Oliver Solberg kjører ikke Rally Sardinia, men har likevel reist ned for å gjennomføre gjennomkjøringen av etappene - og samtidig være tilstede og hjelpe Hyundai-teamet.

Hyller sin jevngamle rival: – Jeg håper han tar det, for det fortjener han

Før hadde de «bare respekt» for hverandre. Nå har Oliver Solberg utviklet et enda tettere bånd til rallysportens aller største yndling om dagen.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Kalle Rovanperä har knekt koden som Oliver Solberg fortsatt sitter fast i. Nå har han tatt tre seire på rad, kanskje et blir fire når det nå kjøres en ny VM-runde - denne gang på den italienske middelhavsøya Sardinia.

RALLY: Kalle Rovanperä har knekt koden som Oliver Solberg fortsatt sitter fast i. Nå har han tatt tre seire på rad, kanskje et blir fire når det nå kjøres en ny VM-runde - denne gang på den italienske middelhavsøya Sardinia.

På sidelinja står Oliver Solberg. Dette løpet er ikke en del av hans Hyundai-kontrakt, og denne gang har 20-åringen og hans samarbeidspartnere droppet å spytte inn egne midler til å kjøre, slik de gjorde i Portugal.

Hittil i år var Rally Sverige hans eneste godkjente innsats på tempo, selv om tekniske problemer ødela en god plassering. I Monte-Carlo ble han nesten forgiftet av eksos inne i bilen, mens han på egenhånd sørget for avkjøringen i Kroatia som etterpå førte til en brann.

Leder VM suverent

Samtidig står Kalle Rovanperä på andre siden av gjerdet, klar for en ny VM-runde. Ganske nøyaktig ett år eldre, i alder. Men ute på skogen er det foreløpig en enorm forskjell på de to. Rovanperä leder VM soleklart, med hele 46 poeng etter bare 4 av 13 runder.

Det har ikke Oliver noe problem med å akseptere.

– Hva skal man si. Det er helt rått det han gjør. Når du er så i ett med bilen, og så «confident», sier Solberg til Parc Fermé på telefon fra Sardinia.

Iskald rivalisering? Neida, for kameratskapet mellom Kalle Rovanperä og Oliver Solberg framstår som nært og positivt, noe sistnevnte også er veldig klar på selv.

Ordet «confident» går igjen mange ganger. Rett og slett tryggheten i bilen, at man stoler på hver eneste bevegelse man gjør.

For i motsetning til Rovanperä er ikke Solberg kjøreteknisk sett hundre prosent trygg på bilen. Vi har hørt det før i Hyundai-leiren, spesielt med Andreas Mikkelsen i 2018 og 2019. Og i 2020 og 2021 fra Ott Tänak.

Og nå fra unge Solberg. Delvis fra Sordo, selv om han har lyktes greit i Hyundai i enkeltløp over mange sesonger.

Derfor finner han en trøst i at han ikke er alene med å ha en trøblete start på sesongen. Hva kritikerne måtte mene om Solbergs strategi og innsats i løpene bryr han seg ikke noe om.

– Når du føler at du er «OK» med bilen, så vil du gjerne pushe litt mer. Og da går man over grensa, også må man starte fra «scratch» igjen. Spesielt for meg og Tänak. Vi har blitt ganske «close» sammen nå. Han sliter også fælt, så vi har de samme tingene å prate om. Han skjønner ikke helt hva han skal gjøre han heller. For jeg kjenner på det samme; du kan kjøre fort og være rask, men det er fortsatt et eller annet som ikke stemmer, sier Solberg.

Rally-VM – sammenlagt

1) Kalle Rovanperä, Toyota, 106
2) Thierry Neuville, Hyundai, 60
3) Takamoto Katsuta, Toyota, 38
4) Ott Tänak, Hyundai, 37
5) Elfyn Evans, Toyota, 36
...
12) Andreas Mikkelsen, Skoda, 12
13) Oliver Solberg, Hyundai, 8

Hyller teamkompisen

Igjen understreker han at han ikke synes synd på seg selv. Hele Ford-teamet sliter også. Spesielt Adrien Fourmaux, delvis Gus Greensmith. Det samme med spesielt Elfyn Evans i Toyota etter de to første rundene. Solberg er derfor ikke alene med å ha kommet skikkelig igang med sesongen.

Det gjelder hele Hyundai-teamet forsåvidt. Selv Thierry Neuville har ikke hatt en plettfri sesong han heller, selv om han ligger på ingenmannslands på VM-tabellen. Men han har kommet bedre ut av det enn sine teamkamerater. Dani Sordo leverte også et solid løp i Portugal, men Solberg mener at Sordo også ikke har den samme tryggheten nå som tidligere.

– Neuville har levd litt på grensa. Han kjører jævlig bra, men også hatt litt flaks. Så har også han hatt problemer. Men han har vært flinkere enn oss til å kjøre rundt problemene, erkjenner Solberg.

Han ser opp på tabellen igjen. Han har allerede skrytt av Neuville. Han hyller sin framtidige «mortal enemy», i alle fall slik det snakkes om og spås i en fremtidig duell med Rovanperä. Men også japanske Katsuta er Solberg imponert over, som tross alt har tredjeplassen sammenlagt før det tetter seg til nedover lista.

– Han er veldig smart. Han har tatt steg for steg og bygd seg inn i bilen. Han er kanskje ikke den raskeste på speed, men han har disponert løpene sine veldig godt.

Oliver Solberg og Kalle Rovanperä fra Rally Alüksne i Latvia i 2017. Finnen har gjennom karrieren alltid ligget et par skritt foran Solberg i rallyløypa, til tross for lav aldersforskjell, men norsk-svensken yter stor respekt for den suverene VM-lederen.

Gode kamerater

Men det er altså Rovenperä han tar av seg hatten for. Og konstaterer at de har en helt annen kjemi enn tidligere. Såpass at Rovanperä - til tross for å være en jevngammel, beinhard rival i et annet team - er Solbergs personlige favoritt til å ta gullet i år.

– Før pratet vi ikke så ofte. Vi hadde respekt for hverandre og sånn, men nå er vi kommet mye nærmere. Vi snakker mye mer sammen. For eksempel i Monte-Carlo delte vi mye frustrasjon. Ingen av oss fikk det til. Han var jo helt sist også. Etter det har de jobblet jævlig bra og gjort alt de kan for å komme inn i det. De har vært smarte, sier Solberg, og seiler Rovanperä opp som den store favoritten.

– Alt kan skje, men jeg håper han tar det fordi han fortjener det. Og når jeg sier at jeg håper han tar det, så betyr det at vi også må jobbe enda hardere. Jeg kan være så utålmodig som jeg vil, men jeg må bare vente. Hvis ikke de to andre i teamet klarer å vinne, så kan jeg ikke forvente noe sjøl. Jeg har vært på tempoet til Tänak, og det er jeg fornøyd med, selv om Neuville løser dette bedre enn oss, sier han.

Powered by Labrador CMS