Rally Finnskog var eneste NM-runde på vinteren i 2021-sesongen. Utenom Lygnasprinten i tillegg ble resten av løpene kansellert. Her ved Mats Peder Hvambsahl som vant NM-runden i klassen for eldre tohjulsdreven biler.
Rally Finnskog var eneste NM-runde på vinteren i 2021-sesongen. Utenom Lygnasprinten i tillegg ble resten av løpene kansellert. Her ved Mats Peder Hvambsahl som vant NM-runden i klassen for eldre tohjulsdreven biler.

Bilsportforbundet: De nye koronatiltakene vil ikke ramme bilsporten i vesentlig grad

Regjeringens knalltøffe budskap mandag kveld skal ikke påvirke bilsporten for mye, skal vi tro Norges Bilsportforbund.

Publisert Sist oppdatert

BILSPORT: I likhet med verdenssamfunnet forøvrig har også bilsporten både blitt direkte rammet og ellers sterkt påvirket av koronapandemien siden mars for snart to år siden, og også her i Norge har en rekke løp og arrangementer blitt avlyst som en direkte følge av viruset.

Og etter at alt så meget lyst ut denne høsten da den forrige regjeringen erklærte samfunnet for gjenåpnet, så skulle det ikke ta mange ukene før vi var tilbake til nye restriksjoner og annen gammel vane som følge av pandemien. Mandag denne uken meldte Regjeringen, anført av statsminister Jonas Gahr Støre, at det blir ytterligere innstramminger i minst fire uker, og de strengeste innstrammingene som Norge har hatt på mange måneder etter omikron-utbruddet som brer seg om over hele verden, Norge inkludert.

– Vi lever dessverre fortsatt med en pandemi, og smittetrykket er stort i nær sagt hele Norge. Myndighetene gjør derfor stadig innstramninger, men heller ikke de nyeste som vil gjelde fra 15. desember rammer bilsporten i vesentlig grad, skriver Norges Bilsportforbund på sine nettsider.

Kun to vinterløp i 2021

Selv om barmarkssesongen er over for lenge siden, så er det først og fremst rallyen som skaper aktiviteten blant bilsportutøvere de kommende månedene. I 2021 var det kun Lygnasprinten og Rally Finnskog som ble gjennomført blant vinterløpene, resten ble utsatt som en direkte eller indirekte følge av pandemien. Romjulsrally 2020 rundt årsskiftet ble også forøvrig gjennomført under strenge retningslinjer.

Nå går imidlertid bilsportforbundet ut med en oppdatering på hvordan de tolker de nye restriksjonene opp mot de ventede arrangementene den kommende måneden.

– Det vi skal forholde oss til er at det foreligger en anbefaling om å avlyse arrangement. Jeg kan ikke si noe annet enn det. Men slik jeg tolker det så er det først og fremst innendørsarrangementer som blir mest regulert hvor det også er en del publikum, sier generalsekretær i Norges Bilsportforbund, Hallgeir Raknerud, til Parc Fermé.

Generalsekretør Hallgeir Raknerud.
Generalsekretør Hallgeir Raknerud.

– Ikke Jonas som bestemmer

Han tror det fint skal gå an å gjennomføre billøp denne vinteren hvis arrangøren kan få kabalen til å gå opp lokalt, og at det ikke er de nasjonale myndighetene som nå trykker på stoppknappen for dem.

– Det er ikke noe i veien for det. Én ting som jeg tenker på er viktig, og det er at det ikke er Jonas Gahr Støre som bestemmer om vi skal ha rally eller ikke. Det kommer an på arrangørene som klarer å mobilisere funksjonærer og om de ønsker å bruke tiden sin på dette akkurat nå, sier Raknerud.

Det blir ingen nye oppdaterte covid-retningslinjer fra forbundet sin side nå, men de oppfordrer alle arrangører, funksjonærer og deltakere til å holde seg oppdatert på de som allerede foreligger - og ikke minst maner han de som ønsker å være tilskuere om å bli hjemme mens disse anbefalingene foreligger fra myndighetene.

– De arrangementene som man selvfølgelig bør vurdere å kutte ut er de hvor det er mye publikum. Utover dette bør det ikke være noe problem. Det skal fint gå an å stenge serviceplassene for publikum, og i forhold til deltakere bør ikke de nye anbefalingene være noe problem så lenge man følger alt av retningslinjer og anbefalinger, sier han.

Av arrangementene som kan være utsatt for de nye retningslinjene fra myndighetene er Romjulsrally 29. desember og Smådølsprinten 8. januar, mens NM-åpningen Sigdalsrally 15. januar ligger i grenseland for fireukersgrensen som myndighetene har satt inntil videre. Ingen av arrangørene har i skrivende stund meldt om utsettelser eller avlysninger.

Powered by Labrador CMS