Mattia Binotto.

Ferdig i Ferrari etter fire sesonger

53-årige Mattia Binotto gir seg som teamsjef i Formel 1-sportens lengstlevende team.

Publisert

FORMEL 1: Spekulasjonene har haglet de siste ukene, såpass mye at Ferrari faktisk måtte ut å dementere påstandene fra en rekke medier om at Mattia Binotto er ferdig som som teamsjef i Ferraris Formel 1-team.

FORMEL 1: Spekulasjonene har haglet de siste ukene, såpass mye at Ferrari faktisk måtte ut å dementere påstandene fra en rekke medier om at Mattia Binotto er ferdig som som teamsjef i Ferraris Formel 1-team.

Men det er sjeldent et godt tegn at en person vies «full tillit» i en tid hvor spekulasjonene er på sitt mest intense, hvorpå flere uavhengige kilder overfor flere medier mener å vite akkurat det samme; nemlig at Binotto ikke skal være sjef for de røde neste sesong.

Atter en gang fikk ryktebørsen rett. Den italienske 53-åringen sitter i setet ut kalenderåret 2022. Det bekreftes i offisielle uttalelser tirsdag, og det framkommer først og fremst som at Binotto selv frivillig trekker seg.

– Jeg har bestemt meg for å avslutte samarbeidet med Ferrari. Jeg forlater et selskap som jeg elsker, og som jeg har vært en del av i 28 år, og jeg slår meg til ro med at jeg har gjort alt for å nå målsetningene. Jeg forlater et samlet team i vekst. Det er et sterkt team som jeg er sikker på vil oppnå sine høyeste mål, som jeg ønsker alt det beste for i framtiden. Jeg tror det nå er riktig å ta dette steget, selv om denne avgjørelsen har vært vanskelig for meg, sier Binotto i en offisiell uttalelse.

Det betyr at Ferrari nå må på jakt etter en ny leder fra og med neste sesong. Dog er det ikke sikkert veien dit er så lang; i samme ordelag som at Binotto lenge skal ha vært ferdig i Ferrari, så sier de samme at Alfa Romeos Fred Vasseur er mannen som skal ta over Ferrari. Dette er imidlertid ikke bekreftt.otto har forøvrig vært i hardt vær denne sesongen etter at Ferrari over en rekke anledninger har tabbet seg ut, spesielt på det strategiske plan, fra flere sterke resultater som den eneste reelle utfordreren til Red Bull, fortrinnsvis gjennom den første halvdelen av sesongen.

Mattia Binotto fikk gleden av å være Sebastian Vettels teamsjef i to sesonger, 2019 og 2020. Her takker han Vettel av for sin karriere i forkant av finaleløpet i Abu Dhabi tidligere denne måneden.

Trøblete sesong

Alt så også lysende ut etter de første løpene etter at Ferrari har slitt voldsomt med å finne sin plass i toppen de to siste sesongene. Det var nemlig Charles Leclerc som ledet mesterskapet suveren etter tre løp, med to seire og en annen plass «innabords». På dette tidspunktet hadde Leclerc 71, mot Max Verstappens 25 poeng etter at han brøt både Bahrain og Australia med tekniske problemer.

Men tekniske problemer skulle ved siden av Ferraris strategier være ett av teamets store akilleshæler denne sesongen, hvor Leclerc på vei inn til sommeren selv måtte gjennomgå to motorhavarier under henholdsvis Spania og Aserbajdsjan Grand Prix.

Og det var fra Spania og ut sesongen snudde. Verstappen kom seg forbi Leclerc, der nederlenderen ikke trengte å se seg tilbake. Resten av 2022 er historie.

Gjennomtrekk

Med Binottos avgang fortsetter også gjennomtrekket av teamsjefer hos Ferrari, som forøvrig er det eneste teamet som har tatt del i Formel 1 hvert år siden VM-statusen ble innført i 1950.

Formel 1 skal på ingen måte sammenliknes med fotball i så måte hvor det er lavere terskel for at managerne får sparken om det butter i mot, men sammenliknet med andre Formel 1-team, så er utskiftingene hyppige i Ferrari.

Binotto ble ansatt som teamsjef i 2019, og var rekruttert internt etter å ha jobbet både på motoravdelingen og etterhvert som teamets øverste tekniske sjef, før han ble ytterligere forfremmet. Han tok over etter Maurizio Arrivabene, som også satt i fire år etter at han tok over for Marci Mattiacci som satt kun i 2014.

Før Mattiacci igjen var det Stefano Domenicali, som nå er Formel 1-sportens øverste leder, som satt på salen til den steilende hesten, og vi må derfor tilbake til 2007 hvor vi finner den forrige teamsjefen som satt over en lengre periode.

Fransk stabilitet

Franske Jean Todt styrte nemlig Ferrari i 15 sesonger, fra 1993 til 2007, siste året Ferrari hadd en verdensmester bak rattet med Kimi Räikkönen.

To år senere tok Todt over sjefsroret som FIA-president etter Max Mosley, en posisjon han beholdt fram til ett år siden, hvor Mohamed Ben Sulayem ble stemt fram etter at Todt ikke stilte til gjenvalg etter totalt tre perioder.

Så det var altså en franskmann som sist ledet Ferrari under forutsigbare rammer. Skal det være franske Fred Vasseur som skal få orden og stabilitet på det italienske teamet igjen?

Mattia Binotto fikk gleden av å være Sebastian Vettels teamsjef i to sesonger, 2019 og 2020. Her takker han Vettel av for sin karriere i forkant av finaleløpet i Abu Dhabi tidligere denne måneden.

Powered by Labrador CMS