Hektisk bilsporthelg utenfor Norges grenser – disse prestasjonene burde du ikke gå glipp av

Personlig rekord i Formel 4, en overlegen rallyseier i Sør-Amerika, dobbelt norsk i nordisk rallymesterskap og en imponerende Radical-seier er også verdt å få med seg fra forrige helgs bilsport.

Publisert

BILSPORT: Foruten at vi kåret nye norgesmestre i rallycross og at Norge leverte sterke internasjonale prestasjoner i både Formel 2, rally og GT-racing, så var dette en travel helg for en rekke norske bilsportutøvere som gjerne kommer i skyggen av de aller største, og i den forbindelse tenkte vi å oppsummere hvordan det Sgikk utenfor landets grenser i flere andre kategorier hvor nordmenn hevder seg.

BILSPORT: Foruten at vi kåret nye norgesmestre i rallycross og at Norge leverte sterke internasjonale prestasjoner i både Formel 2, rally og GT-racing, så var dette en travel helg for en rekke norske bilsportutøvere som gjerne kommer i skyggen av de aller største, og i den forbindelse tenkte vi å oppsummere hvordan det Sgikk utenfor landets grenser i flere andre kategorier hvor nordmenn hevder seg.

Søndag kveld publiserte Parc Fermés redaktør en kronikk vedrørende en enorm prestasjon på noen av bilsportverdens aller øverste nivåer, men kikker vi litt ut mot bredden utenfor landets grenser så hadde vi enda flere nordmenn som markerte seg.

Ny pers i Formel 4

I italiensk Formel 4 så er det to team som skiller seg klart ut på griden og det er Prema og US Racing, og for den norske Formel 4-føreren Martinius Stenshorne handler det på mange måter om å være «best of the rest» sammen med sitt team Van Amersfoort Racing.

På grunn av enorm deltakelse på Red Bull Ring denne helgen så ble blant annet satt opp et ekstra løp for å splitte det store startfeltet, men for Stenshorne ble det en ordinær løpshelg med tre løp. Og jammen ble det ikke personlig bestenotering også for den 16-årige Hokksund-gutten.

Fortsatt mangler pallplassen i det italienske mesterskapet, men en fjerdeplass, sjetteplass og åttendeplass er høyst godkjent ettersom alle andre team virkelig ikke er i nærheten av henge på både Prema og US Racing. Derfor viser Stenshorne fortsatt at han tilhører «best of the rest»-kategorien.

Viser seg fram for TCR-eliten

Fra Østerrike til Sverige og klassiske Anderstorp hvor vi også hadde flere nordmenn på startstreken. For i tillegg til det ordinære STCC-mesterskapet så har de også supportklasser i både Radical og V8 Thunder Cars, hvor det også er nordmenn involvert.

I hovedklassen ble det kjørt tre løp som vanlig, og etter at Marius Solberg Hansen og Didrik Esbjug har hatt hver sine suksessrike helger denne sesongen så det ble noe tøffere igjen i hard kamp mot de godt etablerte førerne og teamene i Skandinavias største standardbilserie.

Totalt sett var det Solberg Hansen som hadde den beste helgen av de to norske racingkompisene, med en syvendeplass, åttendeplass som høyst godkjent, og et heller uheldig tredjeløp hvor han ble nummer 13 og sist av de som fullførte. Esbjugs beste resultat ble en hederlig åttendeplass i det tredjeløpet, i etterkant av en 14. plass og 12. plass.

Sammenlagt holder Solberg Hansen åttendeplassen i mesterskapet, mens Esbjug ligger på en tiendeplass.

Jørn Martin Aalerud.

Imponerende Radical-seier

Men ved siden TCR-gutta så hadde Jørn Martin Aalerud en svært suksessrik helg i sin Radical SR8. Han var raskest på treningen, endte på en andreplass på kvalifiseringen, og denne intervallen fortsatte han med til de to løpene de kjører i den skandinaviske Radical-cupen.

I det første løpet tok han en knallsterk seier med over seks sekunders margin på Stefan Petrovic. Det var også disse to det skulle stå mellom i det andre løpet, men der manglet det 1,4 sekunder for Aalerud til å ta en dobbeltseier på Anderstorp.

Én runde gjenstår og Aalerud er med i kampen om sammenlagttittelen i den heftige supportklassen til STCC.

Ugunstig motorhavari

Ellers var Team Trysil på plass i V8 Thunder Cars-klassen med Stein Fredrik Akre og Mathias Hansen på startstreken. Det åpnet så bra for Akre med en god andreplass i det første løpet, mens Hansen måtte nøye seg med en åttendeplass. I det andre løpet gikk det ordentlig skeis for Akre som raste motoren etter syv runder og med det fikk resten av helgen sin ødelagt.

Dermed var det opp til Hansen å berge innlandsbygdas ære, og det gjorde han først og fremst i det andre løpet hvor han sikret en sterk tredjeplass, etterfulgt av en 12. plass i det siste løpet. Svenske Andreas Nilsson var i en klasse for seg og vant samtlige tre løp.

Dobbelt norsk i nytt mesterskap

I rally hadde vi ikke bare to nordmenn på plass i Rally Akropolis, men det er også blitt kjørt et nordisk mesterskap med to norske R5-førere på startstreken. Nordic Rally Championship er en nyvinning i FIA-regi denne sesongen, og går under deres regionale rallyplakat, sammen med blant annet Scandinavian Rally Trophy. Der har Trond Sveinsvoll og Lars Martin Stensbøl å satse i år i det som er mesterskapets aller første sesong.

Tre løp har inngått i mesterskapet, med South Swedish Rally i Sverige, Pohjanmaa Ralli i Finland og Sydhavsrally i Danmark, der sistnevnte var finaleløpet denne helgen. Sveinsvoll har kun kjørt South Swedish, mens Stensbøl har vært innom begge løpene før de begge dro til Danmark.

Og sant skal sies - man måtte kjøre minst to løp for å få tellende poeng i mesterskapet, noe Sveinsvoll og Stensbøl mer eller mindre var alene om, og dermed det ble dobbelt norsk med Sveinsvoll som nordisk mester foran Stensbøl. De endte på henholdsvis sjette- og syvendeplass i det danske asfaltløpet, som ble stoppet midtveis av sikkerhetsmessige årsaker og uklarheter med både ambulanser og sikkerhetspersonell som gjorde at FIA-juryen satte foten ned.

Østberg herjet i Sør-Amerika

Når vi snakker om rally, så må vi også innom Mads Østberg som har vært i Chile denne helga. Østberg har som nevnt tidligere ofret en mesterskapssatsing i WRC 2 til fordel for rallykjøring for ulike kundeteam av Citroën som benytter seg av hans tjenester, fortrinnsvis i Ungarn og Italia.

Nå ble han hyret inn av Joker Rally Team til Rally del Bio Bio - Los Angeles, et løp på nesten 20 mil i Chile. Og definisjonen av rent bord finnes på denne resultatlista, for selv om de lokale brødrene Alberto og Pedro Heller har internasjonal erfaring, så hadde verken de eller de andre nubbsjans på Østbergs tempo.

16 av 16 etappeseire var et faktum, og etter en time og tre kvarters kjøring så tok Østberg en overlegen seier på over tre minutter ned til Heller-brødrene.

Powered by Labrador CMS