Kalle Rovanperä fra shakedown i 2020, der Rally Sweden minnet mer om en VM-runde på hardpakket grus. Værforholdene var hovedårsaken til at løpet ble flyttet nordover, men nå har de møtt på helt andre problemer de aldri ville fått i Värmland.

Nå spøker det for Rally Sweden atter en gang

Men det er ikke koronapandemien som potensielt stikker kjepper i hjulene denne gangen.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Det har vært flere turbulente år for Rally Sweden. Spesielt etter 2016 hvor mildvær har truet løpet opp til flere ganger, etterfulgt av både økonomiske utfordringer og ikke minst koronapandemien som kom for fullt rett etter at den amputerte 2020-utgaven ble gjennomført med kun ni etapper på grunn av mildværet.

RALLY: Det har vært flere turbulente år for Rally Sweden. Spesielt etter 2016 hvor mildvær har truet løpet opp til flere ganger, etterfulgt av både økonomiske utfordringer og ikke minst koronapandemien som kom for fullt rett etter at den amputerte 2020-utgaven ble gjennomført med kun ni etapper på grunn av mildværet.

I år ble løpet avlyst på koronapandemien, og med det var også Rally Sweden i Värmland historie etter at man ikke lenger kunne garantere for snøsikre løp i februar etter værtrenden de siste fem årene.

Løsningen for i det hele tatt å gjennomføre en svensk VM-runde om vinteren ble å flytte hele sirkuset nordøst i landet, nærmere bestemt i Umeå og omegn. Men nå har arrangøren støtt på nye problemer.

Samene vil sette en stopper

Parc Fermé har vært kjent med at utfordringer med lokalbefolkningen, fortrinnsvis samesamfunnet som har reindrift i områdene ved etappene, har satt kjepper i piggdekkene med tanke på hvor arrangøren hadde tatt ut en skisse for etapper.

Lenge har det også stått stille på Rally Swedens offisielle plattformer, og etappeoppsettet skulle vært annonsert for lenge siden. Men nå kan lokalavisen i Umeå, Västerbottens-Kuriren (VK), avsløre at arrangøren sliter med å få tillatelse på flere av de veiene som er tiltenkt VM-runden. Rally Swedens daglige leder Glenn Olsson bekrefter også at de nå er langt på overtid og at etappene skulle vært godkjent og meldt inn til FIA for lenge siden.

Glenn Olsson, daglig leder for Rally Sweden.

– Det var egentlig for seks uker siden. Det er ikke lett, men vi har tro på at vi kan løse det. Vi har kjempet, og vi kjemper fortsatt, sier Olsson til VK.

Parc Fermé har heller ikke lykkes i å få en kommentar fra Olsson vedrørende situasjonen til løpet og om de egentlig ligger i rute etter ryktene om at lokalbefolkningen motsetter seg etappeønskene.

Kan flyttes til Finland

Olsson sier videre til avisen at han regner med at FIA tar affære om de ikke snarlig får på plass en løsning, og at alternativet eventuelt blir å gi Finland en ny VM-runde på vinteren slik de fikk i år. Arctic Rally ved Rovaniemi ligger forøvrig i det samme geografiske landskapet.

VK viser også til mailutvekslinger mellom Olsson og fylkeskommunen hvor han forsøksvis prøver å beskrive situasjonen og problematikken som oppstår i konflikten med samesamfunnet. Blant annet skal en av samebyene ha bedt om en erstatningssum på forskudd, noe VM-løpet anser som urimelig.

To samebyer skal også ha krevd sin fulle rett over en del av marken hvor noen av etappene skal gå, kommer det fram i mailutvekslingen.

– Om vi ikke kommer i mål får vi enkelt og greit ta smellen senere og ta bort etapper som ikke går an å gjennomføre. Da kommer jeg til å måtte forhandle med FIA og promotoren i stedet for å ta konsekvensene derifra, skriver Olsson videre.

Arctic Rally Finland i februar i år ble en suksess. Skal finnene få en ny sjanse med en VM-runde om vinteren? Her ved løpets vinner i år, Ott Tänak.

Opplever dialogen som positiv

VK har forsøkt å få en kommentar fra både ordfører Hans Lindberg og en representant fra en av samebyene, uten å lykkes.

Tirsdag har arrangøren og FIA sittet i møte store deler av dagen for å drøfte situasjonen, og Olsson har også vært i dialog med representanter fra samebyene. Han understreker dialogen oppleves som positiv, selv om FIA står på kravene.

– Vi har hatt møte. Vi er under press. Vi er ikke vant til å være forsinket, det er en ny situasjon for oss, sier Olsson om FIA, og sier følgende om dialogen med samebyene:

– Jeg syns totalt sett at vi har hatt en veldig positiv dialog med samebyene, og jeg håper at vi kommer overens, sier han til VK.

Powered by Labrador CMS