc Fermé.

Det var en tårevåt Hansen som fikk mikrofonen etter at hans norske lagvenninne for denne uka berget semifinaleseieren og finaleplassen. Dette var også en revansje for ham etter at han skadet seg stygt under en ulykke i sesongstarten i Saudi-Arabia.

– Hun gjorde en helt fantastisk jobb. Dette er hennes første ordentlige profesjonelle løpshelg, og hun møtte de aller beste. Men hun holdt unna og berget seieren. Det er utrolig kjøring av henne, sier Hansen før tårene strømmer på.

– Det har vært veldig tøft. Å være tilbake slik betyr så utrolig mye, legger han til.

Hosås fikk så æren av å starte finalen senere samme dag. Og rundt seg hadde hun bilsportprofiler av dimensjoner. Nevnte Sainz stod ved siden av henne, det samme gjorde fire ganger verdensmester i rallycross og sammenlagt leder i Extreme E, Johan Kristoffersson. Også den tyske racingveteranen Timo Scheider var på samme startplate som henne.

Stygg Sainz-ulykke

Hun kom sist ut, men hang på fra starten av. Da feltet samlet seg etter startstrekka foran ble det et kraftig sammenstøt mellom Kristoffersson og Sainz, som gikk aller verst utover spanjolen.

En liten kilevink bank endte rundt med et rundkast av dimensjoner, med påfølgende umiddelbare rødflagg. Sainz ble også sendt til sykehus, men med medisinsk klarert - selv om han kjenner seg noe mørbanket i kroppen.

Hosås kom rett bak, men fikk likevel ikke med seg så mye av det som skjedde.

– Nei, det var så mye støv, så jeg så det ikke før jeg fikk beskjed på radioen. Men jeg har sett video etterpå, og det så ikke bra ut. Men heldigvis gikk det fint med Carlos, sier hun.

Den tredje runden i det elektriske terrengrallymesterskapet fortsetter denne helgen på samme trasé, hvor Hosås får nye sjanser til å måle krefter mot verdenseliten fra flere ulike bilsportgrener.

Og det i regi av Jenson Button og hans team.

Parc Fermé har forsøkt å får en kommentar fra Button selv, men har foreløpig ikke lykkes med det.

Powered by Labrador CMS