Til tross for utfordringene sparer ikke Aleksander Haslestad på kruttet.

Aleksander jakter pallplasser med arvelig øyesykdom: — Jeg ser det jeg ser

Arendalitten lar seg ikke stoppe av synet, og holder flat pedal i det norske driftingmiljøet.

Publisert Sist oppdatert

DRIFTING: I bilsporten har man stort sett fordel av å ha alle sansene på plass. Ofte kan man slippe unna med dårlig hørsel, eller i verstefall å være helt døv. Men det å ikke kunne se ordentlig kan uten tvil gi en ekstra utfordring. Spesielt når grenen man deltar i handler utelukkende om presisjonskjøring.

DRIFTING: I bilsporten har man stort sett fordel av å ha alle sansene på plass. Ofte kan man slippe unna med dårlig hørsel, eller i verstefall å være helt døv. Men det å ikke kunne se ordentlig kan uten tvil gi en ekstra utfordring. Spesielt når grenen man deltar i handler utelukkende om presisjonskjøring.

Aleksander Haslestad fra Arendal er en av utøverne som skal bryne seg på både Norges Cup og NM-runden i Lillesand til sommeren. Han har en øyesykdom som kalles «Best», eller BVMD, som forstyrrer skarpsynet. Diagnosen gjør at Haslestad så vidt har lov til å beholde billappen, den må fornyes hvert andre år.

— Skarpsynet er veldig dårlig, men jeg har sidesynet da, forteller Haslestad til Parc Fermé.

Hatt diagnosen hele livet

— Jeg syns det er vanskelig å se boksene og lys for eksempel. Det er mye å følge med på, men boksene tror jeg er den største utfordringen da, å finne ut av hvor de står, fortsetter han.

Når man ser Haslestad kaste bilen rundt på banen med selvtillit skulle man ikke tro at han sliter med nettopp dette. Men siden han har levd øyesykdommen hele livet har han lært seg å leve med det dårlige skarpsynet. Selv om man ikke skulle tro det, medfører det ikke noe handicap føler Haslestad.

— Jeg ser det jeg ser. Jeg har blitt vant med det.

Aleksander Haslestad (t.h.) og hans bror Adrian skal i år kjøre full sesong i Pro 2-klassen i Norges Cup og Drifting-NM.

— Jeg bruker mye sidesynet når jeg kjører da. Det er ganske bra i forhold til skarpsynet. Jeg tror ikke det har så mye å si når man kjører tandem, for når man kjører tandem så bruker man sidesynet ganske mye når man ser ut av vinduet, forteller han og fortsetter:

— Så akkurat det tror jeg ikke er noen ulempe. Men det er litt verre når man kjører rett frem og skal ta initieringen og det der, men jeg er jo ikke blind, sier han tørt.

Sponsor hjelper med synet

Med seg på laget har han mamma, pappa og sin bror og medkonkurrent Adrian Haslestad. Men støtte har han også fått fra selskapet Medic Vision. De bidrar blant annet med midler slik at Haslestad kan kjøre drifting, men sørger også for at han kan få filter og briller som tar vekk lys, siden øynene hans er mer lysømfintlig.

— Det er ganske kult at man har en sponsor som jobber med det man sliter med da. Så det er spesielt og kult å ha med på laget, understreker han.

Aleksander kjører sin andre sesong i Pro 2-klassen mens hans bror Adrian tar steget opp til samme klasse i år, etter å ha deltatt i grasrotklassen i Norges Cup i fjor. Nå kan brødreparet risikere å møtes i duell under årets sesong.

— Det hadde jo vært spennende, han kjører bra han også, sier Aleksander bestemt.

— Jeg føler kanskje at Adrian satser litt mer enn det jeg gjør. Vi kjørte på isen i vinter og han hadde full gass over alt, og jeg var litt roligere. Men det har vel kanskje noe å gjøre med at jeg ser jævlig dårlig på en hvit bane med hvit vei, forteller han.

Powered by Labrador CMS