Sebastien Ogier i spektakulære omgivelser i de franske alper, i løpet han har vokst opp med som et lite barn - som han nå er den ubestridte kongen over.

Den nye kongen av Rally Monte-Carlo

Han har tatt over tronen etter sin navnebror. Men det er en helt spesiell og naturlig grunn til at søndagens seier er en av Sebastien Ogiers største og viktigste i karrieren.

Publisert

RALLY: aMonaco Grand Prix har Ayrton Senna, Michael Schumacher og Graham Hill. Rally Monte-Carlo har hatt to blad Sebastien.

RALLY: aMonaco Grand Prix har Ayrton Senna, Michael Schumacher og Graham Hill. Rally Monte-Carlo har hatt to blad Sebastien.

I fjor sikret Sebastien Loeb en sensasjonell seier i Rally Monte-Carlo, hans åttende i rekken, og det langt på overtid av en aktiv rallykarriere som startet på slutten av 90-tallet. Med det tangerte han også navnebroren med åtte seire, men til sammenlikning er Ogiers ene Monte Carlo-seier fra da løpet hadde IRC-status og gikk utenfor VM.

Men inkluderer vi den seieren, så har Ogier nå tatt over tronen. Totalt åtte VM-seire og én IRC-seier gir ni totalseire av Rally Monte-Carlo. Ingen over, ingen ved siden. Og det fra nok en fører som har trappet ned storsatsingen og kjører kun på deltid.

– Dette er stort. Dette er mitt rally. Løpet som ga meg drømmen, sa en glad, lettet og smått rørt Sebastien Ogier etter målgang.

Hjemmebane

For det ligger noe i det. I mange år har Rally Monte-Carlo hatt base i byen Gap, stedet for Ogier er født og oppvokst. Mer hjemmebane får det ikke blitt, og lite annet er mer betydningsfullt i en verdensomspennende idrett enn at man faktisk hersker over eget territorie.

Dette var hans 56. totalseier i Rally-VM. Ogier kontrollerte det meste av løpet, og hadde ikke behov for å sikre verdifulle Power Stage-poeng. Der gikk seieren til Kalle Rovanperä, som snek seg seks tideler foran Ott Tänak som i sin nye Ford Puma Rally1 har slitt gjennom helgen før han skulle gi skikkelig gass og se hva han og bilen var god før.

Sebastien Ogier.

Tredjeplass totalt endte opp dog til Hyundai-fører Thierry Neuville.

Hyllet kartleseren

Den norske WRC-reporteren Molly Pettit kunne ikke dy seg og måtte spørre Ogier om det var en liten del av ham som likevel skulle ønske at han kjørte full VM-sesongen.

Noe unnvikende ble det bare en generell, delvis avvikende respons.

– Det er disse øyeblikkene vi skal nyte. Prøve å ta seire som dette. Det er derfor vi er her. Det finnes ingen prislapp på en slik seier, slår Ogier fast, som også hyllet sin nye kartleser Vincent Landais som var med på sin første seier.

– Det har vært en perfekt helg. For ham er dette hans første, og han fortjener den så mye. Han har vært perfekt på høyresiden, slår Ogier fast.

Oliver med tidvis dominanse

I WRC 2 ble det russisk seier til Nikolay Gryazin som har kjørt sterkt og overbevisende. Det nærmeste vi har det norske alibilet i helgen var Oliver Solberg, som representerer Sverige.

Han kjørte utenfor WRC 2-poengfangst denne helgen, og har levert svært sterke etapperesultater - med unntak av en tilsynelatende uforskyldt punktering torsdag kveld, samt en førerfeil som sørget for skadet bakhjulsoppheng lørdag.

Tidstapene var dog irrelevante for Solberg med tanke på sammendraget, foruten at han fikk et dårligere totalresultat enn hva han potensielt kunne og burde oppnådd. Det ble likevel en høst respektabel sjetteplass i Rally 2-klassen, de to store tidstapene inkludert, samt 10 etappeseire av 18 mulige i bilklassen.Powered by Labrador CMS