Vi har laget en samling med noen av de beste bilsportgrenene vi tenker du bør gi et forsøk i år.
Vi har laget en samling med noen av de beste bilsportgrenene vi tenker du bør gi et forsøk i år.

Ni mesterskap vi mener fortjener din oppmerksomhet denne sesongen

Nå som januar har passert og vi nærmer oss Formel 1-sesongstart minner vi om at det finnes andre mesterskap der ute som også fortjener oppmerksomhet fra deg som digger racing.

Publisert Sist oppdatert

BILSPORT: Det sies at bilsporten ble oppfunnet fem minutter etter at den andre bilen rullet av samlebåndet, og siden oppfinnelsen av den kjære «automobilen» har det dukket opp en hel del forskjellige mesterskapet over de sju hav.

Det er vel ingen hemmelighet at noen serier utmerker seg mer enn andre, mens noen rett og slett ikke får den samme oppmerksomheten her til lands som de kanskje burde.

Har du fulgt Formel 1, eller andre vante serier tett de siste årene og søker ny bilsportspenning og en sikker wow-faktor, så anbefaler vi at du sjekker ut denne topplisten.

9) Supercars

Tidligere Supercars mester, Scott McLauhglin i aksjon.
Tidligere Supercars mester, Scott McLauhglin i aksjon.

Dette australske «touring car»-mesterskapet går nok under radaren til de fleste nordmenn. Det er kanskje ikke så rart siden løpene blir sendt i beste sende tid - på motsatt side av kloden. Det betyr gjerne at oss europeiske fans gjerne må stå opp før fuglene for å følge løp direkte.

Selv om det ikke alltid er like motiverende å stå opp så tidlig om morgenen, så er det definitivt verdt det. Mesterskapet byr på spektakulær kjøring på noen av Australias og New Zealands fineste racerbaner. For ikke å glemme det legendariske «Bathurst 1000»-løpet som kjøres hver høst.

Har du ikke fått med deg denne serien enda, anbefaler vi at du stiller klokka eller i det minste planlegger et opptak snarest. Eller ser det gjennom Viaplay hvis du har det.

8) DTM

Full fres i DTM løpet på Red Bull Ring i fjor.
Full fres i DTM løpet på Red Bull Ring i fjor.

Dette mesterskapet var på randen til å gå under og forsvinne helt, men heldigvis med god ledelse fra tidligere Formel 1-fører Gerhard Berger har mesterskapet gjenoppstått på litt andre premisser.

Tidligere ble det brukt spesialbygde biler fra noen av de øverste tyske fabrikantene. Men etter at fabrikkene mistet interessen og trakk seg én etter én måtte serien finne en annen løsning for å overleve.

DTM har derfor blitt ett av GT3-verdens ypperste sprintmesterskap som bydde på kjempe dramatikk i 2021-sesongen med tre potensielle mestere i siste løpet. Fyrverkeri ble det også, og vi forventer intet mindre i år.

7) GT World Challenge

Dennis Olsen kjørte flere løp langdistanseutgaven i det som den gang het Blancpain-mesterskapet i 2019.
Dennis Olsen kjørte flere løp langdistanseutgaven i det som den gang het Blancpain-mesterskapet i 2019.

Ikke fått nok av DTM? Ser du kanskje etter løp med litt større variasjoner i lengde? Da anbefaler vi GT World Challenge-mesterskapet. Her samles de beste GT-førerne sammen med debutanter og rutinerte amatører. Men det betyr ikke dårligere racing.

I mesterskapet kjøres det både sprintløp på en time, og langdistanseløp med obligatoriske førerbytter. Så om du ser etter et mesterskap som har alt, er dette uten tvil en av de beste kombo-pakkene.

Løpene kan ofte sees gratis på YouTube gjennom «GT World»-kanalen. Der finnes og andre GT-mesterskap om du vil utforske mer av GT-universet.

6) VM i gokart

Marcus Ahlmann Sæther i front på Campillos-banen.
Marcus Ahlmann Sæther i front på Campillos-banen.

Gokart er en av grunnsteinene til dagens Formel 1-førere og det finnes få mesterskap i verden som er så tette som VM i gokart. Bare de beste av de beste førerne er med her. Her får du se alt av juniorer til rutinerte veteraner som og hevder seg i andre store internasjonale mesterskap.

Ser du noen som utmerker seg i dette mesterskapet i hvilke som helst av klassene som kjøres, ikke se bort i fra at du finner de i en formelbil eller GT-bil i nær fremtid.

