Fra og med 2025 kan det bli flere biler på Formel 1-griden.
Fra og med 2025 kan det bli flere biler på Formel 1-griden.

FIA åpner opp for nye lag i Formel 1 fra 2025

Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) har formelt åpnet en søkeprosess for nye lag som ønsker å bli en del av Formel 1-griden.

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 1: Potensielle nye lag blir invitert til å uttrykke sin foreløpige interesse i form av en søknad som i seg selv koster 20 000 dollar. Den summen vil dog bli trekt fra det totale søknadsgebyret om man skulle komme så langt.

Ethvert lag vil på veien mot en eventuell Formel 1-inngang måtte gå gjennom en grundig vurdering. Her må de oppfylle visse krav innen blant annet tekniske ressurser, finansiering, erfaring og hvordan man planlegger å håndtere sentrale bærekraftsutfordinger.

Nye lag vil potensielt kunne komme inn i Formel 1 allerede fra 2025, men lagene kan også komme inn i 2026 eller 2027 om det er ønskelig. Den nåværende Concorde-avtalen som strekker seg til og med 2025 tillater forøvrig totalt 12 lag på griden. Interesserte aktører må sende inn en formell søknad innen 30. april i år, og FIA vil ta en avgjørelse innen 30. juni.

Det største hinderet gjenstår

Flere av teamsjefene har uttalt seg kritisk mot at nye lag skal slippe til i Formel 1.
Flere av teamsjefene har uttalt seg kritisk mot at nye lag skal slippe til i Formel 1.

Til nå er det kun Andretti som har gått ut og meldt tydelig interesse for å bli en del av Formel 1-griden, men amerikanerne har møtt betydelig motstand.

Flere av de eksisterende lagene frykter å ende opp med en mindre bit av den økonomiske kaka om det slippes til flere lag. Per i dag må et nytt lag betale 200 millioner dollar som kompensasjon til de andre lagene, men dette mener mange nå ikke reflekterer sportens reelle verdi.

Den motstanden forsvinner ikke som et resultat av FIAs formelle prosess, og Andretti og eventuelle andre interessenter må fortsatt overbevise både Liberty Media og de eksisterende lagene om de skal få plass i det gode selskap.

– De overordnede langsiktige interessene til mesterskapet, som involverer alle interessenter, vil avgjøre hvilke kandidater som velges sammen med gjeldende regelverk og styringsordninger, heter det i FIAs uttalelse.

Ønsker du å lese alle sakene hos oss, eller om så bare støtte den videre driften av Norges ledende nettavis om norsk og internasjonal bilsport? Sjekk ut våre ulike abonnementstilbud!

Ukesabonnement

25,-

Det billigste enkeltkjøpet!

Bestill her!

Månedsabonnement

99,-

Under 3,50 kroner dagen!

Bestill her!

Halvårsabonnement

499,-

Under 3 kroner dagen!

Bestill her!

Årsabonnement

699,-

Under 2 kroner dagen!

Bestill her!

Powered by Labrador CMS