Martinius Stenshorne har funnet seg godt tilrette i formelbilen.

Slik har Martinius opplevd den store overgangen til formelbil

Mye likt, men også mye annerledes fra gokarten. Martinius Stenshorne gjør opp regnskapet overfor sin egen erfaring etter sine første åtte løp i Formel 4.

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 4: På åtte løp har han vært innom de fleste situasjoner på godt og vondt, og høydepunktet kom med andreplassen i det siste løpet i Dubai sist helg. Ellers har han også vært innblandet i både påkjørsler, tekniske problemer, god kjøring og mindre god kjøring.

FORMEL 4: På åtte løp har han vært innom de fleste situasjoner på godt og vondt, og høydepunktet kom med andreplassen i det siste løpet i Dubai sist helg. Ellers har han også vært innblandet i både påkjørsler, tekniske problemer, god kjøring og mindre god kjøring.

Alt som trengs for å sanke svært verdifull erfaring, noe som er formålet med å stille opp i De forente arabiske emiraters nokså prestisjetunge Formel 4-mesterskap denne vinteren.

Etter to løpshelger og åtte løp tenkte vi det var på tide å få tatt tempen på Martinius selv og høre hvordan dette har gått for seg.

– Det med å kjempe i felt i formelbil trodde jeg skulle bli veldig vanskelig, uten å ha kjørt noen løp før. At speilene er så små og at du ikke alltid vet hvor de andre er. Men det var lettere enn jeg trodde, og egentlig ikke så langt unna hvordan det var i gokart, sier 15-årige Stenshorne på telefon fra emiratene.

Gøy med stillestående start

I tillegg til at det gjerne er en annen kjørefilosofi og disiplin fra førerne når man kommer opp i en formelbil med åpne hjul, så er også stillestående start noe nytt for ham. I gokart er det alltid rullende start, noe som blir en helt annen prosedyre enn å reagere på et lys og ha riktig grep i akselerasjonen.

– Stillestående starter er ganske mye vanskeligere enn rullende starter. Men jeg syns det er gøy med stillestående også. Det går at du kan få litt ekstra plasser bare der. På banen vi kjørte nå er det langt ned til første sving, så det har mye å si hvor god start du har, sier Stenshorne videre.

Martinius Stenshorne, til venstre, på seierspallen i Formel 4 for aller første gang sist helg.

Kjøreteknikken ser ut til å sitte godt. Dette sa han også etter sine første tester, at det å håndtere bilen i seg selv ikke var noen voldsomt krevende oppgave, kanskje med unntak av bremseteknikken. Men nå har han også fått kjenne litt på hvordan dette faktisk fungerer i løp.

Og nei, med få unntak var det ikke så mye nytt å tenke over her heller. Selv om han også fikk en aha-opplevelse her,

– Selve fightningen i feltet er egentlig ganske likt som i gokart. Men her går det an å gå på ytteren og sånt. I gokart dytter de deg bare av banen. Hvis du er litt foran på ytteren her, så kan de ikke dytte deg av, for da blir det skader. Og selv om man blir sperret, så er det likevel flere muligheter til å komme seg forbi, og det liker jeg, sier han.

Martinius Stenshorne

Alder: 15 år (2. februar 2006)
Bosted: Hokksund
Bilsportgren: Formel 4
Klubb: NMK Modum & Sigdal
Sivilstatus: Singel
Meritter: Gokart-gull i WSK Super Masters, WSK Open Cup, WSK Final Cup og 25th Winter Cup. Italiensk gokartmester i Mini, 2018.

Slik var den intense fighten

Det fjerde løpet ble et eksempel på dette, hvor Stenshorne med heroisk innsats sikret sin første pallplass. Han fikk riktig nok sin pole position «gratis» ettersom det var snudd grid, der hans 12. plass fra det tredje løpet ga han det beste startsporet.

Men han tok også muligheten da den bød seg. Han måtte etterhvert gi slipp til russiske Nikita Bedrin, men holdt unna i en svært tett duell med den brasilianske Prema-føreren Rafael Camara.

– Både han foran og bak meg hadde fire nye dekk, mens jeg bare hadde to nye, så det var jo greit med andreplass til slutt. Starten min var god, men jeg hadde ikke helt temperatur i bakdekkene. Etter restarten etter sikkerhetsbilen så falt jeg også ned til en tredjeplass, men kom meg fort opp igjen på andre. Men da mått jeg fighte litt, for han hadde jo fire nye dekk og mindre downforce. Så han tok meg igjen på sletta, sier Stenshorne om den intense kampen med Camara.

Martinius Stenshorne kjemper i tett duell med Rafael Camara på Dubai Autodrome.

Glemmer ikke gokartmerittene

Selv om andreplass er stort i en Formel 4-serie hvor flere av de antatt beste den kommende sesongen deltar, så tar han ikke nevneverdig av. Steget til Formel 4 har vært vellykket, men han glemmer ikke at han har en sterk gokartkarriere rett bak seg.

Sammenlagtseierne fra vintercupen i South Garda i 2020 og gullmedaljene i WSK Masters og det italienske mesterskapet i 2018 henger fortsatt høyt.

– Såklart setter jeg denne andreplassen høyt, men det gjør jeg med gokart-seierne også. Men ja, jeg vet ikke hva jeg skal sette høyest. Den første pallplassen i formelbil er veldig gøym Disse seierne fra gokart blir ikke så lett å slå, så det hadde vært fint å få noen mesterskap i Formel 4 etterhvert å kunne sammenlikne med

Powered by Labrador CMS