Thomas Bryntesson foran Sondre Evjen, som stod for to av de beste norske resultatene i toppklassen i Latvia denne helgen.

Flere førere i flere klasser bidro til sterk norsk helg i Riga

Seierne og pallplassene rant inn da den nordiske rallycrosseliten tok turen over Østersjøen.

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: Det så lenge tungt ut på fredagen i latviske Riga uten de største norske resultatene på Bikernieki-banen. Oliver Sollie var eneste nordmann i finalen i juniorklassen for crosskartene, der han endte på en femteplass, hele 14 sekunder bak vinner Joonatan Ylilammi.

RALLYCROSS: Det så lenge tungt ut på fredagen i latviske Riga uten de største norske resultatene på Bikernieki-banen. Oliver Sollie var eneste nordmann i finalen i juniorklassen for crosskartene, der han endte på en femteplass, hele 14 sekunder bak vinner Joonatan Ylilammi.

Og i den ordinære crosskartklassen var det heller ingen nordmenn å spore. Det samme gjaldt også Open 2WD, hvor vi hadde med Simen Engsvik som eneste nordmann, uten at han kom til finale denne fredagen.

I Supercar Lites-klassen måtte vi sette vår lit til Ole Henry Steinsholt som eneste nordmann i finalen, men en problemfylt finale gjorde at Larvik-gutten havnet sist her i kamp mot fem andre svensker.

Veiby-smell og Brynte-seier

Så, i toppklassen Supercar skulle det virkelig smelle. Bokstavelig talt. For på den første runden bestemte Yury Belevsky seg for å kaste seg på inneren av Niclas Grönholm. Den finske VM-profilen endte ut i barrieren, spratt tilbake i veien og ble truffet av en maktesløs Ole Christian Veiby, der begge endte sine finaler.

Belevsky fortsatte og fullførte først forbi målflagget, men ble senere disket. Andremann over mål var Thomas Bryntesson, halvsekundet foran Enzo Idé og 12 sekunder foran Philip Gehrman. Dette var Bryntessons andre seier for året, som med det befestet tredjeplassen for sesongen og dermed et godt grep om medalje sammenlagt, ettersom landsmann Sondre Evjen ikke tok seg til finalen.

– Jeg trodde at hvis jeg kunne ta Ide, så hadde jeg en sjanse, da det ikke så veldig pent ut det som skjedde bak meg i den tredje svingen, sa en overrasket, men likevel glad Bryntesson etter målgang.

Yes! Seier i dagensløp i #RallyX! Endelig kom seieren!

Posted by K.P Racing Karl Peder Nordstrand on Sunday, July 10, 2022

Til topps på «hjemmebane»

Den latviske runden var en såkalt dobbeltrunde hvor det ble kjørt frittstående runder fredag og søndag, med en aldri så liten hviledag lørdag. Og Bryntessons suksess fredag skapte åpenbart smitte og inspirasjon, for pallene så helt annerledes ut dagen etter.

Karl Peder Nordstrand hadde fått fart på sakene sine og satt sammen en god løpshelg i juniorklassen for crosskartene. Den unge nordmannen kjører på latvisk lisens fordi det gir ham en tjuvstart på rallykarrieren med deres lavere aldersgrenser, så det ble rent formelt en aldri så liten seier på hjemmebane da hamarsingen tok det hele veien i finalen på søndag.

Fortsatt uteble nordmennene i seniorklassen i crosskart, men i Open 2WD var endelig den norske supernasjonalprofilen Simen Engsvik der han skulle være, og kunne vise både svensker, latviere og finner hvordan man skal kjøre tohjulsdreven rallycrossbil med en ordentlig norsk oppskrift.

Kjempet mot lynrask Datsun

Fra andre rekke hadde Engsvik en kjempestart og tok seg opp i tetkampen mot Joni-Pekka Rajala i sin spektakulære, men dog lynraske Datsun. Finnen stakk godt ifra gjennom de første rundenene, mens Engsvik hadde mer enn nok med å holde unna for Viktor Johansson i sin Mercedes.

Det skulle bli en dramatisk avslutning på finalen der Rajala fikk problemer og måtte bryte, mens Johansson svarte på Engsviks alternativspor runden før. Ut på siste runden kom de ut helt likt side om side, men svensken måtte gi slipp på den norske Volkswagen-føreren som kunne stikke ifra på siste runden. Dermed ble det norsk seier i en klasse som normalt domineres av nordmenn, men hvor de naturlig nok var mer fraværende denne gang enn for eksempel i Höljes.

– Det var veldig tett hele veien, så dette var moro. Å dra så langt og få en ordentlig god tur med kompiser og familie, det er drittøft. Jeg har bare jo kjørt Höljes for gøy, og NM, sa Engsvik etter løpet, som fikk lov til å ta praten på norsk framfor engelsk med reporter Molly Pettit.

Ole Henry Steinsholt med en sterk andreplass og fortsetter å vise god form bak rattet denne sesongen. Her flankert av vinner Casper Jansson og tredjemann Isak Sjökvist.

Steinsholt viser styrke

I Supercar Lites var Steinsholt igjen tilbake i finaleposisjon der han startet fra andre rekke. Med en god start valgte han å ta alternativsporet tidlig, med andre ord allerede på første runde, og det skulle vise seg å være klokt.

Steinsholt fortsatte å holde et godt tempo der han hadde fri bane etter å ha tatt alternativsporet, og kunne med det spise seg innpå de som kjempet om plasseringer foran. Casper Jansson var det lite å gjøre med i tet, men Steinsholt kjørte såpass fort at han akkurat fikk sneket seg forbi Isak Sjökvist som også tok alternativsporet på siste runde, og med det var andreplassen et faktum.

Evjen-revansje

Og med tre nordmenn i finalen i Supercars var det også gode muligheter for flere sterke resultater for våre førere, spesielt med en revansjesugen Sondre Evjen i første rekke, fredagens vinner Bryntesson i andre rekke, mens Ole Christian Veiby startet i siste rekke.

Alle de norske fikk en ganske god start, spesielt Veiby som tok seg tidlig opp til en tredjeplass bak teamkamerat Evjen. Belevsky ville revansjere fredagens disk med et svært godt tempo i finalen, som Evjen også slet med å holde unna med. Dermed skulle det bli disse to på de to øverste trinnene, og spesielt for Evjen var dette også en svært viktig revansje fra fredagen.

Bryntesson hadde i mellomtiden tatt et tidlig alternativspor mens Veiby holdt unna før fredagens andremann Enzo Ide. Men i denne kampen tapte også Veiby litt tid, der han til slutt ventet til siste runde med å ta alternativsporet. I mellomtiden hadde både Bryntesson og etterhvert Ide fått kjørt i friere bane, der det ble en tett trio ut av siste sving på den siste runden.

Brytnesson kom best ut her og tok tredjeplassen. Veiby kom dårligst ut av disse tre og måtte ta til takke med femteplassen.

Powered by Labrador CMS