Fernando Alonso vinker farvell til teamkamerat Esteban Ocon og Alpine etter denne sesongen, og erstatter blått med grønt med mandagens svært overraskende overgang.

Alonso sender sjokkbølger på overgangsmarkedet: – Han tar en hel Formel 1-paddock på senga

Mange lot seg kanskje overraske over Sebastian Vettels avgang til Formel 1. Så kom Fernando Alonso og stjal silly season-showet.

FORMEL 1: Mannen som fylte 41 år denne helgen har hatt et svært vellykket comeback i sin Formel 1-karriere da han returnerte til Alpine (tidligere Renault, journ.anm.) før fjorårssesongen. Han var egentlig ferdig i Formel 1 i 2018, men klarte bare å holde seg unna i to sesonger.

FORMEL 1: Mannen som fylte 41 år denne helgen har hatt et svært vellykket comeback i sin Formel 1-karriere da han returnerte til Alpine (tidligere Renault, journ.anm.) før fjorårssesongen. Han var egentlig ferdig i Formel 1 i 2018, men klarte bare å holde seg unna i to sesonger.

Alonso har gjort det ganske så godt med jevnt å være blant «best of the rest» de siste årene, parallelt med at teamet også har løftet seg betraktelig og plassert seg bak de tre toppteamene Red Bull, Ferrari og Mercedes - og den vellykkede utviklingen førte til at den spanske veteranen var ventet å forlenge kontrakten sin med Alpine.

Hyller vinnerkulturen

Så skjedde ikke. Mandag ble ett av Formel 1-sportens største sjokkoverganger de siste årene et faktum. Alonso tar nemlig over setet til Sebastian Vettel i Aston Martin etter at tyskeren forrige uke annonserte at han trekker seg tilbake etter denne sesongen.

Og selv om Alonso er sportens klart eldste utøver, så er det snakk om en flerårsavtale for Aston Martin. Skal vi tro Alonsos egne uttalelser lar han seg lokke av det han mener er en sterk vinnerkultur i Aston Martin-teamet.

– Dette teamet viser tydelig en energi og satsing mot å vinne, og derfor er det ett av de mest spennende Formel 1-teamene i dag. Ingen i Formel 1 i dag demonstrerer en større visjon og absolutt satsing for å vinne, og det gjør dette til en veldig spennende utfordring for meg. Jeg har fortsartt sulten og ambisjonen om å kjempe i front, og jeg ønsker å ta del i en organisasjon som virkelig satser på å læring, utvikling og suksess, sier Alonso i en offisiell uttalelse.

– Alonso har overrasket før

Denne overgangen for neste år kom altså som julekvelden på kjerringa for de aller fleste. Etter Vettels avgang begynte ryktene tidlig å versere om mulige kandidater. Tidlig ble Mick Schumacher nevnt som en mulig arvtaker, det samme ble Mercedes-reserve Nyck de Vries og ikke minst teamets egen reservefører Nico Hülkenberg, mens også Daniel Ricciardo og Oscar Piastri har vært nevnt som mulige kandidater.

Men utad har ikke Alonso vært like tydelig på radaren, fordi det syntes mest sannsynlig at han fortsatte i den positive utviklingen og harmonien som finnes i Alpine om dagen.

– Ganske høyt, sier Viaplay-kommentator og Formel 1-ekspert Atle Gulbrandsen til Parc Fermé, så spørsmål om hvor på lista han legger mandagens nyhet over sjokkoverganger i Formel 1-sporten.

– Den forrige var kanskje Michaels Schumachers comeback for Mercedes i 2012. Alonso har i dag tatt en hel Formel 1-paddock på senga. Men han har for så vidt gjort det før også. Bare det at han gjorde comeback for noen år siden var en stor overraskelse på mange måter. Det er jo ikke veldig vanlig, sier Gulbrandsen videre.

Tror lønna avgjorde

Uten at betingelser kommer fram har han også på følelsen at økonomi spiller en slags rolle her, og at Alonso kan ha latt seg lokke over et lukrativt tilbud fra Aston Martin, som i praksis er ganske tungt styrt av den kanadiske milliardæren og Formel 1-faren Lawrence Stroll, far til teamets andre fører Lance Stroll.

Grunnen til Gulbrandsen spekulasjon ligger også i at Alpine har hatt en svært positiv utvikling de siste årene, og framstår som et klart bedre team rent sportslig enn Aston Martin om dagen.

– Det er lite som tyder på at Aston Martin vil gjøre det noe bedre enn Alpine med det første. Så blir jeg alltid forbauset over hvor opptatt noen idrettsutøvere kan være av penger etter å ha tjent hundrevis av millioner, og fortsatt lar seg lokke av vesentlig høye beløp. Så jeg tenker at det kan ha noe å bety her, sier Gulbrandsen.

– Betyr dette også at Oscar Piastri kjører Formel 1 for Alpine neste år?

– Slik ting er blitt nå så må man nesten være forsiktig med å si noe som helst, for man blir overrasket over alt som skjer. Men jeg tror det er ganske opplagt. Det ville vært en like stor overraskelse om Alpine velger noen andre enn Piastri, som at Alonso nå går til Aston Martin, mener Gulbrandsen.

Powered by Labrador CMS