Løpene kan følges gratis på YouTube gjennom «FIA Karting Championship»-kanalen.

5) Italiensk og tysk Formel 4

Martinius Stenshorne kjemper i tett duell med Rafael Camara på Dubai Autodrome i en F4-bil.
Martinius Stenshorne kjemper i tett duell med Rafael Camara på Dubai Autodrome i en F4-bil.

Nå vi snakker om unge førere så foreslår vi at du også sjekker ut disse seriene. De går på tvers av hverandre, men det er ikke uvanlig at noen førere kjører begge mesterskapene samtidig. Et eksempel på det er Dennis Hauger i 2019-sesongen som utmerket seg stort i begge mesterskapene, og mye tyder på at vi også finner Martinius Stenshorne her denne sesongen.

Her er det mest ungdommer, men det er unge førere som er ivrige på vise seg frem foran team-speidere. Dette er mange av førernes beste mulighet til å vise hva de er laget av, og gjør de det bra her er det kort vei til et Formel 3-sete.

Løpene kan sees gratis på YouTube gjennom «Italian F4 Championship by Abbarth»-kanalen eller «ADAC»-kanalen.

4) Stadium SUPER Trucks

Når et mesterskap har «SUPER» i tittelen med store bokstaver må den vel være det? Joda. Det er ingen løgn. Mesterskapet går ofte viralt med sin hinsides-spektakulære kjøring, og man måper hver gang man ser et klipp fra serien.

Ofte en supportserie til IndyCar eller Supercars, og alle løpene kjøres på asfalt. Dog blir det gjort noen endringer på banen med digre hopp plassert på helt utilnærmede steder på banen. Forøvrig prøvde Mads Siljehaug seg her som et aldri så lite stuntinnhopp i fjor høst.

Husket vi forresten å si at det også kjøres løp på gatebaner? Sjekk det gratis på YouTube gjennom «Stadium SUPER Trucks»-kanalen.

3) Brasiliansk Stock Car

Felipe Fraga i tet foran et hissig felt.
Felipe Fraga i tet foran et hissig felt.

Når man hører ordet «brasiliansk» forbinder man det ikke ofte med bilsport - før nå. En serie som nærmest er totalt ukjent det europeiske kontinentet byr på dramatikk og spennende racing nesten hver gang.

Dette er et mesterskap som er preget av eks-Formel 1- og IndyCar-førere, men det er ikke bare disse førerne som hevder seg. Mesterskapet er preget av et skyhøyt nivå blant alle førerne, og her må du være absolutt best for å utmerke deg.

Dessverre, så sendes ikke løpene med engelsk kommentering, men vi kan nesten garantere at du kan snakke flytende portugisisk etter en hel sesong. Løpene kan sees på «Stock Car»-kanalen på YouTube.

2) WTCR

Johan Kristofferson i full fart i Macau.
Johan Kristofferson i full fart i Macau.

Har du ikke fått nok av «touring car» så har vi enda et mesterskap vi mener du bør sjekke ut i 2022. WTCR, verdenscupen i TCR-biler, er som navnet framkommer et av verdens beste TCR-mesterskap og er preget av fabrikkteam og sterke kundeteam. Alle bilene som kjøres med kan du i teorien plukke opp hos din lokale forhandler - bare noe mindre modifisert.

2022-sesongen kjøres over 20 løp, og besøker blant annet Nordsløyfa på Nürburgring og hvis alt går etter planen, avsluttes på seriens kronjuvel - Macau.

Sliter du med å finne noen å heie på har du hvert fall et godt utvalg svensker som deltar, men med den tette-racingen, er det nok med å bare få med seg løpet. Det får du med deg på Eurosport.

1) Idemitsu Mazda MX-5 Cup

Denne serien er nok lite kjent i Norge, men etter slik vi vurderer det den serien som kaskje leverer best racing gjennom hele listen. Som supportklasse til IMSA-mesterskapet havner den nok litt i skyggen, men er du heldig å får et glimt av denne serien klarer du ikke å se bort.

Serien er en enhetsklasse, på lik linje med for eksempel Porsche Supercup. Alle bilene er like, de eneste endringene fra personbilutgaven er veltebur og justerbare støtdempere. Den kjøres på mange av USAs ypperste racinganlegg, og byr på spennende løp hver gang.

Trenger vi egentlig å si mer etter det klippet? Følg mesterskapet gratis gjennom «imsa.tv».

Powered by Labrador CMS